torstai, 16 tammikuun

Keskiviikkoiltana syntynyt aselepo Hamasin ja Israelin välillä on valtava helpotus, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

– Kyseessä on valtava helpotus, kun ajatellaan sitä inhimillistä kärsimystä, mitä näiden kuukausien aikana on ollut liittyen panttivankeihin ja Gazan asukkaisiin, Juusola sanoo.

  • Yle seuraa aseleponeuvotteluita tässä artikkelissa.

Ajatusta seuraa kuitenkin epävarmuus tulevasta. Jälleenrakennus pommitetussa Gazassa tulee kestämään todennäköisesti vuosia, ehkä vuosikymmeniä.

– Jatko tulee olemaan vaikeaa. Tulee olemaan hyvin vaikeaa löytää sen tyyppistä ratkaisua, joka mahdollistaisi inhimillisten olosuhteiden palauttamisen Gazaan hyvin pitkään aikaan.

Juusola huomauttaa, etteivät sopimuksen tarkat yksityiskohdat ole vielä kokonaisuudessaan selvillä. Silti sopimuksen peruspiirteet vaikuttavat olevan paljolti samoja kuin ne, joita Yhdysvaltain väistyvä presidentti Joe Biden esitti jo toukokuun lopulla.

– Tietysti tulee mieleen monelle, kuinka paljon kärsimystä olisi vältetty, jos tämä sopimus olisi hyväksytty siinä vaiheessa.

Nämä tekijät johtivat sopimukseen

Vallanvaihdon lähestyminen Yhdysvalloissa olikin keskeinen tekijä siinä, miksi aselepo osapuolten välillä syntyi juuri nyt, Juusola sanoo. Heikossa asemassa ollut Biden on väistymässä, ja Donald Trump astuu valtaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun hallinto toivoo Trumpilta voimakasta tukea politiikkansa taakse, mikä suo Trumpille vipuvartta.

– Trumpin mahdollisuudet painostaa osapuolia ovat tässä tilanteessa ihan eri luokkaa. Saatujen tietojen mukaan hänen hallinnollaan on ollut iso merkitys sopimuksen runnomisessa läpi viime aikoina, Juusola sanoo.

Myös moni muu asia on muuttunut. Israelissa on kasvanut ymmärrys siitä, etteivät sotilaalliset keinot tuo konfliktiin ratkaisua.

– Israelin sotilaita on kuollut edelleen ja viime aikoina varsin paljon pohjoisessa Gazassa.

Toisaalta Hamasin asema on heikentynyt samalla, kun sen liittolaisten vaikutusvalta alueella on vähentynyt.

– Hekin entistä selvemmin ymmärtävät sen, että nyt saatava sopimus on ehkä parasta, mitä he voivat saada, Juusola sanoo.

Säilyykö sopu?

Aselevon pysyvyys ja esimerkiksi vastuuasiat Gazan jälleenrakennukseen liittyen voivat kohdata vielä monenlaisia haasteita, Juusola arvioi.

– Mitä pidemmälle sopimuksen jälkeen mennään, sitä vähemmän siellä on selvästi sovittuja yksityiskohtia.

On mahdollista, että jatkossa ongelmia aiheuttavat esimerkiksi näkemykset siitä, vetäytyykö Israel kokonaan Gazan alueelta.

– Tähän liittyy ilman muuta uhka siitä, että sota jatkuukin tai alkaa uudelleen ainakin jossain mittakaavassa.

Juusola pitää lähestulkoon varmana sitä, että rikkomuksia sopimuksen ehtoihin vielä tulee. Silti paineet konfliktin päättämiseksi tai ainakin sen hallintaan saamiseksi ovat kovat kaikkia osapuolia kohtaan.

– Aika näyttää. On hyvin vaikea sanoa mitään varmuudella tässä vaiheessa.

Sopimuksen seuraavissa vaiheissa Israel vetäytyy Gazan asutuskeskuksista lähiaikoina, panttivankeja aletaan vapauttaa ja avustukset alkavat ”kaiken järjen mukaan” virrata Gazaan, Juusola povaa.

Hamas pyrkii esiintymään voittajana

Juusola uskoo, että aselepo voi rauhoittaa laajemmin Lähi-idän tilannetta. Konflikti on aiheuttanut levottomuuksia Libanonissa ja Iranissa, ja aselevolla voi olla vaikutusta myös huthien toimintaan Jemenissä.

Siihen, millaisia vaikutuksia aselevolla on Hamasin hallinnoimaan Gazan sisäiseen dynamiikkaan, liittyy paljon epävarmuuksia.

– Koska tilanteeseen liittyy palestiinalaisvankien vapautumista, Hamas varmasti pyrkii esittämään tämän ikään kuin voittona ja yhtenä perusteena siihen, että uhraukset olivat tarpeellisia.

Juusolan mukaan on kuitenkin selvää, että Hamas on heikentynyt poliittisesti sodan aikana. On kuitenkin epävarmaa, minkälaiseksi palestiinalainen politiikan kenttä tulee muodostumaan konfliktin jälkeen.

Israelin-suurlähettiläs: Perheet huojentuneita

Aselevon myötä Hamas ja Israel sopivat myös panttivankien vapauttamisesta.

Suomen Israelin-suurlähettiläs Nina Nordström kertoo, että Israelissa erityisesti panttivankien perheiden keskuudessa ensireaktiot ovat helpottuneita.

– He ovat odottaneet yli neljäsataa päivää tätä hetkeä ja ovat tietysti mielissään siitä, että useat tulevat saamaan perheenjäseniään kotiin.

Kuitenkin myös pettymyksen tunteita on ilmassa. Syntyneen sopimuksen mukaan Hamas vapauttaisi ensimmäisen kuuden viikon aikana 33 israelilaista panttivankia.

Kaikkiaan panttivankeja uskotaan olevan jäljellä 98.

– Heistä kaikki eivät ilmeisesti ole enää elossa, joten edelleen tulee olemaan perheitä, jotka eivät ainakaan heti saa perheenjäseniään takaisin, Nordström sanoo.

Jaa.
Exit mobile version