lauantai, 19 lokakuun

Pohjois-Gazassa on saarroksissa arviolta 400 000 ihmistä, joilla ei ole pääsyä humanitaarisen avun piiriin. Israel on iskenyt voimalla erityisesti Jabalian pakolaisleiriin.

Samalla, kun maailman katseet ovat kääntyneet Israelin sotatoimiin äärijärjestö Hizbollahia vastaan Libanonissa, on Gazan kaistan pohjoisosa joutunut jälleen keskelle humanitaarista kriisiä.

Israel on kiihdyttänyt iskujaan Pohjois-Gazassa erityisesti Jabalian pakolaisleirillä.

Esimerkiksi myöhään perjantaina Israelin ilmaisku tappoi ainakin 30 ihmistä ja haavoitti yli 80:aa. Palestiinalaisen uutistoimisto Wafan mukaan kuolleiden joukossa oli 20 lasta ja naista.

Israel on kiristänyt Pohjois-Gazan saartoa lokakuun alusta alkaen, eikä sinne ole kahteen viikkoon saatu Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan yhtäkään avustuskuljetusta. Israel perustelee uutta täysimittaista hyökkäystään pohjoiseen sillä, että se sanoo Hamasin taistelijoiden soluttautuneen alueelle.

Pohjois-Gazan hallintoalueella on toiminut enää kolme sairaalaa, YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto (OCHA) sanoi tiistaina. Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan Israel on lauantaina pommittanut niitä kaikkia, minkä vuoksi ne ovat keskeyttäneet toimintansa.

YK:n arvion mukaan Pohjois-Gazassa on saarroksissa jopa 400 000 ihmistä. Israel on antanut alueelle evakuointimääräyksiä, mutta pelastustyöntekijöiden mukaan armeija on tulittanut kohti pakoon pyrkineitä.

Monet ovat joutuneet siirtymään paikasta toiseen jo useita kertoja. Gazan kaistan rannikolla sijaitsevat niin kutsutut turvavyöhykkeet ovat ääriään myöten täynnä ja vailla peruspalveluita.

”Antaudu tai nälkiinny”

Mediatietojen mukaan Israelin hallinnossa on ollut pöydällä niin kutsuttu ”antaudu tai nälkiinny” -suunnitelma, jonka mukaan äärijärjestö Hamas tulisi painostaa vapauttamaan panttivangit tiukan saarron avulla.

Uutistoimisto AP:n näkemässä, eläköityneen armeijan kenraalin esittelemässä suunnitelmassa Israelin armeija antaisi ensin evakuointimääräyksen Gazan pohjoisosaan ja julistaisi sen sitten suljetuksi sotilasalueeksi.

Alueelle jääviä ihmisiä pidettäisiin automaattisesti Hamasin taistelijoina. Heiltä evättäisiin ruoka, juoma, lääkkeet ja polttoaine.

Mediatietojen mukaan hallitus ei ole virallisesti hyväksynyt strategiaa.

Britannian yleisradio BBC:n ja yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan Israelin armeijan toiminnassa Pohjois-Gazassa on jo suunnitelman mukaisia elementtejä. Armeija on jo erottanut Gazan etelä- ja pohjoisosan toisistaan Wadi Gazan alueen kohdalta. Se on myös eristänyt Jabalian pakolaisleirin sotilaiden, panssarivaunujen ja lennokkien avulla.

Muun muassa EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell, useat ihmisoikeusjärjestöt sekä Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjä Karim Khan ovat syyttäneet Israelia nälän käyttämisestä sodankäynnin välineenä.

Israelissa äärijuutalaiset tahot ajavat siirtokunta-asutusta Gazaan

Ihmisoikeusjärjestö The Human Rights Watch huomauttaa, että siviilien pakkosiirrot sekä nälän käyttäminen sodankäynnin keinona voivat täyttää sotarikosten kriteerit. Väliaikaiset evakuoinnit ovat sallittuja siviilien suojelemiseksi.

HRW:n mukaan on kuitenkin viitteitä siitä, että Israel pyrkii pakottamaan palestiinalaiset pois Pohjois-Gazasta ilman turvallista pakopaikkaa tai -reittiä. Israelilla ei myöskään ole selvää suunnitelmaa sen mahdollistamiseksi, että asukkaat pääsisivät palaamaan alueelle.

Pohjois-Gazan palestiinalaiset ovat huolissaan siitä, mihin Israel Pohjois-Gazan piirittämisellä ja siviilien karkottamisella pyrkii. Muun muassa YK:n ihmisoikeustoimisto on ilmaissut huolensa siitä, aikooko Israel sallia palestiinalaisten paluun alueelle sodan päätyttyä.

Israelissa äärijuutalaiset puolueet ja järjestöt ovat sodan katveessa ajaneet siirtokuntien perustamista Gazaan. Israelilainen sanomalehti Haaretz kertoi tällä viikolla, että pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueen kansanedustajista kolmasosa aikoo osallistua ensi viikolla tilaisuuteen, jonka tarkoituksena on edistää israelilaisten uudelleenasuttamista Gazaan.

Israel veti siirtokuntansa Gazasta vuonna 2005.

Yhdysvalloilta uhkavaatimus

Israelilaismediat uutisoivat kuluvalla viikolla, että Yhdysvallat on uhannut rajoittaa Israelin aseellista tukemista, mikäli Israel ei paranna Gazan humanitaarisia olosuhteita kuukauden sisällä.

Yhdysvallat sanoo medioille vuotaneessa uhkavaatimuksessaan, että syyskuussa Israel joko esti tai viivytti 90 prosenttia Gazan pohjois- ja eteläosan välillä liikkuvasta humanitaarisesta toiminnasta. Avustuksia saatiin Gazaan syyskuussa vähemmän kuin kertaakaan Israelin vuoden kestäneiden sotatoimien aikana.

Israelin yleisradioyhtiö Kan kertoo The Times of Israelin mukaan, että Netanjahu on hyväksynyt avustuskuljetusten määrän lisäämisen. Kanin lähteiden mukaan avustuksia päästettäisiin alueelle nyt 250 rekallista päivässä.

Yhdysvaltojen vaatimus olisi minimissään 350 rekallista päivässä.

Jaa.
Exit mobile version