keskiviikko, 23 lokakuun

Vetureiden romuttaminen tuhosi samalla myös arvokkaita varaosia. Raitiovaunujen omistaja aikoo lähteä Liminkaan katsomaan tuhottuja vaunujaan.

Espoolainen Anne Teirisalo tyrmistyi, kun hän asteli lokakuun alussa Keuruun Haapamäen höyryveturipuiston pihaan.

Teirisalo meni paikalle, koska oli kuullut muilta museorautatieharrastajilta, että puistossa tapahtuu kummia. Hän seurasi romuautoa puiston ovista sisään ja ihmetteli, missä hänen omistamansa raitiovaunut ovat.

Romuttajat pilkkoivat puiston pihalla Tr1-höyryveturia ”kilon paloiksi” samalla, kun Teirisalo etsi raitiovaunuja. Hän ei ollut antanut puiston omistajalle lupaa niiden siirtämiseen.

Teirisalo kuuli romuttajilta, että raitiovaunut oli jo murskattu.

Hän soitti poliisille.

Pian selvisi, että myös höyryveturin omistussuhde oli epäselvä. Romuttajat pysäyttivät työnsä.

Haapamäen veturipuiston yrittäjät kertoivat perjantaina paikallislehti Suur-Keuruulle, että he romuttivat omistamansa veturipuiston huonokuntoista kalustoa. Junayhtiö VR uskoo romutetun Tr1- eli Risto-veturin olleen yhtiön omaisuutta.

Raitiovaunut pelastuivat aiemmin niukasti

Teirisalo ja toinen yksityinen ihminen pelastivat nyt tuhotut raitiovaunut romuttamolta Helsingistä vuonna 2020.

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos HKL oli toimittanut vaunut romutettaviksi Kuusakoskelle, mutta museorautatieharrastajat ehtivät väliin. Vaunut siirtyivät yksityisomistukseen, ja HKL jopa maksoi niiden kuljettamisen Haapamäelle, missä vaunut saisivat olla esillä.

HKL:n tilalle perustettu Helsingin Kaupunkiliikenne Oy oli vielä maanantaina epävarma siitä, millaisella sopimuksella vaunut oli toimitettu Haapamäelle. Teirisalon mukaan HKL luopui omistuksestaan hyvässä yhteisymmärryksessä jo vuosikymmenen alussa.

Vaunu todennäköisesti viimeinen laatuaan

Teirisalo aikoo matkustaa keskiviikkona Liminkaan katsomaan, millaisina paloina hänen museoesineensä ovat. Hän on tapahtuneesta tyrmistynyt.

– En olisi todellakaan halunnut, että raitiovaunut romutetaan. Niillä oli museaalista arvoa, Teirisalo toteaa.

Vaunuista vanhempi, Helsingin vuoden 1940 olympialaisia varten Saksasta hankittu puinen perävaunu HKL 719, oli todennäköisesti sarjansa viimeinen säilynyt kappale.

Toisen maailmansodan laineet tuhosivat vastaavia vaunuja ja niiden valmistajan entisessä Breslaussa, nykyisessä Puolan Wrocławissa.

Poliisi tutkii vaunujen tuhoamista törkeänä kavalluksena. Teirisalon lisäksi myös junayhtiö VR on rikosepäilyssä asianomistajana, sillä VR uskoo, että Haapamäellä romutettu Risto oli yhtiön omaisuutta.

Varaosien tuhoutuminen paha takaisku

Tr1-veturin romutus oli kova isku museoveturien harrastajille.

Veturi, sarjanumero 1057, oli viety Haapamäelle hyväkuntoisena. Veturi huollettiin hyvin ennen kuin se poistettiin käytöstä ja siirrettiin reserviin.

Wikipedia-tietojen mukaan tuhottu Risto-veturi oli myös filmitähti. Se esiintyi vuonna 1954 tehdyssä elokuvassa Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä.

Suomen rautatiemuseon museonjohtaja Tiina Lehtinen pitää Riston tuhoa harmillisena.

– Tr1-vetureita on onneksi vielä jäljellä. Jos vetureista halutaan tehdä myöhemmin ajokuntoisia, laadukkaille varaosille olisi tarvetta, Lehtinen toteaa.

Keskisuomalainen kertoi maanantaina, että rautatiemuseo harkitsee VR:n junakaluston siirtämistä pois Haapamäeltä. Lehtinen toteaa, että päätös on viime kädessä VR:n, mutta museo voi antaa yhtiölle vahvoja suosituksia.

Vetureiden siirtämiseen liittyy myös ongelmia, sillä Suomessa ei ole vastaavanlaista veturipuistoa.

Myös Neuvostoliiton lahja tuhottiin

Museorautatieharrastajat bongasivat Ylen maanantaisen jutun kuvista myös punaisia kiskopyöriä. Osat kuuluivat Haapamäen höyryveturipuiston omistamaan Joutsen- eli L-veturiin.

Veturi päätyi 1980-luvulla Keuruulle ystävyyskaupungin ansiosta. Jyväskylän ystävyyskaupunki Jaroslavlin delegaatio piipahti Suomen-matkallaan myös Keuruulla, missä heräsi ajatus neuvostoliittolaisen veturin tuomisesta Haapamäen veturipuistoon.

Keuruulaiset ajoivat veturin itänaapurin puolelta Suomeen. Veturin omistus siirtyi Keuruun kaupungilta höyryveturipuiston isännälle Martti Vainiolle ja myöhemmin nykyisille isännille.

Nyt Joutsen-veturi on mitä ilmeisimmin romutettu.

Suomalaisen rautatieperinteen näkökulmasta menetys ei ollut Lehtisen mukaan valtaisa. Häntä harmittaa silti, että vanha näyttelyesine on tuhottu.

Yle ei tavoittanut höyryveturipuiston yrittäjiä kommentoimaan asiaa.

Jaa.
Exit mobile version