sunnuntai, 6 lokakuun

Pankin mukaan järjestelmissä yöllä tehdyt muutostyöt aiheuttivat osalle asiakkaista häiriöitä tilitietojen käytössä.

Nordean mobiilisovelluksessa kerrottiin häiriöstä sunnuntaina. Kuva: Jyrki Ojala

Nordean asiakkailla viikonloppuna ilmenneet ongelmat johtuvat pankin mukaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehdyistä teknisistä muutostöistä. Pankki kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Nordean Facebook-tilin tuorein postaus keräsi sunnuntaiaamulla useita kommentteja, joissa kerrotaan, että osalla asiakkaista ei näy palvelussa tilitietoja lainkaan tai tilin saldo näyttää nollaa tai tyhjää.

Eilen lauantaina Nordea kertoi verkkosivuillaan, että osa digikanavista tai -palveluista voi hetkellisesti toimia pois hitaasti tai olla ajoittain pois käytöstä palvelunestohyökkäysten takia.

Nordean henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Jani Eloranta kommentoi Ylelle sähköpostitse sunnuntain häiriöitä.

Hänen mukaansa häiriö kosketti osaa asiakkaista ja hän pahoittelee asiakkaille aiheutunutta haittaa.

– Teimme viime yönä järjestelmissämme teknisiä muutostöitä vahvistaaksemme suojaustamme viime aikoina lisääntyneitä palvelunestohyökkäyksiä vastaan. Tehty muutos aiheutti osalla asiakkaista sen, että tilitiedot olivat jonkin aikaa sunnuntaiaamuna poissa käytöstä. Tilanne on nyt korjattu, hän kirjoittaa sähköpostitse.

Sivuillaan Nordea kehottaa asiakkaita olemaan ongelmatilanteissa yhteydessä asiakaspalveluunsa.

Asiakkaat säikähtivät

Yle tavoitti sunnuntaina aamupäivällä parhaillaan ulkomailla olevan Nordean asiakkaan Tommi Näsiahon, jolla oli myös pankkiasioihin liittyviä ongelmia.

Näsiahon mukaan hänen tilinsä eivät aluksi näkyneet verkko- tai mobiilipankissa. Hän kertoo, ettei pystynyt myöskään seuraamaan pankkikorttinsa tapahtumia.

– Epäilin, onko korttini höylätty tai skämmätty täällä. Sydän muljahti kyllä vähän eri paikkaan, kun menin verkkopankkiin, hän kuvailee.

Näsiahon mukaan ainakin mobiilipankin osalta häiriö kuitenkin korjaantui sunnuntaiaamun aikana. Hän toivoo, että Nordea olisi viestinnyt jo aiemmin ongelmasta, jossa tilille ei pääse.

– Piti mennä Nordean sivuille ymmärtääkseen, että tilit eivät ole toiminnassa taaskaan. Sivuilla kerrottiin vain eilen alkaneesta palvelunestohyökkäyksestä, hän kertoo.

Leevi Nuotio yritti sunnuntaiaamuna mennä Nordean verkkopankkiin maksamaan laskuja.

– Tarkoitus oli myös ostaa alennusmyynnistä kengät, niin kävin verkkopankissa toteamassa, että tiliäni ei ole olemassa.

Nuotion mukaan hänen käyttötiliänsä ei näkynyt verkkopankissa, eikä laskuja, joissa eräpäivä oli maanantaina.

– Onhan se vähän ahdistava tunne, että mitä jos ne (rahat) häviää sieltä kokonaan.

Nuotio yritti soittaa asiakaspalveluun, jossa odotusajan sanottiin olevan yhdeksän minuttia. Asiakkaan mukaan odotusaika oli 59 minuuttia.

– He sanoivat, että on jotain tietoturvahyökkäyksiä, Nuotio kertoi.

Pankin vaihtokin on käynyt Nuotion mielessä, sillä sunnuntain kokemus häiriöstä ei ole hänen ensimmäisensä.

– He perivät kuitenkin palvelumaksuja, joten jos tuo on se palvelun laatu, niin ei mene yksi yhteen, Nuotio miettii.

Sunnuntaina aamulla otettu ruutukaappaus Nordean mobiilipankista. Kuvan mukaan asiakkaalla ei ole tilejä Nordeassa. Kuva: kuvakaappaus Nordean verkkopankista

Nordean häiriöt ovat jatkuneet jo pitkään tänä syksynä. Kerroimme aiemmin, kuinka palvelunestohyökkäyksistä ja huoltotöistä aiheutuneet häiriöt ovat vaikuttaneet pankin asiakkaiden arkeen.

Lukijat kertoivat syyskuun lopussa, kuinka eivät päässeet esimerkiksi maksamaan laskujaan tai kirjautumaan muihin järjestelmiin pankkitunnuksillaan.

Jaa.
Exit mobile version