sunnuntai, 24 marraskuun

Parikymppinen Akseli Lahnakoski astui motivoituneena varusmiespalvelukseen A-kuntoisuusluokan papereilla heinäkuussa 2024.

Turkulaisen inttikokemus jäi kuitenkin lyhyeksi, kun alokas saikin tulotarkastuksessa C-paperit kuulonaleneman vuoksi. Lahnakosken palvelus kesti lopulta kahdeksan päivää. Kotiinlähtö harmitti todella paljon.

– Pintaan tuli jopa häpeän tunnetta, Lahnakoski kertoo palatessaan kesän tuntemuksiinsa.

Hän on yksi monista varusmiehistä, jotka päätyvät inttiin ja aloittamaan varusmiespalveluksen vain lähteäkseen muutaman päivän kuluttua takaisin kotiin.

Yle kysyi, miltä tuntuu jättää varusmiespalvelus kesken. Akseli Lahnakoski oli yksi kyselyyn vastanneista. Jutussa nähtävät lainaukset ovat myös vastaajien kertomia.

Palvelukseen astuvalle henkilölle tehdään kaksi terveystarkastusta: ensimmäinen kutsunnoissa ja toinen palveluksen alkaessa kahden viikon kuluessa. Aina varusmies ei uskalla tai osaa kertoa terveydestään. Halu käydä intti voi olla niin vahva tai ajatellaan, ettei omalla diagnoosilla ole väliä palveluksen kannalta.

Vapautus oli minulle jonkin aikaa melko arka paikka, sillä tuttavapiirini on äärimmäisen varusmiespalvelumyönteinen. Koin jääväni ulkopuolelle kaikkia yhdistävästä kokemuksesta.

Mikko Laitinen

Lääkärikomentaja Petri Kangaspunta kehottaa kuitenkin olemaan rehellinen omasta terveydestään.

– Teemme aika merkittäviä päätöksiä nuoren ihmisen elämästä, joten meidän pitäisi tietää rehellisesti hänen terveytensä tilasta, jotta voidaan turvata sekä hänen että muiden palvelusturvallisuus, Kangaspunta perustelee.

Tällä hetkellä B-paperit voi saada esimerkiksi migreenin tai ärtyvän suolen vuoksi, jos niistä on henkilölle haittaa ja hänen toimintakykynsä on tyydyttävä.

C-papereiden perusteena voi olla muun muassa henkilön toimintakykyä selvästi alentava tai jatkuvaa stimulanttihoitoa vaativa ADHD, vaikea akne, paha hoitamaton hammaskaries, puuttuva hampaisto tai kivuliaat kuukautiset.

Puolustusvoimien terveystarkastusohje on vuodelta 2012, mutta sitä päivitetään parhaillaan. Uusi ohje on oltava tehtynä ennen kuin ICD-11 diagnoosiluokitus otetaan Suomessa käyttöön eli vuoteen 2026 mennessä.

Sotilaslääketieteen keskuksen lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundell kertoo, että uutta ohjetta tullaan tarkentamaan esimerkiksi juuri ADHD:n ja ADD:n osalta esimerkiksi niin, että missä tilanteessa henkilö voi suorittaa palveluksen ja millainen tilanne estää sen.

Nykyään ADHD-lääkitys pitää tauottaa intin ajaksi.

– Jos lääkitystä ei voi tauottaa, katsotaan, ettei ole kykenevä vaativiin sodanajan tehtäviin eli toimimaan ryhmän mukana tai ryhmänjohtajana ilman, että vaarantaa itsensä tai muut, Lundell sanoo.

Vapautuksen tavoite suojella varusmiehen terveyttä

Akseli Lahnakosken synnynnäinen kuulonalenema tarkoittaa, ettei hän kuule korvallaan korkeita taajuuksia.

– Se ei ole kuitenkaan vaivannut minua koskaan, kun olen koko elämän elänyt näin, Lahnakoski sanoo.

Puolustusvoimien Pohjanmaan aluetoimiston majuri Juha Ollin mukaan vapautuksen tavoitteena on aina suojella varusmiehen terveyttä.

– Jos mietitään tilannetta, jossa toisessa korvassa on kuulonalenema, niin emme halua, että kuuloa menetetään myös toisesta korvasta, Olli perustelee.

Kutsunnoissa Akseli Lahnakoskelle ehdotettiin B-kuntoisuusluokan palvelusta, mutta hän sai puhuttua itselleen A-luokituksen. Viidentenä palveluspäivänä suositeltiin terveystarkastuksessa kuitenkin uudelleen B-papereita.

Tehtäväksi hänelle ehdotettiin varastohommia sähkökomponenttivarastolla.

– Se ajatus tuntui suoraan sanoen ajanhukalta. Ennemmin lähdin C-papereilla kotiin ja töihin tienaamaan rahaa, Lahnakoski kertoo.

Puhun vapautuksesta, koska haluan tuoda esille, että vaikka armeija on ”velvollisuus”, se ei välttämättä sovi kaikille, eikä ole mikään häpeä, jos armeijaa ei käy.

Ville Laitinen

Monissa tilanteissa varusmies voi tuntea itse olevansa A-kuntoinen, mutta omaa tuntemusta enemmän painavat terveystarkastuksen tulokset ja diagnoosit. Myös jotkut lääkitykset voivat estää palveluksen.

– On olemassa lääkkeitä, joiden kanssa eläminen on varuskunnassa hankalaa. Metsäleirillä on esimerkiksi vaikeaa käyttää lääkettä, joka pitäisi säilyttää koko ajan kylmässä ja kuivassa, Olli kertoo.

Palveluksen keskeyttämistä ei tarvitse hävetä

Vuonna 2023 varusmiespalveluksen jätti kesken vajaa 2500 alokasta. Se vastaa noin 10,7 prosenttia aloittaneista. Intin keskeyttäminen on monelle palvelukseen astuneelle vaikea paikka, varsinkin jos lähipiirissä on tavattu arvostaa varusmiespalvelusta.

Lahnakosken perhe suhtautui keskeytykseen tukien ja hyvin, vaikka hän itse koki siitä ensin häpeää.

– Isoveljeni palveli intissä hyvinkin nohevana ja lähti rauhanturvaajaksikin. Sitten pikkuveli tuli perässä ja lähti kotiin kahdeksan päivän jälkeen. Kyllähän se söi miestä, hän kertoo tuntemastaan häpeästä.

Nyt tunne on laantunut, ja Lahnakoski kokee käsitelleensä asian.

Vaikka olen edelleen pettynyt, etten päässyt suorittamaan inttiä, olen sopeutunut tilanteeseen. Olen etsinyt vaihtoehtoisia tapoja päästä vaikuttamaan samoihin teemoihin esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta.

Mikko Laitinen

Majuri Juha Olli lohduttaisi pettynyttä kotiinlähtijää muistuttaen, että on muitakin mahdollisuuksia antaa oma panoksensa yhteiskunnalle kuin intti. Hän esimerkiksi kehottaa vapautettuja varusmiehiä hakemaan töitä.

– Lisäksi siviilipalvelukseen on mahdollista hakeutua, vaikka intistä saisi E- tai C-kelpoisuuden, Olli muistuttaa.

Jaa.
Exit mobile version