perjantai, 18 lokakuun

WASHINGTON Demokraatit ovat huolissaan.

Republikaanien Donald Trump on kirinyt demokraattien Kamala Harrisin etumatkan vaa’ankieliosavaltioiden gallupeissa kiinni, kun Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa reilut pari viikkoa.

Eikä Trump saanut loppukiriään käyntiin pehmentämällä puheitaan, vaan koventamalla niitä.

Kampanjan loppusuoralla Trump on keskittynyt toistamaan kärkilupaustaan, joka on paperittomien eli Yhdysvalloissa laittomasti oleskelevien ihmisten joukkokarkotukset. Heitä on vajaat 12 miljoonaa.

Trumpin viesti oli selvä viime viikolla Coloradossa Auroran kaupungissa. Hän kutsui lavalla maahanmuuttajia ”eläimiksi”, jotka ovat ”valloittaneet” Auroran.

Auroraan on muuttanut paljon erityisesti venezuelalaisia. Syksyllä viranomaiset ovat pidättäneet ihmisiä epäiltynä kuulumisesta venezuelalaiseen Tren de Aragua -rikollisjärjestöön.

Kaupungin republikaaninen pormestari on kuitenkin kiistänyt Trumpin väitteet siitä, että jengit hallitsisivat kaupunkia.

Koko kaupunki on ”Venezuelan tartuttama”, väitti Trump tästä huolimatta.

Trump lupasi myös käynnistävänsä ”operaatio Auroran”, jos tulee valituksi presidentiksi.

Operaation tarkoituksena olisi kitkeä ”maahanmuuttajien rikollisverkostot” hyödyntämällä vuoden 1798 lakia, joka antaa presidentille oikeuden karkottaa maasta ihmiset, jotka ovat Yhdysvaltain kanssa sodassa olevan maan kansalaisia.

Trump ei kuitenkaan täsmentänyt, haluaisiko hän julistaa sodan Venezuelalle tai jollekin muulle maalle.

Katso videolta ote Trumpin puheesta Aurorassa:

Washingtonissa ajatushautomon salissa liberaalit kuulijat pudistelivat päätään, kun PRRI-tutkimuslaitoksen johtaja Robert P. Jones esitteli tällä viikolla vuosittaisen kyselytutkimuksen amerikkalaisten mielipiteistä.

Tutkimuksen päätelmä oli selvä: asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet viime vuosina huomattavasti aiempaa kriittisemmiksi.

Tämän vuoden kyselyssä koko kansasta kolmasosa oli samaa mieltä, kun heille esitettiin väite, että laittomasti maahan tulevat ihmiset ”myrkyttävät kansakunnan veren”. Republikaaneista tätä mieltä oli kaksi kolmasosaa.

Sanat verestä ja sen myrkyttäjistä ovat alun perin natsi-Saksan diktaattorin Adolf Hitlerin kirjasta Taisteluni. Trump on siteerannut sanoja vaalikampanjansa aikana mutta puolustautunut sanomalla, että ei ole lukenut Hitlerin kirjaa.

PRRI:n kyselyn mukaan puolet yhdysvaltalaisista tukee ajatusta, että kaikki maassa laittomasti oleskelevat ihmiset pitäisi karkottaa, vaikka se vaatisi armeijan vartioimien keskitysleirien perustamista.

Kolmasosa puolestaan hyväksyi väitteen, että maahanmuuttajat syrjäyttävät Yhdysvaltain kulttuurisen ja etnisen taustan.

PRRI:n vuosittaiset kyselyt osoittavat, että maahanmuuttoasenteet eivät ole kiristyneet ainoastaan republikaanien vaan myös sitoutumattomien äänestäjien keskuudessa.

Tämän vuoden kyselyssä enemmistö kansasta kannatti ensimmäistä kertaa muurin rakentamista Meksikon rajalle.

