sunnuntai, 19 toukokuun

Monelle palestiinalaiselle Rafah on viimeinen pakopaikka. Kaupunkiin on pakkautunut 1,5 miljoonaa ihmistä, joille maahyökkäys olisi katastrofi.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi Ylen aamussa, että tällä hetkellä näyttää siltä, että Israel olisi tekemässä korkeintaan rajatun iskun Gazan Rafahiin. Laajamittaisesta hyökkäyksestä tuskin olisi kysymys.

Vastakkain ovat Israelin sisäpoliittiset paineet ja toisaalta kasvava kansainvälinen paine, ettei hyökättäisi, summaa Juusola.

– Veikkaisin, että Israel tekee Rafahiin jonkinasteisen iskun, siis myös maahyökkäyksen, jotta pääministeri Benjamin Netanjahu voi alleviivata sitä, että me teimme sen. Ongelma on se, että se ei johda missään tapauksessa Hamasin sotilaalliseen tuhoutumiseen. Voidaan myös syyttää jälkeenpäin, että hyökkäys oli turha.

Israel saattaa ajatella, että nyt on tietyllä tavalla viimeinen mahdollisuus tehdä maahyökkäys Rafahiin, arvioi Laura Hendry, joka on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija. Hänkin uskoo, että Israel tekee rajatun iskun.

– Sen jälkeen he voivat sanoa, että se, mitä on luvattu, on nyt tehty.

Toisaalta kansainvälinen yhteisö on vedonnut vakavin sanankääntein, ettei Rafahiin hyökättäisi. Ilmaiskuja Israel teki jo yöllä.

– Esimerkiksi presidentti Biden on sanonut, että tämä on heille eräänlainen red line, punainen linja, muistuttaa CMI:n asiantuntija.

Rafah on monelle gazalaiselle viimeinen pakopaikka

Gazalaisille Rafahin kaupunki on ollut viimeisiä pakopaikkoja Israelin ja äärijärjestö Hamasin sodan keskellä.

Jo aiemmin alkuvuodesta asiantuntijat arvioivat, että maahyökkäys kaupunkiin olisi katastrofi.

Rafahiin ja sen ympäristöön on pakkautunut 1,5 miljoonaa palestiinalaista. Heistä suuri osa on paennut kaupunkiin muualta Gazasta. Ennen lokakuussa alkaneita sotatoimia Rafahissa asui noin 270 000 ihmistä.

Jaa.
Exit mobile version