perjantai, 22 marraskuun

USA pysyy Venäjän ydinvoimayhtiön Rosatomin pihdeissä. Rikastetun uraanin supervallalla Venäjällä on omat pihdit varattu myös Suomelle, kirjoittaa toimittaja Pasi Peiponen.

Pasi Peiponentoimittaja, politiikka ja yhteiskunta

On kulunut jo tuhatkunta päivää Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Sota ei ole vielä ratkennut, mutta yhdessä asiassa Venäjä on jälleen voittaja – USA:n presidentinvaaleissa.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom, ja sen tytäryhtiö Tvel, hallitsevat rikastetun uraaniin maailmanmarkkinoita.

Suurimmillaan Venäjän osuus on ollut lähes puolet (44 prosenttia) ja viime vuonna osuus oli, 35 prosenttia, arvoltaan 2,7 miljardia dollaria. Seuraavina ovat Ranska ja Hollanti kaukana Venäjästä.

Rosatomin pihdit ovat tiukasti myös USA:n niskassa. Maan riippuvuus Rosatomin uraanipolttoaineesta on yhtä hurja – jopa 35 prosenttia. Viime vuonna venäläistä rikastettua uraania tuotiin Yhdysvaltoihin 1,1 miljardilla dollarilla.

Maailman suurin uraanimarkkina, Yhdysvallat, tuottaa itse käyttämästään rikastetusta uraanista vain 10 prosenttia. Yhtä huonossa jamassa ovat läntiset OECD-maat, jotka vastaavat noin 75 prosenttia uraanin kysynnästä, mutta tuottavat vain 25 prosenttia tarjonnasta.

Maailman johtava sotilasmahti ja teknologian supervalta ei ole satsannut omaan kapasiteettiin rikastaa uraania ydinvoimaloihinsa. Maa on umpisokkona luottanut edulliseen, venäläiseen polttoaineeseen kaupallisissa ydinvoimaloissa.

USA maksaa nyt karmeaa velkaa möhlinnästään. Väistyvä presidentti Biden on suunnannut 2,7 miljardia dollaria uuden ydinvoimatekniikan kehittämiseen, katkaistaakseen maan napanuoran Rosatomiin.

Vielä järeämpi katkaisuyritys tehtiin vastikään.

Väistyvä senaatti ja presidentti Biden hyväksyivät yksimielisesti tuontikiellon venäläiselle rikastetulle uraanille kaupallisiin ydinvoimaloihin. Laki on voimassa jopa vuoteen 2040 – mutta sisältää porsaanreiän. Venäläistä, matalasti rikastettua niin kutsuttua LEU-uraania voidaan tuoda edelleen USA:han, mikäli tilanne vaatii, vuoteen 2028 asti.

Tilanteeseen on USA:ssa alettu viimein herätä – mutta liian myöhään?

Atomikaan tuskin ehti haljeta Yhdysvaltain vaalien jälkeen, kun globaalit uraanimarkkinat reagoivat ja alkoivat spekulaatiot: miten Donald Trumpin uudelleenvalinta vaikuttaa Venäjän ylivoimaan USA:n ydinpolttoainemarkkinoilla?

Trumpin valinnan ennakoidaan vaikuttavan positiivisesti uraanin hintaan ja ydinpolttoaineen tarpeen kasvuun. Trumpin Amerikka ensin -politiikka nojaa lisäenergian tarpeeseen, myös sähkön.

Aika näyttää, millaisen diilin Trump lopulta tekee rikastetusta uraanista Putinin kanssa.

Tällä hetkellä ydinvoimalla tuotetaan 18,6 prosenttia USA:n sähköntarpeesta.

Ja sähkön lisätarve on valtava. Tekoälyn käytön vallatessa maailmaa, myös suuret amerikkalaiset teknologiajätit Alphabet, Amazon, Oracle ja Microsoft puhuvat omista pienistä modulaarisista ydinvoimareaktoreista (SMR).

Mutta vastassa on jälleen Venäjä. Osaa kehitteillä olevista SMR-reaktoreita on tällä hetkellä vaikea pyörittää ilman Rosatomin tytäryhtiön Tvellin ydinpolttoainetta.

Tulevaisuus näyttää, jaksavatko teknologiajätit kuitenkaan odottaa länsimaista rikastettua uraania ja onko sitä tarpeeksi saatavilla?

USA on Rosatomin pitkässä talutusnuorassa. Tämän tietää myös Kreml.

Putin asetti äskettäin vientirajoituksia venäläiselle rikastetulle uraanille Yhdysvaltoihin. Tämän tulkitaan olleen vastareaktio USA:n tuontikiellolle. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan vientikiellosta voidaan kuitenkin poiketa tiettyjen kohteiden osalta.

Ruuvin kiristäminen on tyystin Venäjän käsissä. Tämä koskee myös EU-maita ja Suomea.

Kansainvälinen tiedeyhteisö Bellona kertoo EU:n jopa kaksinkertaistaneen venäläisen rikastetun uraanin tuonnin viime vuonna, 686 miljoonaan euroon.

Yle kertoi kesäkuussa, miten Fortumin Loviisan ydinvoimalassa yritetään päästä irti venäläisestä ydinpolttoaineesta uudella tekniikalla.

Lue lisää: Suomi haluaa lopettaa ydinpolttoaineen tuonnin Venäjältä – Rosatom varoittaa seurauksista

Teollisuuden voima (TVO) ilmoittaa yksikantaan Eurajoen ydinvoimalan uraanin tulevan Kazakstanista, Kanadasta ja Australiasta. Yhtiö ei kuitenkaan kerro sivuillaan, mistä rikastettu uraani tulee.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parhaillaan jo 35 vuotta vanhan ydinenergialain kokonaisuudistusta. Yhtenä tavoitteena on nopeuttaa ydinlaitoshankkeita. Lakihanke tulee ensi keväänä eduskunnan puitavaksi.

Eduskuntapuolueissa ydinvoiman kannatus on vahvaa. On helppo vaatia ja puolustaa ydinvoimaa, toivoa pienydinvoimaloita, Suomen sähkön saannin turvaksi.

On vaikeampi vastata, mistä Suomi saa rikastetun uraanin? Meillä on itärajan takana diktatuurinen sotilasvaltio, joka hallitsee suvereenisti ydinvoimaloiden polttoaineen valmistamista.

Voisi ennustaa – Rosatom on vahvoilla myös Suomen vaaleissa.

Katso lisää: A-studiossa keskustelevat Venäjän energiapakotteista Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen ja Tullin pääjohtaja Sami Rakshit.

Jaa.
Exit mobile version