Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen analysoi Donald Trumpin ja Alexander Stubbin tapaamista.
Presidentti Alexander Stubb piti sunnuntaina lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi lauantaisesta tapaamisestaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa. Epävirallisen vierailun aikana presidentit keskustelivat Suomen ja Yhdysvaltojen suhteista ja ulkopoliittisista kysymyksistä, erityisesti Ukrainasta.
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen mukaan tapaaminen paransi Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita.
Teivaisen mukaan tapaamista oli selvästi pohjustettu hyvin eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.
– Sitä on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka paljon Stubb sai vietyä läpi eurooppalaista viestiä Ukrainan tukemisen tärkeydestä, Teivainen sanoo.
Trump kertoi lauantaina Truth Social -alustalla, että presidentit vahvistivat Yhdysvaltain ja Suomen kumppanuutta, mikä sisältää monien jäänmurtajien ostamisen ja kehittämisen.
Jäänmurtajat ovat Teivaisen mielestä selkeä viesti Yhdysvalloilta.
– On tullut uusia epäilyksiä sen suhteen, mitä mieltä Yhdysvaltain johto on Euroopasta esimerkiksi Signal-keskustelun jälkeen. Nyt Yhdysvallat voi esittää, että sillä on hyviä liittolaisia Euroopassa, ja että liittolaisille on hyötyä hyvistä suhteista. Että kun Alex pelaa niin kivasti golfia ja hymyilee kauniisti, niin kyllähän me mielellämme jäänmurtajia ostamme.
Trumpin puolustushallinnon sisäisestä Signal-viestiryhmästä nousi kohu, kun Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz ja puolustusministeri Pete Hegseth jakoivat ryhmässä arkaluontoisia tietoja.
Teivaisen mukaan Yhdysvaltojen kohdalla turvallisuuspolitiikka ja kauppapolitiikka liittyvät toisiinsa: hyvät kauppasuhteet voivat edistää Yhdysvaltojen sitoutumista toisen maan tukemiseen myös turvallisuuspoliittisesti.
Stubbilta hyvää valtiomiestaitoa
Sekä Donald Trump että Alexander Stubb ovat kuvailleet tapaamisen olleen onnistunut.
Trump muun muassa julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa presidentit poseeraavat hymyssä suin golfkentällä. Trump kirjoitti myös Stubbin sanoneen, että Yhdysvallat on ”palannut takaisin” ja on jälleen vahva.
Teivainen nostaa esiin sen, kuinka Stubb on tunnettu tyylistään pyrkiä kehumaan vastapuolta silloinkin, kun ei ole tämän kanssa samaa mieltä. Hän sanoo, että Stubb osoitti tapaamisessa Trumpin kanssa hyvää valtiomiestaitoa, vaikka mukana oli paljon mielistelyä ja nöyristelyä.
– Mielistelyssä on kaikuja Suomen ulkopolitiikan menneisyydestä, jossa on mielistelty monenlaisia autoritaarisia hallitsijoita Suomen turvallisuuspoliittisen edun nimissä. Riski siitä, että Stubb olisi suututtanut eurooppalaiset partnerit ylitsevuotavalla mielistelyllä, ei ole kuitenkaan suuri.
Stubb kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hän ei keskustellut Trumpin kanssa Grönlannista. Teivaisen mukaan sitä voidaan pitää perusteltuna.
– Se on tiettyä kiusallisuutta, joka tehokkaan ulkopolitiikan harjoittamiseen näinä aikoina kuuluu. Etenkin suhteessa Donald Trumpiin, joka on perso mielistelylle, sanoo Teivainen.
Hän kuitenkin muistuttaa, että julkinen keskustelu ja eurooppalaisten mielipide Yhdysvaltoja kohtaan on muuttunut selvästi aiempaa kriittisemmäksi.
– Siksi ulkopoliittisilla päätöksentekijöillä on omat koodistonsa ja tapansa, miten asioista puhutaan.