maanantai, 18 marraskuun

Sunnuntaina illansuussa kerrottiin, että Yhdysvaltojen nykyinen johto on antanut Ukrainalle luvan iskeä amerikkalaisvalmisteisilla aseilla Venäjän maaperälle.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto ei ole vielä suoraan kommentoinut päätöstä. New York Timesin mukaan Yhdysvaltojen päätös sallia ohjusiskut Venäjälle on vastaus siihen, että Pohjois-Korean joukkoja on tullut Venäjän tueksi Kurskin alueelle.

Venäjän edustajan mukaan kyse on sodan vakavasta eskalaatiosta.

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen pitää uutista hyvänä Ukrainalle, mutta arvioi että vaikutus sodan kulkuun voi olla rajallinen.

– Tämä on Ukrainalle hyvä uutinen, koska sillä pystytään muun muassa jonkin verran lievittämään iskuja kriittiseen infrastruktuuriin talven aikana, Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa puheena olleiden ohjusten kantama – 300 kilometriä – sekä se, että aseita on rajoitettu määrä kuitenkin vähentävät päätöksen vaikutusta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi on jo pitkään toivonut, että Yhdysvallat antaisi Ukrainalle luvan iskeä amerikkalaisilla pitkän kantaman ATACMS-ohjuksilla Venäjän maaperällä sijaitseviin sotilaskohteisiin.

ATACMS-ohjusten kantama on noin 300 kilometriä.

– Päätös olisi merkittävämpi jos se olisi tehnyt hallinto, joka jatkaa Yhdysvaltojen johdossa, Savolainen arvioi.

Donald Trump vannoo Yhdysvaltain presidentin virkavalan tammikuussa.

Kastehelmi: Liian vähän, liian myöhään

Myös Ukrainan sodan kulkua pitkään seurannut asiantuntija Emil Kastehelmi arvioi päätöksen vaikutuksia rajallisiksi.

– Päätös tulee liian myöhään, jotta sillä olisi merkittävä vaikutus sodan kulkuun, Kastehelmi arvioi Ylen aamun haastattelussa.

Hänen mukaansa Venäjä on pystynyt valmistautumaan tällaiseen päätökseen ja siirtämään osan kalustostaan ohjusten kantaman ulottumattomiin.

Zelenskyi ei kommentoinut suoraan uutista

Presidentti Zelenskyi kommentoi uutista sunnuntai-iltana.

– Iskuja ei tehdä sanoin. Sellaisia asioita ei ilmoiteta. Ohjukset puhuvat puolestaan, Zelenskyi sanoi.

New York Timesin lähteiden mukaan Ukraina voisi toteuttaa ensimmäiset iskunsa Venäjälle jo lähipäivinä.

Venäläispoliitikkojen mukaan päätös on vakava eskalaatio

Venäläiset poliitikot ovat kommentoineet päätöstä ja sanovat sen oleva vakava sodan eskalaatio.

Parlamentin ylähuoneen ulkoasiainkomiten varapuheenjohtaja Vladimir Dzhabarov sanoo, että Bidenin päätös on ”iso askel kohti kolmatta maailmansotaa”. Hänen mukaansa Venäjän vastaus tulee olemaan välitön, uutistoi Venäjän valtiollinen media Tass uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös duuman jäsen Maria Butina sanoo, että jos ohjuspäätös pitää paikkansa, Yhdysvallat eskaloi sotaa vakavalla tavalla.

– Jos tällainen päätös on tehty, toivon että Trump peruu sen, Butina sanoi Reutersille.

Emil Kastehelmi arvioi, että kovista puheista huolimatta Venäjän reaktio tulee todennäköisesti olemaan rajallinen, koska itse ohjuspäätöksen vaikutus sotaa on todennäköisesti rajallinen.

– Veikkaan, että Venäjä ei ryhdy erityisen vakavaan vastaukseen suoraan länsimaita kohtaan. En usko, että syttyy kolmatta maailmansotaa, Kastehelmi sanoi Yle radio 1:n Ykkösaamussa.

EU:n Borrell: EU:n pitäisi sallia iskut Venäjän sisälle

EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen edustaja Josep Borrell toivoo, että EU-maat voisivat sallia aseiden käytön iskuihin Venäjän sisälle.

– Olen sanonut toistamiseen, että Ukrainalla pitäisi olla oikeus käyttää antamiamme aseita ei vain nuolten pysäyttämiseen, vaan myös jousiampujaa vastaan, Borrell sanoi ennen unionin ulkoministereiden kokousta Brysselissä.

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski reagoi sunnuntaina tuoreeltaan viestisovellus X:ssä Bidenin päätökseen.

Sikorskin mukaan presidentti Biden vastasi Venäjälle ”kielellä, jota V. Putin ymmärtää”.

Kiinan edustaja kommentoi tietoa Bidenin päätöksestä sanomalla, että Ukrainaan pitäisi saada ”tulitauko ja poliittinen ratkaisu”.

– Tärkeintä olisi rauhoittaa tilannetta mahdollisimman pian, ulkoministeriön tiedottaja Lin Jian sanoi.

Toisaalta samaan aikaan on kerrottu, että Kiina antaa Venäjälle aiempaa suorempaa sotilaallista tukea. EU:n tiedustelulähteiden mukaan Venäjä ja Kiina kehittävät yhdessä taisteludrooneja Venäjän käyttöön kiinalaisessa tehtaassa.

Jaa.
Exit mobile version