maanantai, 20 toukokuun

Lain mukaan vain itsenäisyyspäivä on palkallinen vapaapäivä. Muiden arkipyhien vaikutus työaikaan ja palkkaan vaihtelee eri aloilla.

Arkipäiville osuvat juhlapyhät vaikuttavat vaihtelevasti työntekijöiden työaikaan ja tilipussiin. Tänä ja ensi vuonna vaikutukset tuntuvat, sillä arkipyhiä on peräti kymmenen.

Osalle palkansaajista arkipäivän juhlapyhä merkitsee automaattisesti vapaapäivää. Niillä aloilla, joilla töitä tehdään aina päivästä riippumatta, arkipyhä voi olla työpäivä, josta tulee yleensä erillinen korvaus.

Työaikalain mukaan ainoa palkallinen vapaapäivä on itsenäisyyspäivä. Myös vappupäivä ja kirkolliset pyhät ovat vapaapäiviä, mutta niiden korvauksista sovitaan työehtosopimuksissa. Arkipyhänä tehdystä työstä maksetaan yleensä 50–100 prosentilla korotettu palkka.

Esimerkiksi lähihoitajille on seitsemän työ- ja virkaehtosopimusta, joita eri työnantajat soveltavat. Kaikissa sopimuksissa arkipyhän korvaus on palkka sadalla prosentilla korotettuna eli tuplapalkka.

– Lisillä on iso merkitys hoitajalle. Vuorolisät ja mahdolliset arkipyhälisät voivat tehdä useita satasia kuussa, Superin sopimusasiantuntija Tuula Nieminen kertoo.

Esimerkiksi vastavalmistuneen lähihoitajan kuukausipalkka julkisella puolella on noin 2 300 euroa. Kun päivän palkan, 109 euroa, saa arkipyhänä tuplana, sillä on merkitystä.

Jos lähihoitaja tekee supervuonna töitä kaikkina kymmenenä arkipyhänä, arkipyhälisistä kertyy vuodessa noin tuhat euroa.

Myös ”huonona” vuonna arkipyhiä on useampia. Esimerkiksi vuonna 2022 arkipyhiä oli seitsemän.

Kaupassa arkipyhän suosio jakautuu

Kaupan alalla arkipyhä on yleensä joko palkallinen vapaapäivä tai työpäivä, josta maksetaan tuplapalkka. Arkipyhän korvauksesta on sovittu yleissitovassa kaupan työehtosopimuksessa, jota kaikkien työnantajien pitää noudattaa kaikissa työsuhteissa.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin sopimusasiantuntijan Ville Filppulan mukaan matala-palkka-alalla kaikki lisät ovat merkittävä osa toimeentuloa.

Osa-aikaisen kaupan kassan tuntipalkka on kokemuksesta ja tehtävästä riippuen vähintään 12,50 euroa. Työpäivien pituudet ovat kaupassa vaihtelevia, mutta 7,5 tunnin työpäivästä kertyisi ilman lisiä 93,75 euroa. Se tuplana näyttää mukavalta palkkakuitissa.

Jos kaupan kassa tekisi samoja työvuoroja kaikkina kymmenenä arkipyhänä, kertyisi jo liki 940 euroa.

Silti kaikki eivät halua olla olla töissä arkipyhinä.

– On paljon lapsiperheitä, jotka arvostavat vapaa-aikaa. Toisaalta on myös paljon osa-aikatyöntekijöitä, esimerkiksi nuoria ja opiskelijoita. Heille arkipyhä on hyvinkin houkutteleva, Ville Filppula sanoo.

Joissain töissä ylimääräinen vapaa voi tarkoittaa sitä, että palkkaakin tulee vähemmän. Näin voi olla, kun alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Yleissitovaa työehtosopimusta ei ole esimerkiksi taksialalla tai parturi-kampaajia työllistävällä hiusalalla.

Tänä vuonna lomapäiviä taktikoimalla voi pitää esimerkiksi pitkän joululoman. Katso videolta, mitä Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ennakoi sen tarkoittavan alalle.

Jaa.
Exit mobile version