perjantai, 4 lokakuun

Museoesineet kärsivät Salossa, koska kokoelmatilojen rakentaminen on kallista. Museoviraston kehittämisjohtajan mukaan tiloihin ei saisi missään nimessä päästä eläimiä.

Historiallisesti arvokkaita museoesineitä on tuhoutunut Varsinais-Suomessa Salossa kelvottomien säilytystilojen takia.

Salossa on keskusteltu pitkään yhteisvaraston rakentamista museokokoelmille. Tällä hetkellä Salon historiallisen museon esineistöä on varastoituna 39 eri tilaan ympäri kaupunkia. Myös Salon taidemuseo Veturitallin kokoelmaa on varastoituna eri tiloihin.

Suurin osa tiloista ei sovellu lainkaan museoesineiden säilyttämiseen. Tämä selviää Salon vapaa-ajan lautakunnalle tuodusta raportista.

Useassa varastotilassa on havaittu hiiriä, lepakoita tai tuholaisia. Ongelmia aiheuttavat myös vuotavat tai romahtaneet katot sekä lämmityksen puuttuminen.

Selvityksessä mainitaan lisäksi yhden tilan lattialla kasvavat sienet sekä museoesineiden keskellä säilytettävä traktori.

Laki edellyttää asiallisia säilytystiloja

Salon historiallista museota ja taidemuseota johtava Susanna Luojus vahvistaa, että joitakin museoesineitä on tuhoutunut.

– Osa museoesineistä on varastoitu vanhoihin maatalousrakennuksiin. Ne ovat tietysti sellaisia, että niihin pääsee tuhohyönteisiä ja muita sisälle. Esineitä on jouduttu poistamaan kokoelmista, se on valitettava tosiasia.

Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamari muistuttaa, että museolaki edellyttää, että kokoelmia säilytetään asianmukaisesti. Asialliset olosuhteet ovat edellytyksenä valtionosuuden saamiselle. Ehtojen täyttyminen tarkistetaan joka neljäs vuosi museoille tehtävällä kyselyllä.

Salon kaupungille museoiden valtionosuutta myönnettiin tänä vuonna noin 250 000 euroa.

Hamari ei osaa sanoa, miten tavatonta on, että museoesineitä säilytetään Salon kaltaisissa olosuhteissa, sillä kokoelmatiloja ei ole kartoitettu äskettäin.

– Yleisesti voi sanoa, että museoiden kokoelmat ovat kohtuullisen hyvin hallinnoituja ja turvassa, mutta kehitettävää varmasti on. Tietenkin toivomme, etteivät museokokoelmat koskaan joutuisi tiloihin, joissa on hiiriä ja lepakoita, Hamari toteaa.

Museoesineitä tulisi säilyttää tiloissa, joiden ilman lämpötila, kosteus ja valon määrä ovat säädeltävissä. Museoiden näkökulmasta haasteena on, että tällaisten tilojen rakentaminen on kallista.

Viiden miljoonan euron halli

Ratkaisuna säilytysongelmiin Salossa esitetään yhteisvaraston rakentamista museokokoelmille. Kokoelmien säilytykseen soveltuvan varastotilan rakennuttaminen maksaa kaupungin arvioin mukaan noin 5,3 miljoonaa euroa.

Salon vapaa-ajan lautakunta päättää torstaina hankesuunnitelman hyväksymisestä.

Museonjohtaja Susanna Luojuksen mukaan runsaan 2 600 neliömetrin kokoiseen rakennukseen mahtuisivat kaikki tällä hetkellä hajasijoitettuina olevat Salon museokokoelmat.

Hankkeen tarpeellisuus puhuttaa salolaisia.

– Jos halutaan, että salolainen kulttuuriperintö ja esineistö säilyvät, silloin ne täytyy saattaa toisenlaisiin tiloihin kuin missä esineet tällä hetkellä ovat. Se on hyvin yksinkertaista, Luojus toteaa.

Jaa.
Exit mobile version