sunnuntai, 30 kesäkuun

Julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlberg kummasteli myös perustuslakivaliokunnan ratkaisua rajalaissa: ”Hälyttävä harha-askel”.

Asiantuntijat epäilevät eduskunnan hallintovaliokunnan mahdollisuuksia ratkaista käännytyslain ongelmat muutamassa päivässä.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlberg Itä-Suomen yliopistosta sanoi torstaina Ylen Politiikkaradiossa, että hän on hyvin skeptinen.

– EU-oikeuden ristiriitaisuuden poistaminen on sanalla sanoen aika mahdoton tehtävä hallintovaliokunnalle, kun perustuslakivaliokuntakaan ei siihen pystynyt vastaamaan.

Perustuslakivaliokunnan lausunto kiistanalaisesta käännytyslaista valmistui viime viikolla. Lähes kaikki valiokunnan kuulemat asiantuntijat pitävät lakia kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaisena.

Perustuslakivaliokunnan enemmistö päätyi kuitenkin siihen, että käännytyslaki voidaan säätää poikkeuslakina.

Dahlberg sanoo perustuslakivaliokunnan ottaneen hälyttävän harha-askeleen.

Hänen mukaansa valiokunta kyseenalaistaa ensimmäistä kertaa tärkeä kivijalan, jonka päällä järjestelmä lepää, eli asiantuntijatiedon.

Dahlberg ihmettelee myös presidentti Alexander Stubbin kommentteja MTV:n uutisten haastattelussa.

Stubb perusteli käännytyslain tarvetta muun muassa sillä, että nykyisen tiedustelutiedon mukaan Venäjä pystyisi siirtämään Suomen rajalle yli tuhat maahanpyrkijää ”muutamassa tunnissa”.

Dahlberg pitää presidentin ulostuloa yllätyksenä. Hänen mukaansa asiantuntijakuulemisten aikana näin konkreettista tietoa ei annettu. Hän pitää omituisena tapaa, miten tietoa annetaan.

Kuuntele koko lähetys täältä:

Jaa.
Exit mobile version