keskiviikko, 27 marraskuun

MOSKOVA Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev ehätti nopeasti ilakoimaan viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä demokraattien presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin vaalitappiolla.

– Kamala on mennyttä. Antaa hänen jatkaa tarttuvaa käkätystään. Sotilaallisen erikoisoperaation päämäärät pysyvät muuttomattomina ja ne saavutetaan, kansallisen turvallisuuden neuvoston varajohtajana toimiva Medvedev kirjoitti.

Medvedev viittasi Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja Harrisin nauruun, johon republikaanien Donald Trump tarttui vaalikampanjansa aikana. Trumpin tarkoitus oli näin pilkata vastaehdokastaan.

Syyskuussa myös Venäjän presidentti Vladimir Putin sanaili, että toivoo Harrisin voittoa, koska tällä on niin viehättävä ja tarttuva nauru.

Putinin lausunto oli tietenkin hänelle tyypillistä kyynistä irvailua. Harmaasta teknokraatista sotahaukaksi profiloitunut Medvedev ei vaivautunut peittämään vihamielisyyttään senkään vertaa.

Vaikka Venäjän johdossa mitä ilmeisemmin toivottiin Trumpin voittoa, venäläispoliitikot tuskin aukovat samppanjapulloja kuten Trumpin voitettua vuonna 2016, ainakaan kovin avoimesti.

Putinin edustaja Dmitri Peskov edusti tänään keskiviikkona pidättyväistä linjaa.

Kremlin tiedottaja Peskov piti Trumpin puheita pikaisesta rauhasta Ukrainaan vaalikampanjointina ja sanoi, että joskus puheiden sävy muuttuu voiton jälkeen.

Venäjä seuraa tilannetta, Peskov kertoi.

Jäitä hattuun heittivät myös venäläiset ulkopolitiikan asiantuntijat valtiollisen Rossija Segodnja -mediayhtiön tiloissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvaltain suhteissa Venäjään ja sotaan Ukrainassa on tuskin odotettavissa jyrkkiä käännöksiä, sanoi maailmanpolitiikan laitoksen johtaja Andrei Sidorov Moskovan valtionyliopistosta.

Sidorovin mielestä Trump ja hänen varapresidenttiehdokkaansa J.D. Vance eivät puheissaan ottaneet huomioon vastapuolen, siis Venäjän, ajatuksia asiasta.

Näin Sidorov arvioi Trumpin paluuta valtaan:

Ukrainan sodan ratkaisu on helpommin sanottu kuin tehty. Venäjä kokee nyt olevansa sodassa niskan päällä, joten Putin ajaa hyvin kovia ehtoja jo pelkästään tulitauolle.

Sisäpoliittisista syistä Trump tuskin pystyy tekemään mitä tahansa myönnytyksiä Venäjälle.

Ennen vaaleja Venäjän johto korosti, että riippumatta siitä, kuka Valkoisessa talossa jatkossa istuu, Yhdysvallat säilyy Venäjän vastustajana.

Nyt varovainen linja kuvastelee varmasti sitä, että Venäjän johto ei halua puheillaan vaarantaa mahdollisuuksia, joita Trumpin paluu presidentiksi saattaa avata.

Venäjältä tuleva ylistys voisi olla Trumpille rasite. Demokraatit ainakin tarttuisivat siihen ärhäkästi.

Joka tapauksessa Venäjälle on eduksi, että Trump tuo epävarmuutta siihen, jatkuuko Yhdysvaltain tuki Ukrainalle.

Trumpin politiikanteon repivä tyyli takaa myös sen, että Yhdysvaltain sisäpolitiikan kahtiajako jyrkentyy. Sitäkin Venäjän johto voi pitää toivottavana asiaintilana.

Toisaalta Kamala Harrisin voittokaan tuskin olisi liennyttänyt Yhdysvaltain jännitteitä, varsinkin kun Trump olisi todennäköisesti kyseenalaistanut vaalituloksen.

Vaikka Venäjän johto esiintyi pidättyväisesti, maan osakemarkkinat ilmaisivat tyytyväisyyttään.

Moskovan pörssin MOEX-indeksi avautui nousuun – korkeimmillaan se kasvoi 3,7 prosenttia edellispäivän päätöksestä.

Markkinoilla kasvoi siis toivo siitä, että Trumpin presidenttiys voisi merkitä Venäjään kohdistuvan pakotepaineen hellittämistä.

Tavallisille kansalaisille Yhdysvaltain vaalit jäivät varsin kaukaisiksi.

Suhteellisen riippumattoman Levada-keskuksen mielipidekyselyssä ennen vaaleja puolet vastaajista arvioi, että vaalituloksella ei ole juuri merkitystä Venäjälle.

Runsas kolmannes uskoi Trumpin olevan parempi vaihtoehto Venäjän kannalta.

Demokraattien Kamala Harris oli venäläisille melko tuntematon. Tällä erää hän myös jää sellaiseksi.

Venäjän valtiolliset televisiokanavat suosivat vaalien alla avoimesti Trumpia ja tylyttivät aina tilaisuuden tullen Harrisia. Vaaliuutisointi myötäili usein yhdysvaltalaisen konservatiivisen Fox News -kanavan linjauksia.

Yhdysvaltain viranomaiset puolestaan syyttivät Venäjää vaikutusoperaatioista kuten väärennettyjen videoiden levittämisestä ja yrityksestä rahoittaa konservatiivivaikuttajia tekemään Venäjän linjoja myötäilevää verkkosisältöä.

Todennäköisesti Venäjän informaatiovaikutushankkeet olivat kuitenkin vain pisara meressä. Niin valtavat määrät disinformaatiota ja erilaista vaalirahoitusta Yhdysvaltain vaaleissa velloi ihan omasta takaa.

Jaa.
Exit mobile version