Demokraatit ovat huomanneet ilmapiirin muuttuneen ja ottaneet maahanmuuttopolitiikassa selvän harppauksen Trumpia kohti.

Trump puhuu mielellään demokraateista avoimen rajan puolueena, mutta todellisuudessa demokraattien parissa vielä muutama vuosi sitten käyty keskustelu maahanmuuttajien pidätyskeskusten lakkauttamisesta on hiljentynyt täysin.

Harris lupaa jatkaa maahanmuutossa presidentti Joe Bidenin linjaa, joka on tiukentunut kauden mittaan. Harris kannattaa lakia, joka tiukentaisi pysyvästi ehtoja turvapaikan saamiseksi ja antaisi presidentille oikeuden sulkea rajan tarpeen vaatiessa.

Harrisin linjaukset maahanmuuton suhteen ovat kuitenkin epämääräisiä, kuten monissa muissakin kysymyksissä.

Hän ei ole kertonut, kuinka monta pakolaista vuodessa Yhdysvaltojen tulisi ottaa vastaan tai millä ehdoilla turvapaikka pitäisi myöntää.

Trumpin linja on puolestaan radikaali mutta selkeä. Trump haluaa rakentaa muurin ja lisäksi aloittaa Yhdysvaltoihin laittomasti päässeiden karkotukset.

Aurorassa hän sanoi vaativansa kuolemantuomiota kaikille maahanmuuttajille, jotka tappavat Yhdysvaltojen kansalaisen tai poliisin.

Kannatuskyselyissä Trump on kerännyt koko syksyn ajan selvästi Harrisia paremmat pisteet kysymyksessä, kumpi hoitaisi maahanmuuttopolitiikkaa paremmin.

Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikan historia on jatkuvaa heiluriliikettä avoimien ja suljettujen ovien välillä.

Maan ensimmäinen maahanmuuttokriittinen puolue syntyi jo 1840-luvulla, kun protestantit huolestuivat katolisten maahanmuuttajien kasvavasta määrästä.

Siitä lähtien on soudettu ja huovattu. Viimeisin vahvasti maahanmuuttoa rajoittanut kausi kesti 1920-luvulta vuoteen 1965 asti, jolloin ovia maahanmuutolle avattiin molempien puolueiden tuella.

Trumpin poliittinen vaisto on kiistämätön. Hän ymmärsi jo yli kymmenen vuotta sitten, että vuosikymmenten ajan avoimien ovien puolella ollut viisari oli lähtenyt voimalla liikkeelle kohti suljettujen ovien aikaa.

Jos Trump voittaa vaalit, hän voittaa ne maahanmuuttopolitiikkansa ansiosta, ei siitä huolimatta. Hän on maahanmuuttokriittisen ajan luoja ja luomus.

Maahanmuutto kuitenkin pitää Yhdysvaltain väestörakenteen nuorena ja talouden virkeänä. Maan inflaatiokorjattu bruttokansantuote on yli viisinkertaistunut vuodesta 1965.

Trumpin lupaamien maahanmuuttajien joukkokarkotusten on arvioitu voivan supistaa Yhdysvaltojen bruttokansantuotetta usealla prosenttiyksiköllä, mikä ajaisi maan pahimpaan taantumaan sitten 1930-luvun laman.

Jos amerikkalaiset jotain eivät hyväksy, niin henkilökohtaisen elintasonsa laskua. Yhdysvaltojen historian aikana kansa on aina uudestaan valinnut vahvemman talouskasvun tien, ja sen tien rakentavat maahan muualta saapuvat.

Trump tietää, että oven sulkeminen pitkäksi aikaa on liian kallista, ja hän jos joku ymmärtää pelon vaurauden menettämisestä.

Se voi olla hänen tehokkain hillitsijänsä, jos hän palaa Valkoiseen taloon.

Kommentointi suljettu 18.10.2024 kello 16.09 moderoinnin ruuhkautumisen vuoksi.

Jaa.
Exit mobile version