perjantai, 18 lokakuun

Taneli Ristmeri ei pärjännyt peruskoulussa tai tuntenut sopivansa raksalle. Yrittäjäksi haluavia hän kannustaa ensin keksimään, mitä haluaa tehdä.

Katri Tapola,

Maria Mäkelä

Lapsena tamperelaisen Taneli Ristmeren reissuvihkoon ilmestyi usein opettajalta huomautuksia haaveilusta. Nyt haaveilu on kantanut hedelmää.

Ristmeri, 34, on voittanut Buildie-yrityksellään vuosittain jaettavan Suomen yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon.

Suomen yrittäjien mukaan Buildie on mullistanut tavan, jolla infrarakentamisen laatu varmistetaan, ja auttanut julkishallintoa soveltamaan vihreän siirtymän periaatteita.

Buildie on työkalu, jolla esimerkiksi rakennustyön tilaaja voi seurata rakentamisen laatua ja työmaiden toimintaa valokuvien avulla.

Ristmeri korostaa laadunvalvonnan tärkeyttä.

– Esimerkiksi vesihuollon infran keskimääräinen elinikä on Suomessa 50 vuotta. Materiaalit kestävät yli sata vuotta. Eli 50 vuoden vaje elinkaaressa syntyy rakennus- ja asennusvaiheissa, mikä johtuu työn laadusta.

Työkalua käytetään Ristmeren mukaan noin sadassa Suomen kunnassa.

Yrittäjä ei sopinut työmaalle

Ristmeren koulunkäynti ei sujunut, ja hän epäili, miten pärjäisi peruskoulun jälkeen.

Käännekohta oli, kun hänet äänestettiin armeijassa lähes 40 henkilön joukkueen johtajaksi. Siitä saakka Ristmeri on uskaltanut ajatella, että voisi johtaa firmaakin.

Peruskoulun jälkeen Ristmeri opiskeli talonrakentajaksi, ja työskenteli sen jälkeen rakennustyömaalla. Sinne hän ei kokenut sopivansa.

Työmaalla Ristmeri otti kuvia työvaiheista ja laatuvirheistä, ja esitteli niitä kotona. Hän muistelee, kuinka työkaverit kuittailivat esimerkiksi liian ahkerasta työnteosta.

Ristmeren mieleen on jäänyt kerta, kun hän auttoi isäänsä rakennuttamaan taloa. Se sai pohtimaan, miten talo voitaisiin rakentaa mahdollisimman laadukkaasti.

Silloin hän keksi, että työn etenemistä ja laatua voisi seurata työntekijöiden päivittäin ottamien valokuvien avulla.

Samanlaista havainnointia hän suosittelee muillekin.

– Ohikiitävissä hetkissä voi ajatella, että älä menekään havainnosta eteenpäin, tässä voi olla loppuelämän työsuunta.

Yrittäjäksi tahtovia hän kannustaa ensin keksimään, mitä haluaa tehdä.

– Yrittäjyys on keino toteuttaa se. Yrittäjyys ei saisi olla itseisarvo.

Rakennusalan ongelmat huolettivat

Rakennusalalla Ristmeri yllättyi välinpitämättömästä kulttuurista.

– Vanhemmat timpurit sanoivat, että näin ei pitäisi rakentaa, että Suomessa ei pitäisi talviaikaan rakentaa taloja ollenkaan, niistä tulee huonoja.

Alalla ei myöskään Ristmeren mukaan haluttu puuttua laadun ongelmiin. Buildien käytöstäkään ei aluksi innostuttu, sillä moni urakoitsija koki sen liiallisena valvontana ja kyttäämisenä.

Yrittäjyys vaatii uhrauksia

Ristmeri toivoo, että Buildie olisi tulevaisuudessa rakennuttajan ensisijainen kumppani rakentamisen laadun ja elinkaaren varmistamisessa.

– Buildiesta voi hyvinkin tulla kymmenen miljoonaa vuodessa vaihtava talo, joka työllistää 60–70 henkeä Pohjoismaissa.

Ristmeri kertoo tekevänsä 10–14 tunnin työpäiviä. Hän on tottunut siihen, että vapaa-ajan suunnitelmat voivat mennä uusiksi.

Vastikään hän joutui perumaan ystävän 30-vuotismatkan Espanjaan, koska häntä tarvitaan toimistolla.

– Lähipiiri ymmärtää, että tähän täytyy sitoutua tavoilla, mikä voi olla jopa loukkaavaa joillekin.

Jaa.
Exit mobile version