perjantai, 1 marraskuun

43-vuotias naispuolinen muuttofirman omistaja, 69-vuotias eläkeläinen ja 14-vuotias poika. He ovat kaikki poliisin antamien tietojen mukaan Britannian mellakoissa pidätettyjä.

Mellakoitsijat eivät pidä itseään äärioikeiston edustajina, sanoo brittitutkija.

– Nämä ihmiset eivät kuvailisi itseään äärioikeistolaisiksi tai rasisteiksi. Eivätkä he itsessään ole sitä, mutta heille on syötetty muukalaisvihaista roskaa, Itä-Lontoon yliopistossa työskentelevä Ruwan Uduwerage-Perera sanoo.

Hänellä on takanaan 25 vuotta kestänyt ura poliisissa.

Uduwerage-Pereran mielestä mellakoinnin taustalla on muun muassa se, että Britanniassa väestö on vuosia kuullut provokaattoreilta ja joiltakin poliitikoilta viestejä, joissa on suvaitsemattomuutta ja vihaa.

Hänen mukaansa mellakoissa on sinänsä läsnä äärioikeistolainen ydin.

– Jos katsotaan tätä kovaa ydintä, he ovat huonosti koulutettuja, työväenluokkaa ja heillä on huonot näkymät elämässään.

Southportin puukotusten jälkeen alkaneiden mellakoiden seurauksena syytteitä on luettu tiheään. Yli 400 ihmistä on pidätetty Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Määrän odotetaan kasvavan lähipäivinä.

Mellakoitsijat ovat eräänlaisia jalkaväen sotilaita, joiden taustalla on älykkäitä ihmisiä heitä ohjaamassa ja provosoimassa, Uduwerage-Perera sanoo.

Oikeistopopulisti Faragea syytetään yllytyksestä

Mellakoiden yhteydessä jyrkkänä islamin ja maahanmuuton vastustajana tunnettua Tommy Robinsonia ja oikeistopopulistisen Reform UK -puolueen johtajaa Nigel Faragea on syytetty väkivaltaisuuksien kiihdyttämsestä lausunnoillaan.

– Tommy Robinsonilla ei ole muodollista koulutusta, mutta hän on älykäs ja karismaattinen. Nigel Farage on myös älykäs ja vielä karismaattisempi, Ruwan Uduwerage-Perera sanoo.

Uduwerage-Perera on tarkastellut aiempia rotumellakoiksi yltyneitä yhteenottoja, kuten vuoden 2001 Bradfordin mellakoita. Hän löytää tämänkertaisiin mellakoihin osallistuvista yhteisiä piirteitä, ja taustalla on muun muassa köyhyyttä.

– Mellakoihin osallistuvat ihmiset ovat pääosin alaluokkaa, jolta on riisuttu kaikki sosiaalipalvelut. He elävät surkeilla asuinalueilla, eikä heillä ole toivoa elämässään.

– Samalla näille ihmisille on kerrottu tarinaa jossa ”muut” ovat syypäitä heidän köyhyyteensä ja ahdinkoonsa.

Uduwerage-Perera lisää, että kaikki hallitukset kymmenien vuosien ajalta ovat vastuussa ihmisten toivottomuudesta.

Hänen mielestään ”muut” ovat tällä hetkellä muslimeja, mutta historian aikana syyllisten roolissa ovat olleet myös juutalaiset ja afrokaribialaiset.

Mellakoinnin rinnalla on myös rauhallisempi todellisuus. Katso tästä Kirsi Crowleyn raportti Southportista:

Valheellinen tieto levisi nopeasti

Poliisi ei juridisista syistä voinut kertoa heti rikoksen tapahduttua, kuka Southportin puukotusten alaikäinen tekijä oli.

Sen sijaan X:ssä, entisessä Twitterissä, levisi nopeasti valheellinen tarina, jonka mukaan tekijä oli viime vuonna maahan saapunut muslimitaustainen turvapaikanhakija.

Ilmeisesti ensimmäinen postaus, jossa tekijälle oli annettu keksitty nimi ja tausta, on poistettu X:stä ääriliikkeitä ja disinformaatiota seuraavan ISD-järjestön mukaan.

