Onko talous vain rahaa ja sijoittamista? Kuuluuko talous tosiaan vain ihmisille, joilla on rahaa? Ei! Talous on mekanismi, eli työkalu, jolla ohjaamme maailmaa, pohtii Marttinen.
Anni Marttinenekonomisti, ekologisen talouden tutkija
”Jatkuuko varallisuuden uusjako?” ”Osakemarkkinat kaksijakoiset” ”Tätä EKP:n historiallinen koron lasku tarkoittaa asuntovelallisille”. Mikä varallisuuden uusjako? Mitkä osakemarkkinat? Mikä korko?
Meneekö pää jo pyörälle, kun avaat lehtien talousosaston? Tai tekeekö mieli vaihtaa kanavaa, kun ruutuun pämähtää pukumiesekonomisti?
Jos talous ei olisi minulle intohimon ja kiinnostuksen kohde itsessään, kyllä minunkin tekisi. Ja joskus tekee silti.
Termejä, joita ei peruskoulussa opeteta, on niin paljon, että koko talousmaailma vaikuttaa sulkevan ulos ihmisiä, jotka eivät ole opiskelleet taloutta.
Miksi talouspuheesta on tehty niin, voinko sanoa sen, tylsää? Tylsyys talouspuheessa ilmenee jargonin muodossa eli kielen, joka on niin koukeroista, että sitä on vaikea ymmärtää.
Termejä, joita ei peruskoulussa opeteta, on niin paljon, että koko talousmaailma vaikuttaa sulkevan ulos ihmisiä, jotka eivät ole opiskelleet taloutta.
Taloutta puhuvat siis lähinnä ihmiset, jotka ovat tekemisissä talouden kanssa työkseen tai ihmiset, joilla on rahaa.
Onko talous vain rahaa ja sijoittamista? Kuuluuko talous tosiaan vain ihmisille, joilla on rahaa? Ei! Talous on mekanismi, eli työkalu, jolla ohjaamme maailmaa.
Jos siis äänestit esimerkiksi eurovaaleissa, päätit samalla mihin EU:n varoja laitetaan. Tulit myös vaikuttaneeksi esimerkiksi metsien suojelemiseen, yritysten vastuisiin taloudessa, ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon.
Talouspolitiikalla vaikutetaan siis kaikkiin muihinkin politiikan osa-alueisiin, kuten esimerkiksi siihen, mitkä tiet pidetään kunnossa tai paljonko lapsilisää maksetaan.
Se, miten taloudesta puhutaan vaikuttaa siis koko yhteiskuntamme toimintaan.
Eräs alan konkari vastasi, että hänestä on noloa, jos joutuu puhumaan yksinkertaistaen viestinsä.
Ihmettelin jo nuorena ekonomistina, että mikä pakko meidän ammattikunnassamme on pitää kynsin ja hampain kiinni kielestä, jota vain ihmiset, jotka harrastavat taloutta ymmärtävät. Eräs alan konkari vastasi, että hänestä on noloa, jos joutuu puhumaan yksinkertaistaen viestinsä, kuten esimerkiksi uutisissa ja haastatteluissa joutuu joskus tekemään.
Itse katselin uutisissa ihaillen ekonomisteja kuten Sixten Korkmania ja Olli Kärkkäistä, jotka osasivat tuoda viestinsä esiin ymmärrettävästi, mutta niin, että oikea viesti säilyi.
Osasivat he myös olla vakuuttavia ja karismaattisiakin. Sellainen viestivä ekonomisti toivoin myös olevani joku päivä.
Olen vuosien saatossa saanut muutamia kiitoksia ja kunniamainintoja talousviestinnästä somessa. Tavoitteeni on ollut tuoda talouspuhetta lähemmäs ihmistä ja avata usein totuuksina meille myytyjä talousmyyttejä ja olen osaltani siinä onnistunutkin.
Taloudesta kun voi puhua myös viihdyttävästi ja niin, että kaikki sen ymmärtävät.
Joskus olen miettinyt sitäkin, että onko monimutkainen jargon piiloutumiskeino. Kun asiantuntija tai poliitikko puhuu riittävän kryptisesti, hän on suojassa kansan reaktiolta. Jos ei ymmärrä, mitä sanotaan, ei sanotusta voi antaa palautetta. Näin aikeita ja päätöksiä voi viestiä vain omille viiteryhmille ilman ikävää tavallisten ihmisten palautetta.
Se, miten taloudesta puhutaan, on vallan käyttöä. Päättäjät, toimittajat, ajattelijat ja instituutiot voivat päättää, miten viestivät taloudesta.
Erilaisten aikeiden, vaihtoehtojen ja päätösten vaikutukset voi joko viestiä ihmisille selvästi tai toistellen vanhoiksi ja huonoiksi jo todettuja one linereita. Nähdäkseni tällaisia ovat esimerkiksi ”talouskasvu on välttämätöntä” tai ”meillä ei ole varaa ilmastotoimiin”.
Jos siis talouskeskustelu hämmentää, et ole yksin. Olen saanut seuraajiltani useita viestejä siitä, kuinka talouspuhe vieraannuttaa ja jättää näin yhteiskunnan ulkopuolelle.
Talous kuuluu sinulle vaikka et olisi rikas, et sijoittaisi tai olisi ekonomisti tai päättäjä. Talous kuuluu kaikille, koska olemme kaikki osa yhteiskuntaa.
Anni Marttinen
Kirjoittaja on ekonomisti, joka haluaa, että kaikki ymmärtävät taloutta.