Assadin hallintoa on pitkään syytetty koukuttavan amfetamiinin kaltaisen stimulantin captagonin tuotannosta ja myynnistä.
Syyriasta Damaskoksen länsilaidalta on löytynyt teollisen mittakaavan huumelaboratorio, jonka uskotaan toimineen syrjäytetyn presidentin Bashar al-Assadin hallinnon alaisuudessa.
Länsimaat ovat pitkään syyttänneet Assadin hallintoa koukuttavan amfetamiinin kaltaisen stimulantin captagonin tuotannosta ja myynnistä. Huumetta on kaupattu koko Lähi-itään sota-alueilta rakennustyömaille ja paikallisen eliitin juhliin, kertoo uutistoimisto Reuters.
Captagon tunnettiin viime vuosikymmenellä myös Isis-taistelijoiden piristeenä.
Asiantuntijoiden mukaan captagonin vuosittainen kauppa on miljardien dollarien arvoista. Länsimaiden hallitukset ovat yhdistäneet Syyrian laittoman huumekaupan Assadin veljeen, Maher al-Assadiin, ja hänen johtamaansa Syyrian armeijan neljänteen divisioonaan.
Newyorkilaisen ajatushautomon New Lines Instituten johtaja Caroline Rose arvioi Reutersille, että maailmanlaajuisen captagon-kaupan arvo on noin 10 miljardia dollaria. Syrjäytetyn Syyrian johdon vuosittaiset voitot siitä ovat noin 2,4 miljardia dollaria.
Rosen mukaan nyt löytynyt captagon-laboratorio on mahdollisesti suurin Assadin hallinnon ajan huumelaboratorio. Assadin kaatumisen jälkeisinä päivinä kapinallistaistelijat kertovat löytäneensä useita paikkoja ympäri maata, joissa huumetta valmistettiin ja valmisteltiin vientiä varten.
”Köyhän miehen kokaiini”
Captagon oli brändinimi stimulantille, joka tuotettiin ensimmäisen kerran Saksassa 1960-luvulla auttamaan tarkkaavaisuushäiriöiden ja narkolepsian hoidossa.
Sen tuotanto lopetettiin, mutta laittomia versioita ”köyhän miehen kokaiinista” jatkettiin Itä-Euroopassa ja myöhemmin arabimaailmassa. Se nousi esiin Syyrian konfliktissa sen jälkeen, kun hallituksen vastaiset protestit puhkesivat vuonna 2011.
Captagon parantaa keskittymistä ja estää uneliaisuuden ja nälän. Se on kielletty monissa maissa, mukaan lukien Yhdysvallat, ja sillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia. Captagonin vaikuttava aine on fenetylliini.
Sen levinneisyys on johtanut kasvavaan huumeiden väärinkäyttöön Persianlahden arabivaltioissa. Suurin markkina captagonilla on Saudi-Arabiassa.