Ravintolisiä säädellään EU:ssa löyhästi. Nyt usean kasviperäisen aineen käyttöön ravintolisissä ehdotetaan kieltoa tai rajoitusta. Syynä ovat mahdolliset terveysriskit.
EU-maissa halutaan parantaa ravintolisien turvallisuutta.
Jäsenmaiden elintarviketurvallisuusvirastojen johtajat julkaisivat kesäkuussa luettelon aineista, joiden käytön ravintolisissä ne haluaisivat kieltää tai rajoittaa mahdollisten terveysriskien vuoksi. Ehdotus on nyt viety Euroopan komissiolle.
– Ravintolisiä säädellään aika löyhästi EU:ssa. Niissä on monenlaisia aineita, mutta vain osaa niistä on tarkemmin säädelty, eli mitä aineita niihin saa laittaa ja paljonko, sanoo työryhmässä mukana ollut Ruokaviraston erityisasiantuntija Anna Mizrahi.
Erityisesti kahdentoista kasviperäisen aineen käyttö ravintolisissä vaatii elintarviketurvallisuusvirastojen johtajien mukaan oikeudellisesti sitovaa sääntelyä.
Kaikkiaan asiantuntijat selvittivät runsaan sadan aineen mahdollisia terveysriskejä – niistä monen myyntiä säätelee jo tällä hetkellä uuselintarvikkeita koskeva lainsäädäntö.
Useat aineista ovat Suomessakin yleisiä
Kahdentoista aineen luettelossa on useita tavallisia ravintolisissä käytettäviä kasviperäisiä aineita, joita on Suomessakin yleisesti käytössä.
Mahdolliset terveysriskit liittyvät niiden käyttöön nimenomaan ravintolisissä, joissa aineet ovat tiivistetyssä muodossa ja pienessäkin annoksessa pitoisuudet voivat olla hyvin suuria.
Luettelo perustuu jäsenmaissa tehtyihin kansallisiin riskinarviointeihin. Niissä on tullut esiin aineittain vaihtelevia terveysriskejä.
Osalla EU-maista on omia rajoituksia
Listalla on esimerkiksi mausteista tuttuja aineita, jotka tavanomaisessa maustekäytössä ovat turvallisia, mutta joiden saanti ravintolisissä voi nousta hyvin suureksi. Yhtenä esimerkkinä on kurkuman sisältämä kurkumiini.
– Ravintolisissä pitoisuudet voivat olla paljon korkeammat kuin tavanomaisessa kurkumamausteessa esimerkiksi. Ravintolisissä kurkumiinipitoisuutta on haluttu nimenomaan tiivistää ja nostaa, Anna Mizrahi sanoo.
Selvityksen mukaan kurkumiinia sisältävien ravintolisien yhteyttä esimerkiksi maksan toimintaan olisi tutkittava tarkemmin.
Joidenkin aineiden käyttöä ravintolisissä on joissain EU-maissa kansallisesti rajoitettu. Esimerkiksi mäkikuismaa, jota käytetään muun muassa lievän masennuksen hoitoon, saa joissakin maissa käyttää vain lääkkeissä, ei ravintolisissä. Selvityksen mukaan esimerkiksi sen yhteiskäyttöön lääkkeiden kanssa liittyy mahdollisia riskejä.
Suomessa vastaavia ravintolisiä koskevia rajoituksia ei ole toistaiseksi tehty.
– Olemme vahvasti sillä kannalla, että EU-tasolla täytyy tasavertaisesti tutkia ja selvittää turvallisuus ja säätää asioista sitten samalla tavalla koko EU-tasolla, Anna Mizrahi sanoo.
Pallo on Euroopan komissiolla
Vielä ei ole tiedossa, millä aikataululla ravintolisiä koskevat rajoitukset EU:ssa etenevät tai etenevätkö ollenkaan.
EU-maiden elintarviketurvallisuusvirastot ovat pyytäneet Euroopan komissiota käynnistämään menettelyn, jolla listattujen aineiden turvallisuus arvioidaan ja käyttöä tarvittaessa rajoitetaan. Jos komissio vie asian eteenpäin, seuraavaksi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) tekee aineista turvallisuusarvion.
– Taustalla ovat nyt kaikkien jäsenmaiden elintarviketurvallisuusvirastot ja niiden johtajat. Sen kuvittelisi olevan aika vahva viesti komissiolle, että nyt toivotaan sääntelyä, Anna Mizrahi sanoo.
Ravintolisiä valvotaan samaan tapaan kuin muita elintarvikkeita
Ravintolisien myyntiä koskevat samat säännöt kuin muitakin elintarvikkeita. Yritykset vastaavat siitä, että ne myyvät turvallisia tuotteita.
– Joillekin kuluttajille voi olla yllätys, ettei kukaan viranomainen tarkasta ravintolisiä ennen kuin ne tuodaan markkinoille.
Kuntien elintarvikeviranomaiset valvovat myynnissä olevia ravintolisiä samalla tavalla kuin muitakin elintarvikkeita. Suomessa ravintolisiä myyvät elintarvikealan yritykset ovat Anna Mizrahin mukaan yleisesti vastuullisia.
Anna Mizrahin mukaan ravintolisiä on syytä käyttää harkitusti ja välttää ostamista tuntemattomista verkkokaupoista.
– Kannattaa miettiä, tarvitsenko minä tätä ravintolisää. Ja valita sellainen ravintolisätoimija, joka on luotettava ja jossa on yhteystiedot. Jos yritys toimii Suomessa, niin on varmempaa että asiaan voidaan puuttua, jos jotain puutteita havaitaan, Anna Mizrahi sanoo.