lauantai, 2 marraskuun

Asiantuntija muistuttaa, että teräaseet nuorilla ei ole uusi ilmiö.

Poliisin tietoon tuli viime viikonlopulta ainakin kolme nuorten vakavaa väkivallantekoa, joissa alaikäisiä puukotettiin Tuusulassa, Vantaalla ja Jyväskylässä.

Julkisessa keskustelussa on puhuttu nuorten väkivaltarikollisuuden yhteydessä myös niin sanotusta roadman-kulttuurista, jonka aikuiset ymmärtävät usein tarkoittavan yksinkertaistettuna rikollisen elämäntavan ihannointia.

Aikuiset näkevät tietyt nuorisokulttuurit ja nuorten suosimat uudet tyylisuuntaukset helposti rikosten ja poikkeavuuksien kautta, arvioi Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija Antti Kivijärvi Ykkösaamussa keskiviikkona.

– Meillä on hirveän pitkä historia Euroopassa ja myös Euroopan ulkopuolella siitä, että näemme tietyt nuorisokulttuurit uhkana.

Kivijärven mukaan aikuisia huolestuttavassa roadman-kulttuurissa saattaa useimmiten olla kyse nuorten keinoista ilmaista itseään esimerkiksi tietynlaisen pukeutumistyylin kautta. Osalla nuorista roadman-kulttuurin ihannointiin liittyy toki myös rikollista toimintaa, Kivijärvi arvioi.

Kivijärven lisäksi Ykkösaamun ja Ylen aamun vieraana oli rikos- ja konfliktityön päällikkö Heikki Turkka Aseman lapset ry:stä. Myös Turkka pitää aikuisten huolta nuorten suosimasta roadman-tyylistä jokseenkin ylimitoitettuna.

– Paniikki, mikä siitä [roadman-ilmiöstä] tuli, meni aikuisilla jopa hysterian tasolle, Turkka sanoo.

Nuorten väkivallanteot teräasetta käyttäen ovat yhä harvinaisia

Poliisin havaintojen mukaan terä- tai lyömäaseiden löytyminen nuorilta on yleistynyt. Viimeaikaisissa väkivallanteoissa kyse on ollut nimenomaan puukotuksista. Myös teräaseet yhdistetään usein osaksi roadman-kulttuuria.

Turkan mukaan teräaseet nuorilla eivät ole kuitenkaan täysin uusi ilmiö.

– Helsingin Hakunilassa 70- ja 80-luvuilla [nuorilla] oli mukana paljon enemmän teräaseita kuin nykyisin.

Nuoret ovat kertoneet Turkalle pitävänsä teräasetta mukana omaksi turvakseen.

– Ainahan käytön kynnys madaltuu, jos se on siinä käden ulottuvilla, Turkka sanoo.

Erikoistutkija Antti Kivijärvi muistuttaa, että teräaseiden kanssa tehdyt pahoinpitelyt ovat nuorten keskuudessa hyvin poikkeuksellisia tekoja, vaikka niitä edeltävään viikonloppuun useampia sattuikin.

– Siinä oli varmaan kysymys myös osittain nuorten maailmasta ja koulujen alkamisesta sekä sellaisista isoista kokoontumisista, missä on paljon nuoria paikalla ja ehkä myös päihteiden käyttöä. Tällaista se joskus valitettavasti sitten on.

Roadman-kulttuurin ihannointi tuli ja meni

Turkka kohtaa työssään paljon nuoria. Hänen mukaansa roadman-ilmiön suosio on alkanut mennä ohi nuorten keskuudessa yhtä nopeasti kuin se tulikin. Turkka vertaa ripeästi vaihtuvia nuorisokulttuurin suuntauksia perinteisempään fanituskulttuuriin.

– Vähän kuin jokin hyvä bändi tulisi yhtäkkiä, ja sitten tulee faneja. Että ei se sen kummempaa ollut. Ilmiöstä mennään toiseen, Turkka sanoo.

Sosiaalisella medialla on Turkan arvion mukaan oma vaikutuksensa nopeatempoisessa nuorisokulttuurien synnyssä.

– Ei tarvitse kuin vähän TikTokia katsoa ja olla aktiivinen Telegramissa, niin näkee mitä nuoret siellä näkevät. Sitten sieltä huomataan jokin vetovoimainen juttu, johon [nuoret] lähtevät mukaan.

Jaa.
Exit mobile version