lauantai, 23 marraskuun

”Ketunnahkoja myydään tällä hetkellä huomattavalla tappiolla, mikä saattaa lisätä houkutusta turkisten myymisestä Venäjälle”, järjestöstä vihjataan.

Turkiksia huutokaupan varastossa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Eläinsuojelujärjestö Animalia kertoo, että Suomesta viedään yhä Venäjälle turkiksia miljoonien eurojen arvosta sodasta huolimatta.

Animalia pohjaa tietonsa tullin Tullin tilastoihin. Sen mukaan turkisvienti Venäjälle lakkasi sodan sytyttyä, mutta käynnistyi uudestaan syksyllä 2022 ja kasvoi vuonna 2023.

Animalian julkaisemien tietojen mukaan ennen sotaa vuonna 2021 kettujen nahkoja vietiin alle 40 000 kappaletta ja minkkien nahkoja noin 45 000 kappaletta. Seuraava vuosi oli hiljainen, mutta viime vuonna määrät kasvoivat jälleen. Ketunnahkoja vietiin Venäjälle 28 000, minkinnahkoja 7000 kappaletta.

Animalia huomauttaa, että turkisten myyntiyhtiö Saga Fursin huutokaupoissa erityisesti ketunnahat ovat käyneet heikosti kaupaksi – ja tilastoissa ketunnahkojen kauppa on kasvanut samaan aikaan voimakkaasti.

Euroopassa kettuja kasvatetaan vain Suomessa.

– Ketunnahkoja myydään tällä hetkellä huomattavalla tappiolla, mikä saattaa lisätä houkutusta turkisten myymisestä Venäjälle. Sitä, kuka tai ketkä nahat ostaa tai myy Venäjälle, ei ole tietoa. Turkisten vientipiikit näyttävät kuitenkin ajoittuvan turkishuutokauppojen jälkeisiin kuukausiin, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs toteaa tiedotteessa.

Ei tietoa

Animalia ei tiedä, kuka turkikset myy tai ostaa – eikä sitä tiedetä myöskään turkisalan toimialajärjestössä.

– Huutokauppayhtiö on todennut, että he ovat lopettaneet kaiken kaupankäynnin Venäjälle. Ja Fifur on neuvonut omia tuottajiaan, että he eivät tekisi mitään yksityistäkään kauppaa Venäjän suuntaan, Fifurin viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen kertoo Ylelle.

Nissisen arvion mukaan Suomen aktiivisista turkistuottajista noin 90 prosenttia kuuluu Fifurin piiriin, mutta eivät kaikki. Lisäksi hän sanoo, että turkisten myynnissä on mukana järjestön ulkopuolisia toimijoita, jotka ovat saattaneet ostaa tuotteita varastoihinsa myös Suomen ulkopuolelta.

– Me emme kuitenkaan tiedä, kuka vie ja mitä kautta. Mutta siellä se tietysti näkyy Tullin tilastoissa, Nissinen sanoo.

EU:n Venäjä-pakotteet eivät koske kaikkia turkistuotteita, kuten esimerkiksi raakaturkiksia, parkittuja tai muokattuja nahkoja.

Jaa.
Exit mobile version