sunnuntai, 19 toukokuun

Poliisi käyttää virka-asetta Suomessa suhteellisen harvoin. Tavallisesti suomalainen poliisi ei joudu kertaakaan virka-urallaan ampumaan ketään kohti.

Kansanedustaja Timo Vornanen joutui poliisin virkaurallaan tulituksen kohteeksi Joensuussa. Tilanteessa hän vastasi tulitukseen ampumalla virka-aseellaan.

Vornasta epäillään parhaillaan vapaa-ajalla tapahtuneesta ampumisesta Helsingin keskustassa. Poliisi epäilee häntä vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Joulukuussa 2006 Vornanen oli mukana hälytyspartiossa, joka vastasi häiriökäyttäytymistehtävään. Vornanen tapasi häiriökäyttäytymisestä epäillyn miehen tämän asunnon ovensuussa.

Vornanen yritti ottaa miestä kiinni kädestä, mutta tämä ryntäsi asuntoonsa ja haki sieltä haulikon. Vornanen ja toinen konstaapeli perääntyivät asunnosta. Ulkona Vornanen suojautui puun taakse ja hänen työparinsa suojautui poliisiauton taakse.

Haulikon hakenut mies seurasi perässä ja ampui laukauksen poliisiauton tuulilasiin. Heti perään mies ampui toisen laukauksen poliisiauton keulan ohitse.

Haulikonlaukausten jälkeen Vornanen ampui virka-aseellaan laukauksen kohti asemiestä. Vornasen laukaus osui asunnon ulko-oveen. Vornanen ampui toisen laukauksen, joka osui haulikkomiestä pakaraan.

Tämän jälkeen työpari otti epäillyn kiinni.

Oikeudessa haulikkomiestä syytettiin murhan yrityksestä, mutta käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen vaaran aiheuttamiseen ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Oikeuden mukaan mies ampui laukaukset tähtäämättä lonkalta pimeässä illassa eikä tiennyt, missä suojautuneet poliisit olivat. Mielentilatutkimuksessa mies todettiin syyntakeettomaksi ja jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomion perusteella virka-aseen käyttö vaikuttaa olleen perusteltua. Aseenkäyttö ei ole johtanut virkamiesoikeudellisiin menettelyihin tai rikostuomioon.

Virka-aseen käyttäminen harvinaista

Suomessa poliisin virka-aseen käyttö on viime vuosikymmenillä vaihdellut vuosittain noin kymmenestä kerrasta vajaaseen kolmeenkymmeneen kertaan vuodessa. Tavallisesti suomalainen poliisi ei joudu kertaakaan virka-urallaan ampumaan ketään kohti.

Poliisilain mukaan poliisi voi käyttää ampuma-asetta vain silloin, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen eikä lievempää keinoa pysäyttämiseksi ole.

Päätöksen ampumisesta tekee yksittäinen poliisi itse. Hänen täytyy tilanteessa harkita, mihin kohtaan kohdetta hän voi osua ja mikä riittää kohteen toiminnan pysäyttämiseen.

Joissain tilanteissa on mahdollista osua käteen niin, että se riittää oman ja sivullisten turvallisuuden takaamiseen. Toisissa tilanteissa voi olla perusteltua ampua ylävartaloon.

Jaa.
Exit mobile version