maanantai, 23 syyskuun

MOSKOVA Riita Venäjän suurimman verkkokaupan omistusjärjestelyistä läikkyi yli keskiviikkona puoleltapäivin.

Wildberries-yhtiön pääjohtajan Tatjana Bakaltšukin aviomies Vladislav saapui väkensä kanssa yhtiön pääkonttorille Romanov dvor -liikekeskukseen.

Voi hyvin sanoa, että Vladislav Bakaltšuk oli ottanut mukaan muskeleita, sillä hänen joukossaan oli useita kamppailulajien urheilijoita, muun muassa ainakin kolme vapaaottelijaa ja nyrkkeilyn raskaan sarjan mestari. Moni tulijoista oli kotoisin Venäjän Pohjois-Kaukasiasta.

Vartijat eivät päästäneet joukkoa sisään. Syntyi nujakka, ja joku avasi tulen. Kaksi vartijaa kuoli. Myös paikalle saapuneet poliisit joutuivat tulituksen kohteeksi. Kaikkiaan seitsemän ihmistä haavoittui, joukossa myös poliiseja.

Viereisessä Moskovan valtionyliopiston journalistiikan tiedekunnassa opiskelijoita käskettiin pysymään sisätiloissa, kun naapurissa vaihdettiin laukauksia. Romanov dvor sijaitsee alle kilometrin päässä Venäjän valtiovallan ytimestä, Kremlistä.

Verkkokauppa Wildberries on 2000-luvun menestystarina, mutta keskiviikon tapahtumat muistuttivat pikemminkin 1990-luvulta tuttua jengien välienselvittelyä, razborkaa, kuten sen ajan slangissa sanottiin.

Aviomies Vladislav Bakaltšuk kertoi tulleensa liiketapaamiseen, joka koski Wildberries-yhtiön varastohankkeita. Vaimo Tatjana Bakaltšuk puolestaan sanoi, että mitään neuvotteluja ei ollut sovittu. Hän syyttää miehensä ja tämän seuralaisten saapuneen kaappaamaan yhtiön pääkonttorin.

– Aseistautuneet ihmiset tunkeutuivat toimistoomme, aloittivat ammuskelun, pogromin. Nuoria miehiä kuoli. Vladislav, mitä sinä teet? Miten voit katsoa silmiin vanhempiasi ja lapsiamme? Miten sinä saatoit? Miten saatoit viedä tilanteen tällaiseen absurdiuteen? Tatjana Bakaltšuk kysyi Telegram-kanavallaan julkaisemallaan videolla.

Keskiviikkoillasta torstaiyöhön Moskovan turvallisuusviranomaiset keräsivät kuumeisesti tapahtumien osallisia talteen. Noin 30 ihmistä pidätettiin. Vladislav Bakaltšuk sai syytteet murhasta, murhayrityksestä, viranomaisen murhayrityksestä ja omavaltaisuudesta. Silti hän pääsi vapaalle jalalle.

– 18. syyskuuta minä ja ryhmäni jouduimme kyynisen provokaation ja hyökkäyksen uhreiksi, Vladislav Bakaltšuk kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Aviopari on repivän avioeron keskellä, mutta taustalla on paljon muutakin.

Mediassa liikkuu spekulaatioita, että Wildberriesin kohtalosta vääntävät kättä vaikutusvaltainen dagestanilainen liikemies Suleiman Kerimov ja Tšetšenian itsevaltainen johtaja Ramzan Kadyrov. Mukaan on vedetty myös presidentinhallinnon miehet.

Venäjällä bisnes, politiikka ja väkivalta limittyvät edelleen tavalla, joka tuottaa sellaisia yllätyksiä kuin tulitaisteluksi yltyneen kahakan Kremlin lähituntumassa.

Perheyrityksestä tuli verkkokaupan jätti

Alkuun tarina on kuin venäläisversio amerikkalaisesta unelmasta.

Venäjänkorealainen Tatjana Kim tapasi tulevan miehensä, IT-yrittäjä Vladislav Bakaltšukin 2000-luvun alussa. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen Bakaltšukia alkoi kiinnostaa ajatus yrityksen perustamisesta.

Vuonna 2004 Bakaltšuk perusti miehensä kanssa Wildberriesin. Alun perin se välitti vaatteita ja kenkiä. Varasto toimi perheen kodissa, ja ensi alkuun avuksi palkattiin sukulaisia.

Yritys lähti nopeasti kasvuun. Pienestä vaatteiden myyntiin keskittyneestä verkkokaupasta kehkeytyi Venäjän verkkokaupan jättiläinen, ja Tatjana Bakaltšukista tuli Venäjän rikkain nainen.

Yhteenliittymä herätti kysymyksiä

Tämän vuoden kesäkuussa Wildberries ilmoitti fuusiosta Venäjän suurimman ulkomainontaa harjoittavan yrityksen Russin kanssa.

Yhteenliittyminen herätti hämmennystä talouslehdissä. Moni kommentaattori ihmetteli, miten Wildberriesin verkkobisnes hyötyisi ulkomainontayhtiöstä.

Wildberries on monin verroin suurempi yhtiö kuin Russ. Silti muodostettavassa yhteisessä yhtiössä Wildberriesin osuus on 65 prosenttia ja Russin peräti 35 prosenttia.

Russ-yhtiötä pyörittävät veljekset Robert ja Levan Mirzojan, mutta venäläismediassa yhdentymishankkeen hiljaisena taustavoimana on nähty vaikutusvaltainen liikemies ja senaattori Suleiman Kerimov. Kerimov on pohjoiskaukasialaisen Dagestanin harmaa kardinaali, jolla on tiiviit suhteet presidentinhallintoon.

