tiistai, 21 toukokuun

Aseiden säilyttäminen on ollut villiäkin, käy ilmi kansliatoimikunnan keskusteluista. Uusi linjaus tehtiin muun muassa eduskunnan eräkerholaisia varten.

Eduskunnan kansliatoimikunta teki helmikuussa ensimmäisen kerran virallisen ohjeistuksen siitä, miten ja missä kansanedustajat saavat säilyttää omistamiaan ampuma-aseita eduskunnan tiloissa.

Helmikuusta lähtien ampuma-aseet on pitänyt lukita asekaappiin. Eduskunnan asekaappi on ollut käytössä vuosikausia, mutta sen käyttö on perustunut käytäntöön, ei viralliseen ohjeistukseen.

– Myös se muuttui, että asekaapin avain ei ole eräkerhon hallussa vaan turvahenkilöstön hallussa, täsmentää eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio, joka toimi asian esittelijänä kansliatoimikunnassa.

Eduskunnan asekäytännöt ovat nousseet keskusteluun, koska poliisi epäilee perussuomalaisten kansanedustajaa Timo Vornasta ampuma-aseisiin liittyvistä rikoksista. Puolueen eduskuntaryhmän työvaliokunta tiedotti tiistaina esittävänsä Vornasen erottamista ryhmästä.

Aseet takakonteissa

Ylelle kerrotaan, että yksi syy eduskunnan aselinjauksen täsmentämiseen on se, että osa kansanedustajista on säilyttänyt esimerkiksi metsästysaseitaan eduskuntaviikon aikana varomattomasti, kuten autojensa takakonteissa.

Tämän vahvistaa usea toimikunnan jäsen.

– Me kansliatoimikunnassa kävimme aikanaan keskustelun aiheesta, että aseita on pidetty tyyliin autojen takakonteissa, kuvailee Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Keskustan kansanedustaja Eerikki Viljasen mukaan kansliatoimikunta päätti helmikuussa selkiyttää aseiden säilyttämisen käytänteitä, jotta etenkin uuden eduskunnan eräkerhon jäsenet tietäisivät miten ampuma-aseita kuuluu säilyttää.

SDP:n kansanedustaja Kim Bergin (sd.) mukaan kansliatoimikunnassa keskusteltiin autojen takakonttien lisäksi siitä, että aseita olisi säilytetty jopa eduskunnan työhuoneissa.

– Tämä, että aseita on nähty huoneissa, ja tiettävästi säilytetty myös autoissa, oli peruste sille, miksi linjattiin siitä että aseita tulee säilyttää niille erikseen varatuissa suojatiloissa, Berg kertoo.

– Itse en osannut ennen kansliatoimikunnan kokousta edes ajatella, että edustajilla olisi aseita eduskunnassa, Berg sanoo.

Aseiden säilyttäminen eduskunnan työhuoneissa tuli esille maanantaina Ylen A-studiossa, kun Iltalehden politiikan toimituksen päällikkö Juha Ristamäki kertoi kuulleensa asiasta. Ristamäen mukaan laitoshuoltaja on nähnyt aseita eduskunnan huoneita siivotessaan.

Hallintojohtaja Rauhion korviin ei ole tällaista tietoa kantautunut.

– Hämmästelen tällaista tietoa, jos niitä olisi ollut työhuoneissa.

Hyrkkö: Pitääkö aseita tuoda ollenkaan

Uuden linjauksen perusteella ampuma-aseiden tuominen sisälle eduskunnan tiloihin, kuten työhuoneisiin, on siis nykyään kielletty.

Kansliatoimikunnan jäsen, vihreiden Saara Hyrkkö sanoo, että Vornasen tapauksen jälkeen olisi syytä keskustella aselinjausten kiristämisestä entisestään. Hän muistuttaa, että eduskunta on satojen ihmisten työpaikka.

– Ajattelen, että tämän tapauksen myötä olisi hyvä vielä kertaalleen keskustella siitä, onko mitään syytä tuoda aseita eduskuntaan, pois lukien virkatehtävissä olevat poliisit.

Eräkerhon puheenjohtaja Teemu Kinnari pitää uusia sääntöjä selkeinä. Eräkerhoon kuuluu yli 40 kansanedustajaa sekä pari virkamiestä.

– Jokainen vastuullinen ymmärtää muutenkin, miten aseiden kanssa toimitaan, mutta on järkevää, että siitä on nyt linjattu, Kinnari sanoo.

Aseiden säilyttäminen eduskunnassa on näillä näkymin esillä kansliatoimikunnan kokouksessa torstaina.

Jaa.
Exit mobile version