sunnuntai, 19 toukokuun

Argentiinan johtajat ovat perinteisesti kieltäytyneet hyväksymästä sitä, että Falklandinsaaret ovat Britannian hallinnassa saatikka sitten, että ne kuuluisivat Britannialle.

Vuoden 2023 lopussa Argentiinassa valtaan noussut oikeistopoliitikko Javier Milei on kohahduttanut Britanniaan liittyvillä lausunnoillaan.

Britannian yleisradioyhtiön haastattelussa Milei sanoo ihailevansa Britannian entistä pääministeriä Margaret Thatcheriä ja myöntää lisäksi, että Falklandinsaaret ovat nyt ”Britannian käsissä”.

Britannia ja Argentiina kävivät vuonna 1982 kaksi kuukautta kestäneen sodan Falklandinsaaret hallinnasta sen jälkeen kun Argentiinan sotilashallitus yritti vallata Britannian hallussa olevia saaria itselleen.

Thatcher ei ole Argentiinassa erityisen pidetty henkilö, sillä hän oli Britannian pääministeri Falklandin sodan aikaan. Thatcher muun muassa antoi käskyn upottaa torpedoilla Argentiinan laivaston lippulaivan ARA General Belgranon. Iskussa sai surmansa 323 argentiinalaissotilasta.

Sodassa sai surmansa kolme siviiliä, 255 brittisotilasta ja 649 argentiinalaissotilasta.

Argentiina käyttää Falklandinsaarista nimeä Malvinas-saaret ja katsoo niiden kuuluvan osaksi Argentiinaa.

Milein linja poikkeaa aikaisemmista Argentiinan johtajista

Argentiinan johtajat ovat perinteisesti kieltäytyneet hyväksymästä sitä, että Falklandinsaaret ovat Britannian hallinnassa saatikka sitten, että ne kuuluisivat Britannialle.

Milei, joka kuvaa itseään anarkokapitalistiksi ja on ajanut kovaa oikeistopolitiikkaa, vaikuttaa kuitenkin olevan asiassa sovittelevalla kannalla.

Hän sanoo BBC:n haastattelussa, että vaikka saaret ovat nyt Britannian hallinnassa, on Argentiinan pitkän aikavälin tavoite palauttaa ne osaksi itseään.

– Emme aio luopua suvereniteetistamme (saarten suhteen), mutta emme myöskään halua konfliktia Britannian kanssa, Milei sanoi BBC:lle.

Hän uskoo, että asia ratkeaa lopulta neuvotteluteitse. Samalla Milei arvostelee poliitikkoja, joilla vaatimukset Falklandinsaarten takaisinsaamiseksi ovat olleet ”tuloksetonta oman rinnan takomista”.

Britannian ulkoministeri David Cameron vieraili saarilla helmikuussa ja totesi, ettei niiden tilanteesta tulla neuvottelemaan.

– Jos kerran saaret ovat nyt Britannian käsissä, hänellä on oikeus sanoa näin. En näe sitä provokaationa, Milei kommentoi Cameronin lausuntoja.

Jaa.
Exit mobile version