Kokoomuslainen pormestari joutuu tasapainottelemaan valtuuston punavihreän enemmistön kanssa, kirjoittaa Yle Helsingin toimittaja Mikko Rita.
Mikko Ritatoimittaja
Helsingin kuntavaalikamppailusta odotettiin pitkäaikaisen valtapuolueen kokoomuksen ja SDP:n välistä jännitysnäytelmää kaupungin ykköspaikasta.
Sellainen saatiin, sillä ääntenlaskenta eteni kello 20:stä lähtien pitkään SDP:n hiuksenhienossa johdossa. Pelissä oli myös pormestarin paikka.
SDP sai lopulta 21 valtuustopaikkaa, niin kuin kokoomus, mutta kokoomus keräsi enemmän ääniä. Historiallinen vallanvaihdos jäi toteutumatta.
Kokoomus on ollut kuntavaaleissa pääkaupungin suurin puolue vuodesta 1976 ja on sitä edelleen. Se on melkein puoli vuosisataa. Kun katsoo sosialidemokraattien vyöryä valtuustoihin koko maassa, voidaan todeta, että kokoomusta on todella vaikeaa lyödä Helsingissä.
Helsingissä päädyttiin jännittävän ääntenlaskennan jälkeen erikoiseen vaalitulokseen, johon kaikki neljä suurinta puoluetta voivat olla jollain lailla tyytyväisiä.
Kokoomus menetti hieman asemiaan, mutta onnistui pitämään suurimman puolueen ja pormestarin paikan. SDP ja vasemmistoliitto kasvattivat kumpikin paikkamääräänsä merkittävästi, ja SDP nousi Helsingin toiseksi suurimmaksi valtuustoryhmäksi vihreiden ohi.
Vihreätkin kampesi pahimpia galluplukemia parempaan tulokseen menettäen vain kaksi paikkaa. Vihervasemmiston yhteenlaskettu kaupunginvaltuuston paikkamäärä kasvaa 52:een, eli niillä on merkittävä enemmistö 85-paikkaisessa valtuustossa.
Asioiden eteneminen vaatii kaupunginvaltuuston enemmistön tuen. Vasemmistopuolueet ja vihreät ovat monessa asiassa löytäneet yhteisen sävelen.
Helsingin puolueilla on sopimus, että pormestari valitaan suurimmasta puolueesta vaalien jälkeen. Paikka kuuluu näin ollen Daniel Sazonoville.
Pormestari voi joutua monimutkaiseen tilanteeseen, sillä hän joutuu hakemaan päätöksenteossa tasapainoa sellaisten ryhmien kanssa, joiden ajatukset kaupungin suunnasta eroavat kokoomuksesta.
Sazonovista tulee pormestari, joka omaa valtaa käyttääkseen joutuu käytännössä tekemään sen vasemmistopuolueiden tai vihreiden kanssa.
Kuka ryhtyy johtamaan kaupunkisuunnittelua?
Myöhään vaali-iltana, tuloksen ratkettua alkoi spekulointi myös apulaispormestarien paikoista.
Vihreiden putoaminen kakkospaikalta tarkoittaa, että puolue menettää apulaispormestari Anni Sinnemäen pitkään hallussaan pitämän Helsingin kaupunkisuunnittelun ykköspaikan.
SDP:n äänikuningatar Eveliina Heinäluoma olisi luonteva valinta uudeksi kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestariksi, sillä hän on nykyisen lautakunnan toinen demarijäsen.
Luopuisiko Heinäluoma kansanedustajan paikasta Helsingin hyväksi? Hän vastasi yöllä tekstiviestillä, ettei ole tehnyt asiasta mitään päätöksiä ja sanoi miettivänsä asiaa levättyään pääsiäisen yli.
Vihreiden pormestariehdokas, kansanedustaja Atte Harjanne sanoi Ylen haastattelussa lähteneensä tavoittelemaan pormestarin paikkaa, eikä vaikuttanut innostuneelta minkään toimialan apulaispormestarin salkusta.