perjantai, 5 heinäkuun

Listasimme, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa ostaa asunnon uudiskohteesta.

Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakennetaan parhaillaan runsaasti uusia asuntoja. Vuoteen 2030 mennessä siellä on laskettu asuvan 13 500 ihmistä. Video: Retu Liikanen / Yle

Uuden asunnon hinnasta on mahdollista nipistää nyt reiluja alennuksia, koska rakennusyhtiöillä on käsissään tuhansia valmiita ja myymättömiä koteja.

Rakennusyhtiöt välttelevät tarjoamasta selvää alennusta julkisesti, mutta todellisuudessa hinnanalennuksia annetaan sijoittajille ja oman kodin ostajille, kertoo Hypo-pankin pääekonomisti Juho Keskinen.

Tilanne on erilainen kuin pari vuotta sitten, jolloin ostajat joutuivat usein maksamaan asunnoista vähintään listahinnan tai jopa enemmän.

Nyt Keskinen neuvoo huomioimaan seuraavat asiat, jos uuden asunnon ostaminen houkuttaa.

Tinkivaraa jopa kymppitonneja

Uudiskohteissa on parhaillaan tinkivaraa muutamasta prosentista 10 prosenttiin. Suurissa kaupungeissa puhutaan ainakin tuhansien eurojen säästöistä, mutta säästöt voivat nousta jopa kymmeniintuhansiin euroihin.

Kylkiäiset vihjaavat alesta

Rakennusyhtiöt tarjoavat kampanjaetuuksia uusien asuntojen kylkiäisinä. Niitä tarkastelemalla on mahdollista päätellä, millaista alennusta asunnosta kannattaa pyytää.

Rakennusyhtiöt ovat tarjonneet asunnon ostajille esimerkiksi ilmaisia vastikkeita tietyksi ajaksi. Keskisen mukaan mittaluokkaa omalle tarjoukselle voi toki hyvin haarukoida laskemalla kampanjaetujen arvon. Jos hoitovastike on esimerkiksi 250 euroa kuussa ja etu on voimassa kaksi tai viisi vuotta, se vastaa käytännössä 6 000–15 000 euron alennusta asunnon hinnasta.

Suora alennus on Keskisen mukaan ostajan kannalta parempi kuin vastikeale tai muut houkuttimet, sillä sen saa heti, ja sen ehtona ei ole asuntoon sitoutuminen määräajaksi.

Isoja säästöjä yksiöistä

Parhaat alennukset saa nykyään pienistä asunnoista. YIT laski hiljattain ennakkomarkkinoinnissa olevan kerrostalonsa yksiöiden hintoja jopa lähes 14 prosentilla.

Selvitä perusasiat

Keskisen mukaan kannattaa selvittää, onko talosta jo myyty asuntoja ja kuinka monelle ostajalle. Riski on pienempi, jos omistajia on useita. Osakasluettelon saa isännöitsijältä.

Uudiskohteissa on usein yhtiölainaa. Keskinen suosittelee selvittämään lainan ehdot. On hyvä tietää ainakin, mihin korkoon laina on sidottu ja voiko sen ottaa omiin nimiin ja milloin. Oma laina on usein joustavampi lyhennysvapaiden kannalta ja edullisempi.

Jaa.
Exit mobile version