perjantai, 18 lokakuun

Monet suomalaiset ovat ahtaalla asumiskuluineen. Asuminen on tavallisesti kotitalouden suurin yksittäinen kuluerä, josta ei kuitenkaan ole aina helppo niistää.

Asumiskustannuksista tinkiminen on monelle mahdotonta. Ylen aamussa vieraillut Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar huomauttaa, että esimerkiksi vuorotyö saattaa tehdä edullisempaan asuntoon muuttamisesta hankalaa.

– Pääkaupunkiseudulla on paljon pienipalkkaisia vuorotyössä olevia ihmisiä, joiden olisi pakko asua lähellä työpaikkaansa pystyäkseen kulkemaan työmatkansa kohtuudella, Pantzar selventää.

Myöskään vuokranantajan kanssa ei välttämättä ole mahdollista neuvotella vuokrankorotuksen suuruudesta. Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat -yhdistyksen toimitusjohtaja Jouni Parkkonen kertoo, ettei omakustannusperiaatteella toimivilla taloyhtiöillä ole neuvotteluvaraa, niillä kun vuokrat perustuvat todellisiin kustannuksiin.

Omakustannusperiaate tarkoittaa, että vastiketta tai vuokraa kerätään vain asuntojen ja niihin liittyvien tilojen hoito- ja rahoituskustannusten kattamiseksi.

Monta syytä ahdinkoon

Asumiskustannukset ovat nousseet viime vuosina muun muassa inflaation seurauksena, ja esimerkiksi Helsingin kaupungin asunnot kertoi jälleen nostavansa vuokriaan ensi vuonna.

Lisäksi huhtikuun alussa voimaan astui koko joukko sosiaaliturvan leikkauksia. Sekä Juha Pantzar että Jouni Parkkonen ovat leikkauksista huolissaan.

Pantzar sanoo, että yksilön tragedian lisäksi tilanteella voi olla jo vaikutusta kokonaiskuvaankin.

– Ollaan riskirajoilla. Kysymys on nyt siitä, kuinka suurella osalla suomalaisista on ongelmia suoriutua asumismenoistaan: rupeaako tällä olemaan jo kansantaloudellistakin merkitystä?

Häätö ei ole kenenkään etu

Niin häädöt, ulosotot kuin maksuhäiriömerkinnätkin ovat lisääntyneet Suomessa. Pantzar muistuttaa häätöjen olevan äärimmäinen mittari.

– On paljon vuokra- tai asumissuhteen päättymisiä, joissa ongelmat ovat taloudellisia, mutta eivät ole menneet häätöön saakka.

Jouni Parkkonen sanoo, ettei häätö ole etu kenellekään.

– Kaikki muut keinot katsotaan ennen häätöä. Tosiasia kuitenkin on, että jos asukas ei itse ole halukas ja kiinnostunut hoitamaan ongelmatilanteita, ne voivat kasaantua.

Molemmat painottavat, että talousongelmissa toimeen kannattaa tarttua mahdollisimman pian. Parkkonen kehottaa avaamaan keskusteluyhteyden vuokranantajaan asian ratkomiseksi.

– Vuokran maksamatta jättäminen ei ainakaan ole se ensimmäinen teko.

Lisääntyykö asunnottomuus?

Sekä Pantzar että Parkkonen uskovat lisääntyneiden talousongelmien vaikuttavan asunnottomuuslukuihin.

– Meillä on nimenomaan pitkäaikaisasunnottomuudessa onnistuttu tekemään maailmanlaajuisesti hienoja ja arvostettavia tekoja. Nyt kehitys ei todellakaan näytä siltä, että sillä tiellä olisi mahdollista jatkaa kovin kauan, pohtii Pantzar.

Parkkonen on samoilla linjoilla.

– Häädöistä noin 90 prosenttia johtuu vuokraveloista. Talousongelmilla on siis keskeinen roolinsa monessa tapauksessa, mutta totta kai asunnottomuudessa on myös taustalla muita kasautuvia tekijöitä.

Jaa.
Exit mobile version