sunnuntai, 22 syyskuun

Eläimiksi eläytyvät lapset ovat aiheuttaneet huolta ja närääkin aikuisissa. Asiantuntija rauhoittelee ja sanoo, että aikuisten tulisi kannustaa lapsia leikkimään.

Julkisuudessa puhuttaa suosittu therian-ilmiö, jossa lapset pukeutuvat eläimiksi ja matkivat niiden elkeitä.

Ilmiö on johtanut siihen, että joissain kouluissa on päädytty rajoittamaan eläimiksi pukeutumista, koska siitä on aiheutunut koulussa ongelmia.

Therianista kohkataan nyt runsaasti. Se ei kuitenkaan ole ilmiönä uusi, sanoo Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Karolina Lamroth Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

– Tämä on tullut jo muutama vuosi sitten vastaan meidän Nuortennetissä, Lamroth sanoo.

Lamrothia haastateltiin Radio Suomen Päivässä perjantaina. Hän rauhoittelee vanhempia ja kannustaa heitä tutustumaan ilmiöön enemmän.

Lapsilta kannattaa kysyä, mitä he itse ilmiöstä ajattelevat ja mitä he tekevät.

– Tämä on aikuisille paikka nähdä nuoren ihmisen maailmaan. Leikki muuttuu ajassa, ja tämän ajan lapset leikkivät eri tavalla kuin me aikuiset omassa lapsuudessamme.

Lamroth uskoo, että vastareaktio voi liittyä siihen, että leikki on tuntematon eikä sitä voi kontrolloida. Aikuiset ovat saattaneet unohtaa, miltä koululaisten leikki näyttää, tai käsitys leikistä on kapea.

– Tuntuu, että hiljainen lapsi on tuttu näky puhelimen kanssa sohvalla. Sitten kun on tällainen tosi eläväinen ilmiö, niin se vähän herättää kysymyksiä.

Aiemminkin on kauhisteltu

Therian-ilmiöstä on ehditty jo jossain määrin huolestua. On esitetty, että therian-maailma imaisee lapset mukaansa ja osa identifioituu oikeasti eläimeksi.

– Ajattelen, että leikki on leikkiä silloin, kun se on vapaaehtoista ja ketään ei satuteta. Jos therian-elämästä ei pysty irtautumaan, niin se on jo vähän ongelmallista, Lamroth sanoo.

Lamrothin mukaan aikuisten tehtävä ei ole kauhistella, vaan rohkaista lapsia leikkimään.

– Mielestäni tämä therian-keissi opettaa suhtautumaan erilaisuuteen ja moninaisuuteen avoimemmin, mutta aikuisten puhe tästä ilmiöstä on ollut aika julmaa keskustelupalstoilla.

Lamroth huomauttaa, että samankaltaista kauhistelua on käyty myös kepparihevosharrastuksen kehittymisestä ja liveroolipelaamisesta 90-luvulla.

– Nämä ryöpsähtävät hirmu isoiksi asioiksi. Leikki on kuitenkin iloinen asia.

Jaa.
Exit mobile version