lauantai, 21 syyskuun

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta keräsi kritiikkiä lausuntokierroksella. Uudistuksen on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna.

Hallituksen aikeet sallia alkoholin kotiinkuljetus saavat kovaa ryöpytystä elokuussa päättyneellä lausuntokierroksella.

Esityksen mukaan alkoholilakia muutettaisiin niin, että alkoholia voisi tilata kotiovelle esimerkiksi kaupoista, ravintoloista ja kuljetuspalveluista.

Prosenttirajat olisivat samat kuin kaupoissa. Lisäksi Alkolle tulisi oikeus myydä verkkokaupan kautta kotiinkuljetuksena omia tuotteitaan, kuten viinejä. Muutoksen olisi tarkoitus astua voimaan ensi vuonna.

Sosiaali- ja terveysalan asiantuntijatahot, päihdetyötä tekevät järjestöt, suurin osa hyvinvointialueista sekä poliisi tyrmäävät esityksen.

Lakimuutosta vastustavien mukaan esitys on ristiriidassa alkoholilain tarkoituksen eli alkoholihaittojen vähentämisen kanssa.

Esityksen arvioidaan pahentavan haittoja erityisesti niissä perheissä, joissa alkoholin käyttö on aiheuttanut ongelmia aikaisemminkin.

THL: Lastensuojelun kuormitus kasvaisi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi muutoksen lisäävän kuormitusta lastensuojelun, kotihoidon ja päivystyspoliklinikkojen kaltaisissa palveluissa. Lisääntyvät kustannukset näkyisivät puolestaan valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevien hyvinvointialueiden taloudessa.

Muutos voisi THL:n mukaan lisätä lähisuhdeväkivaltaa ja lasten kärsimiä ongelmia vanhempien alkoholinkäytöstä. THL:n lausunnossa korostetaan, että Suomessa elää noin 89 000 alaikäistä lasta, joiden vanhemmista vähintään toinen on ollut palvelujärjestelmän asiakkaana päihdeongelmiin liittyen.

Lisäksi uuden lupajärjestelmän rakentaminen ja toiminnan valvonta sekä tilastointi vaatisivat merkittävää panostusta. THL kyseenalaistaa merkittäviä kustannuksia tuottavan hankkeen järkevyyden nykyisessä taloustilanteessa, jossa pyritään samalla tekemään vaikeita julkisen talouden säästöjä.

Myös sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira vastustaa lakimuutosta. Valvira arvioi muutoksen heikentävän huomattavasti sekä viranomaisten valvontamahdollisuuksia että elinkeinonharjoittajien mahdollisuuksia valvoa sitä, ettei alkoholia luovuteta esimerkiksi päihtyneille tai alaikäisille.

Poliisi: Alkoholin toimittajiin kohdistuu ilmeinen väkivallan uhka

Lakimuutosta ei pidetä myöskään poliisin näkökulmasta toteuttamiskelpoisena. Poliisihallituksen lausunnon mukaan on todennäköistä, että muutokset aiheuttaisivat poliisille lisää työtä muun muassa järjestyshäiriöiden ja kotihälytystehtävien muodossa.

Poliisin mielestä myös alkoholin toimittajiin kohdistuu ilmeinen väkivallan uhka alkoholin luovutustilanteissa. Toimittajan olisi lain mukaan pystyttävä kotiovella havaitsemaan, mikäli tilaaja on liian päihtynyt vastaanottamaan tilausta. Silloin toimittajan olisi kieltäydyttävä alkoholin luovuttamisesta.

Monet lausunnonantajat näkevät erityisesti alkoholin pikatoimitukset ongelmana riskikäyttäjille. Ehkäisevän päihdetyön järjestö EHYT ry ehdottaa, että alkoholia sisältävä tilaus voitaisiin toimittaa vasta seuraavana päivänä. Myös Lääkäriliitto on tällä kannalla, mikäli lääkäreiden vastustama uudistus aiotaan ylipäätään toteuttaa.

Myös esityksen nopea aikataulu herättää huolta. Opetushallitus toivoo, että esityksen antamista lykättäisiin ja jatkovalmistelussa selvitettäisiin tarkemmin alkoholilain muutoksen vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin sekä kokonaisvaikutukset lapsiin ja nuoriin.

Vähittäiskauppa kannattaa uudistusta

Alkoholialan toimijat, vähittäiskauppa ja kuljetusyritykset antavat tukensa uudistukselle. Niiden mukaan uudistus toisi Suomen sääntelyn lähemmäs eurooppalaista tasoa. Esityksen katsotaan myös osin korjaavan nykyistä epäoikeudenmukaiseksi katsottua tilannetta, jossa ulkomailta on voitu tilata juomia suomalaisiin koteihin.

Täysin tasapuolisena tilannetta ei pidetä nytkään. Esimerkiksi Keskon mukaan lakiluonnos keskittyy sääntelemään yksityiskohtaisesti vain kotimaisten toimijoiden alkoholijuomien kotiinkuljetusta ja jättäisi ulkomaiset toimijat rauhaan.

Tasapuolisen kilpailun edellytysten varmistamiseksi sääntely tulisi Keskon mukaan ulottaa koskemaan myös ulkomaisia toimijoita.

Esitys on parhaillaan jatkovalmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä lausuntopalautteen pohjalta.

Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa.

Katso myös:

Jaa.
Exit mobile version