Ei suuria bisneshankkeita ilman Kremliä

Taloussanomalehti RBK:n mukaan Wildberriesin ja Russin yhteenliittymisellä on Venäjän korkeimman johdon siunaus.

Talousmedia Forbes puolestaan kertoi kirjeestä, jonka Tatjana Bakaltšuk ja Russin toimitusjohtaja Robert Mirzojan kirjoittivat Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Kirjeessä he kehuivat, että muodostettavasta yhtiöstä tulisi yhdysvaltalaisen Amazonin ja kiinalaisen Alibaban veroinen globaali verkkokauppa, jonka vaikutuspiirissä olisi 5,8 miljardia ihmistä. Yhtiö loisi uuden maksujärjestelmän, joka mahdollistaisi maksujen hoitamisen ruplissa ilman kansainvälistä SWIFT-järjestelmää.

Putin näytti vihreää valoa ja antoi asian edistämisen presidentinhallinnon varajohtajan Maksim Oreškinin käsiin.

Kuvaan astui Kadyrov

Pian fuusiohankkeen jälkeen julkisuuteen tuli tieto, että Bakaltšukien avioliitto on hajoamassa.

Tatjana Bakaltšukin mukaan avioliitto oli alkanut rakoilla aiemmin, kun taas Vladislav sanoi, että syynä on nimenomaan suunniteltu fuusio.

Tatjana Bakaltšukin mukaan hänen aviomiehensä omistaa vain prosentin Wildberriesistä. Vladislav Bakaltšuk on kertonut, että avioparilla ei ole avioehtoa, joten heidän pitäisi jakaa omaisuutensa puoliksi.

Vladislav Bakaltšuk vastustaa Wildberriesin ja Russin yhdistämistä. Hänen mukaansa kyse on vihamielisestä yritysvaltauksesta.

Vladislav Bakaltšuk kääntyi huolineen Venäjää pohjoiskaukasialaisen Tšetšenian päämiehen Ramzan Kadyrovin puoleen. Kadyrov johtaa tasavaltaansa omavaltaisesti kuin keskiaikinen lääninherra eikä ole koskaan kaihtanut kovia otteita.

Kadyrov ilmoitti Telegram-kanavallaan, että meneillään on yrityskaappaus ja kaapparit ovat erottaneet Tatjana Bakaltšukin miehestään, jotta puolisot eivät edes voisi keskustella keskenään.

Kadyrov kirjoitti, että yrityskaappauksen taustalla ovat veljekset Levan ja Robert Mirzojan ja ”muutamat tunnetut kaukasialaiset”. Tämä saattoi viitata muun muassa Suleiman Kerimoviin.

Kadyrov vaati kaappaajia palauttamaan vaimon miehelleen ja bisneksen perheelle ja ilmoitti menevänsä asiassa aina loppuun saakka. Keskiviikkona Moskovassa nähtiin, mitä se voisi tarkoittaa.

Mediatietojen mukaan ainakin yhdeltä Wildberriesin konttorille yrittäneistä miehistä löytyy kytköksiä Kadyroviin.

Vapaaottelija Umar Tšitšajev palvelee kansalliskaartin Ahmat-1-yksikön varakomentajana Tšetšeniassa. Hän on saavuttanut mainetta myös taekwondossa. Vapaaottelijana Tšitšajev on kuulunut Kadyrovin Ahmat-klubiin. Agentstvo-uutissivusto kertoo, että Tšitšajevista löytyy valokuvia, joissa hän seisoo Kadyrovin ja tämän läheisten liittolaisten vierellä.

Kreml sai uuden dilemman

Putinin hallinto joutuu jälleen tasapainottelemaan eri ryhmittymiensä kesken.

Toisella puolella vaakakupissa ovat Suleiman Kerimov ja presidentinhallinnon miehet ja toisella puolella Ramzan Kadyrov turvallisuusjoukkoineen. Pöydällä on Venäjän suurimman verkkokaupan tulevaisuus. Sitä on nyt ratkottu sekä julkisuudessa että asein.

Herää kysymys, yrittikö Ramzan Kadyrov ratkoa bisneskiistaa lähettämällä aseistautuneita muskelimiehiä liikekeskukseen Moskovan ytimessä. Haluaako Kadyrov kaataa yritysjärjestelyn, jolla mediatietojen mukaan on hänen isäntänsä Vladimir Putinin siunaus?

Kadyrov on ennenkin saanut paljon mielivaltaisuuksia anteeksi. Hän on pitänyt aiemmin niin levottoman Tšetšenian hiljaisena, eikä Kremlin olisi helppo korvata häntä.

Putinin pitäisi olla viimekätinen sovittelija valtaryhmittymien liikeriidoissa. Tulitaistelu Moskovan ydinkeskustassa saattaa kertoa siitä, että hän ei ole valvonut Wildberries-tapausta kovin tarkkaan.

Vladimir Putinin suuri lupaus Venäjän kansalaisille oli, että hänen hallintonsa tekisi selvän pesäeron Boris Jeltsinin levottomaan 90-lukuun. Putinin ajan piti merkitä vakautta ja ennustettavuutta. Tosiasiassa Putinin valta on 90-luvun toimintatapojen suora jatke.

Wildberries-saaga osoittaa, että omaisuuden uusjakoa ei Venäjällä ratkaista oikeusistuimissa vaan viime kädessä henkilösuhteilla Kremlin käytävillä.

Jaa.
Exit mobile version