maanantai, 16 joulukuun

Viikonlopun yksi isoimmista puheenaiheista on ollut SDP:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuruun kohdistunut pahoinpitely.

Sekä tietenkin se, miten siihen reagoitiin.

Kerrataanpa vielä kerran, mitä oikein tapahtui.

Kiuru oli perjantai-iltapäivällä neljän jälkeen matkalla hakemaan lastaan päiväkodista, kun Helsingin Kaisaniemen puistossa hänelle entuudestaan tuntematon mies löi häntä nyrkillä kasvoihin.

Mies jatkoi matkaansa, Kiuru jatkoi perjantai-iltaansa tapaturma-asemalla ja ilmoitti asiasta eduskunnan turvallisuusviranomaisille.

Myöhemmin illalla SDP:n tiedote kilahti toimitusten sähköpostiin, ja uutinen oli valmis.

Lauantain käänteet

Mutta mitä tapahtuneesta tiedettiin?

Poliitikot läpi puoluekentän riensivät tuomitsemaan teon, osa suoraan poliittisena väkivaltana.

Lauantaiaamupäivän aikana erityisesti opposition vasemmistopuolueet ryhtyivät kritisoimaan eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.), joka ei siihen mennessä ollut sanonut asiasta vielä mitään.

Halla-ahon kollegat, varapuhemiehet Paula Risikko (kok.) ja Tarja Filatov (sd.), olivat tuominneet teon vastenmielisenä ja järkyttävänä jo perjantaina ja toivottaneet Kiurulle voimia.

Ensimmäinen rasahdus puhemiehestä kuultiin lauantaiaamuna Ilta-Sanomissa, jossa hän avustajansa kautta viestitti, ettei hänellä ole eväitä tapauksen kommentoimiseen.

Se repi opposition pelihousut.

Muun muassa vasemmistoliiton Minja Koskela, Paavo Arhinmäki, Veronika Honkasalo ja Aino-Kaisa Pekonen kritisoivat voimakkaasti, että Halla-aho ei yksiselitteisesti tuominnut kansanedustajaan kohdistunutta väkivaltaa, motiivista huolimatta.

Myös SDP:n riveistä kummasteltiin hiljaisuutta. Puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan Halla-ahon olisi pitänyt suoraan tuomita teko riippumatta teon motiiveista selkeästi, eikä niin, että hän jättää mahdollisuuden minkäänlaisille tulkinnoille.

Ylen haastattelussa pian IS:n julkaiseman jutun jälkeen Halla-aho toisti saman: tietoa ei ole vielä nimeksikään. Lisäksi hän sanoi, että kukaan ei vielä tiedä, onko hyökkäys erityisesti Kiuruun vai satunnainen ohikulkijaan kohdistunut hyökkäys, jotka eivät Halla-ahon mukaan Suomessa ole kovin harvinaisia.

Tässä vaiheessa Kiurua lyönyt mies oli yhä vapaalla jalalla, eikä hänen motiivistaan ollut tietoa.

Lauantaina tapauksen käsittely jatkui, kommentteja annettiin oikealla ja vasemmalla.

Iltapäivällä poliisi tiedotti, että se on ottanut kiinni tapauksesta epäillyn miehen, jolla on aiempaa taustaa vastaavanlaisista teoista. Motiivi oli yhä hakusessa, se saattaisi selvitä sunnuntain kuulustelussa.

Nyt Halla-aho avasi itse pelin. Hän viestitti viestipalvelu X:ssä, että kyseessä on vakava rikos motiivista huolimatta ja toivotti Kiurulle toipumista.

Sunnuntain käänteet

Sunnuntaina poliisin kuulusteluissa selvisi, että toistaiseksi esitutkinnassa ei ilmennyt viitteitä poliittiseen motiiviin eikä mies omien sanojensa mukaan tiennyt, ketä oli lyönyt. Se oli selvinnyt miehelle vasta viikonlopun aikana.

Mies oli ollut päihteiden vaikutuksen alaisena ja lyönnin kohde oli valikoitunut sattumanvaraisesti.

Halla-aho viestitti jälleen X:ssä, tällä kertaa viesti oli seuraavanlainen: usein kannattaa malttaa hetki ennen kuin säntäilee tekemään johtopäätöksiä ja etsimään syyllisiä, ellei syynä ole halu valjastaa ikäviä tapahtumia omiin tarkoituksiinsa.

Alle tunti sen jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kirjoitti X:ssä, kuinka huojentavaa oli kuulla, ettei teko ollut poliittinen.

Perjantaina Tuppurainen uskoi, että tapauksella on poliittinen motiivi.

Halla-Aho vastasi Tuppuraiselle X:ssä pari tuntia myöhemmin.

– Voidaan myös odottaa, että merkittävän puolueen johtohahmo ei poliittisten pikavoittojen toivossa lietso hysteriaa ja vastakkainasettelua perättömillä spekulaatioilla poliittisesta väkivallasta, Halla-Aho kirjoitti.

Mitä tästä jää käteen?

Ainakin tuohtunut Halla-aho. Sunnuntai-iltana hän kritisoi Ylelle sitä, kuinka hänen sanomisiaan ei luettu tuomitsemiseksi.

Totuuden nimissä Halla-aho ei sananmukaisesti tuominnut mitään, vaan sanoi kyseessä olevan vakava ja sietämätön rikos. Moni muu sanoi kirjaimellisesti tuomitsevansa teon.

Julkisesti Halla-ahoa kritisoineet olisivat toivoneet hänen asettuvan tiukemmin eduskunnan puhemiehenä kansanedustajan tueksi heti, motiivista riippumatta.

Totta on se, että Halla-aho kommentoi asiaa julkisesti viimeisten joukossa johtavista poliitikoista, vasta kun asiasta kysyttiin häneltä itseltään.

Syytä ei tiedetä, miksi näin on. Ehkä Halla-aho halusi odottaa, että tietää asiasta tarkemmin, ennen kuin lausuu mitään.

Viikonlopun tapahtumista varmasti riittää keskusteltavaa alkavalle viikolle eduskuntaan. Ainakin Kiuru itse on ollut hiljaa perjantaista lähtien, eikä mahdollista sairauslomailmoitusta ole tullut.

Oletettavaa on, että hän tulee eduskuntaan paikalle ainakin tiistaina kiperään äänestykseen sairaalaverkon kohtalosta.

Viimeistään silloin tapahtunut saa jatkoa, kun Kiurulta päästään kysymään tapahtuneesta suoraan häneltä itseltään.

Jaa.
Exit mobile version