tiistai, 21 toukokuun

Muun muassa maksupalveluyhtiö Paytrailin rajapinta ei tällä hetkellä mahdollista muiden kuin kokonaislukujen syöttämisen arvonlisäveroksi.

Hallituksen kehysriihessä tehtiin historiallisia säästöjä ja veronkorotuksia, mutta historiallinen oli myös prosenttimäärä, johon yleinen arvonlisävero päätettiin nostaa.

Yleiseksi ALV-kannaksi pyritään saamaan jo tämän vuoden puolella 25,5 prosenttia. Se olisi ensimmäinen kerta jokin muu kuin kokonaisluku.

Asia saattaa tuntua pieneltä, mutta Suomen tuhansien eri tietojärjestelmien osalta kyseessä on iso muutos, mikäli niiden koodissa arvonlisäveron prosentiksi hyväksytään vain kokonaislukuja ilman desimaaleja.

Asia on herättänyt keskustelua ohjelmointipiireissä, joissa muutoksen povataan aiheuttavan koodareille lisätöitä. Osa on verrannut tilannetta jopa niin kutsuttuun vuoden 2000 Y2K:hon, jossa vuosituhannen vaihtumisen pelättiin sekoittavan tietojärjestelmät.

Asiasta uutisoi myös verkkopalvelu Afterdawn.

Paytrail ei usko korjaustoimien vievän kauaa

Ongelma koskee myös Suomen suurinta verkkomaksamiseen erikoistunutta palvelua Paytrailia, jonka palveluissa ALV:ksi voi valita ainoastaan kokonaislukuja. Yhtiön toimitusjohtaja Markus Laurio kertoo, että toimet asian ratkaisemiseksi on jo aloitettu.

– Sinänsä tämä on varsin pieni muutos. Kehityksemme toimii kahden viikon sprint-jaksoissa, ja sellaisessa ajassa pystymme tämän korjaamaan helposti, Laurio kertoo.

Paytrailin maksupalveluita käyttävien yritysasiakkaiden tai heidän ohjelmointikumppaninsa täytyy Laurion mukaan muutoksen jälkeen syöttää järjestelmäänsä vain uusi luku.

– Verkkokauppa-alustat saattavat joutua tekemään pientä koodaustyötä. Se riippuu siitä, miten he ovat rakentaneet oman alustansa.

Ohjelmoija toivoisi ylläpidossa katsetta tulevaisuuteen

Jyväskylän yliopiston verkko-oppimisympäristö Peda.netin suunnittelijana työskentelevä Mikko Rantalainen huomasi Paytrailin rajapinnasta jo pari vuotta sitten, että ALV-kannan vaihtuminen vaatisi muutoksen myös koodiin.

Hän ehdotti tuolloin Github-palvelussa, että kokonaisluvun sijaan ALV:n voisi syöttää liukulukuna. Paytrail päätti kuitenkin torjua pyynnön, koska se ei nähnyt muutokselle tarvetta.

– Liukulukujen käsittelytarkkuus tietokoneissa on rajallinen, jolloin tulee helpommin pyöristysvirheitä, mitä ei rahan suhteen haluta tapahtuvan hallitsemattomasti. Siksi tyypillisesti halutaan käyttää kokonaislukuja niin paljon kuin mahdollista liukulukujen sijaan, Rantalainen kertoo.

Rantalainen sanoo harmittelevansa, että ohjelmointialalla toimitaan usein lyhytnäköisesti eikä koodissa juurikaan mietitä tulevaisuuden ylläpitoon liittyviä asioita.

Rantalaisen mukaan on hyvin vaikea arvioida, miten yleisestä ongelmasta nyt ALV-kannan muuttuessa on kyse. Suomesta löytyy valtava määrä tietojärjestelmiä, joista osalla ei ole aktiivista ylläpitäjää.

Asian korjaamisen työmäärä ja hintalappu riippuvat siitä, miten raskaat työprosessit yrityksessä on ja löytyykö asian muuttamiseen omaa osaamista.

– Toimijoille, joilla ei ole omassa talossa koodin ylläpitoa, on lähtötilanne hirvittävän paljon vaikeampi.

Radio Suomen Päivässä keskusteltiin tiistaina 16. huhtikuuta arvonlisäveron korotuksen vaikutuksista:

Jaa.
Exit mobile version