Brittiläisen Channel 4 -tv-kanavan uutisten mukaan ensimmäisiin kuulunut viesti lähetettiin tililtä, jota pyörittää koronarajoitusten vastustuksesta tunnetuksi tullut yrittäjänainen.

Väärä tieto lähti nopeasti leviämään muun muassa viestipalvelu X:ssä ja Tiktokissa vain tunteja puukotusten jälkeen.

Sky News -uutiskanavan mukaan yrittäjänaisen tililtä lähtenyt postaus sai 1,5 miljoonaa näyttöä. Toinen väärää tietoa sisältänyt postaus oli nähty lähes neljä miljoonaa kertaa.

Väärää tietoa ja vihaviestejä levitettiin lisäksi monilta muilta tileiltä. Poliisi on muun muassa pidättänyt konservatiivipoliitikon puolison, joka kehotti polttamaan hotelleja, joihin on majoitettu turvapaikanhakijoita.

ISD:n mukaan hyökkääjän keksitty nimi nousi myös X:ssä suositeltujen aiheiden joukkoon.

Myöhemmin selvisi, että puukkoiskun tekijä on Britanniassa syntynyt 17-vuotias poika, jonka vanhemmat ovat Ruandasta. Mutta silloin mellakat olivat jo täydessä käynnissä.

”Hallitus ei ymmärrä”

Nigel Farage osallistui alkuvaiheessa keskusteluun muun muassa kysymällä ”salaavatko viranomaiset jotakin”.

Farage on sinänsä tuominnut mellakat. Hänen mielestään työväenpuoluetta edustava pääministeri Keir Starmer ei ymmärrä maassa kasvavaa tyytymättömyyttä ja maahanmuuton ongelmia.

Tommy Robinsonin viestit ovat suorasukaisempia, ja hän luonnehtii muun muassa islamia mielenterveysongelmaksi ja on kannustanut mellakoihin osallistuvia.

Uduwerage-Perera, sanoo että Southportin puukotuksen uhrit ovat nyt jo unohtuneet ja he olivat joka tapauksessa tekosyy levottomuuksille.

– Puukotusten jälkeen populistit halusivat heti tietää tekijän uskonnon ja etnisen taustan, koska tarvittiin tekosyy.

Osa protesteista on sujunut rauhallisesti.

Uduwerage-Perera on vakuuttunut siitä, että monet mielenosoittajat, erityisesti vanhemmat ihmiset, haluavat ilmaista huolensa rauhanomaisesti. Hänen mukaansa ongelmana ovat ryhmät, joille Southportin tragedia on vain tekosyy aiheuttaa häiriötä ja edistää rasistista agendaa.

Ja pahempaa voi olla luvassa.

Vastamielenosoittajat liikkeellä

Levottomuuksien lopettamisella on nyt kiire, koska vaarana ovat vastakkaisten ryhmien väkivaltaiset yhtenotot.

– Myös vastapuoli lähtee liikkeelle. Esimerkiksi moskeijoiden ympäristössä on luvassa vastareaktioita. Tämä ei ole hyväksyttävää ja uhreista tulee myös rikoksen tekijöitä, Ruwan Uduwerage-Perera kuvaa tilannetta.

Birminghamissa paikallisen moskeijan lähistölle ryhmittyi maanantaina vastamielenosoittajia. Poliisi epäilee joitakin heistä pubiin kohdistuneesta vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Yksi ihminen on pidätetty.

Poliisin mukaan ryhmä oli tullut paikalle, koska huhuttiin, että alueella olisi ollut alkamassa äärioikeiston mielenosoitus.

Lounaisenglantilaisessa Plymouthissa poliisi ponnisteli pitääkseen maahanmuuton vastustajat ja vastamielenosoittajat erillään toisistaan.

– Meillä on vain joitakin päiviä aikaa. Ellei tilannetta saada rauhoitettua nopeasti, ihmisiä kuolee. Ja se olisi uusi kipinä, Ruwan Uduwerage-Perera sanoo.

Videolla Ylen toimittaja Antti Kurra selittää, miksi Britanniassa mellakoidaan.

Jaa.
Exit mobile version