Hanavalmistaja Oras sai palautetta hankalasti vaihdettavista paristoista ja teki muutoksia hanoihinsa. Tiskikoneen venttiili on tärkeää sulkea vesivahingon välttämiseksi.
Astianpesukoneen venttiilin pariston vaihto voi aiheuttaa niin suuria hankaluuksia, että paikalle pitää kutsua huoltomies. Monelle voi tulla yllätyksenä punainen valo, joka alkaa vilkkua vuosien kuluttua hankinnasta.
Usein kodinkoneita uudistetaan putkiremonttien yhteydessä, ja koneiden käyttöohjeet voivat olla hukassa.
Hanavalmistaja Oras otti elektronisen sulkuventtiilin käyttöön tiskikoneiden venttiileissä kymmenen vuotta sitten. Perinteinen hanan vieressä ollut vipu korvattiin kosketusnapilla. Pöytätason alla on paristokotelo, jonka pariston vaihto on aiheuttanut asiakaspalautetta.
Suomen maajohtaja Marko Sundholmin mukaan kuluttajat kokivat paristojen vaihdon sen verran hankalaksi, että sekä kosketusnapin että paristokotelon rakennetta muutettiin.
– Saimme palautetta, että paristot on hankala vaihtaa ja jos sitä ei tehdä huolellisesti, tietyt osat ovat menneet rikki. Nettisivuillamme on videokin aiheesta, mutta päätimme tehdä tuotemuutoksen kuusi vuotta sitten. Kyse ei ole tuotteessa olevasta virheestä vaan huollon helpottamisesta, kertoo Sundholm.
Huoltokäynti voi maksaa jopa sata euroa
Huoltovastaava Jari Manner turkulaisesta Runosmäen Lämmöstä tunnistaa elektronisiin hanoihin liittyvät pulmatilanteet. Hän tietää, että osa asukkaista ei osaa vaihtaa paristoja.
– Ensimmäinen kerta on aina hankalaa. Jos paristojen vaihto elektronisissa laitteissa ei ole tuttua, se tuo omia hankaluuksia. Hanoihin sopii vain tietynlainen paristo, joka ilmoitetaan hanan tiedoissa, kertoo Manner.
Yleensä näiden paristojen vaihto on asukkaan vastuulla, vaikka hanan toiminta sinänsä kuuluu taloyhtiölle. Omakotiasujan on luonnollisesti vastattava kaikista kuluista itse.
– Paristo voi maksaa jopa 50 euroa. Kun siihen tulee työn hinta päälle, lasku voi lähennellä sataa euroa, arvioi Manner.
Automaattinen sulku voi estää vesivahingon
Turun toiseksi suurimmassa lähiössä Runosmäessä on käynnissä tai alkamassa neljä isoa korjaushanketta, yhteensä yli kymmenen miljoonan euron edestä. Niiden yhteydessä on pohdittu, otetaanko elektronisia hanoja käyttöön.
– Taloyhtiöiden kannalta siinä on omat hyvät puolensa. Vesivahinkojen määrä voi vähentyä ja taloyhtiön kustannukset pienenevät, kertoo huoltovastaava Jari Manner.
Jos liitos vuotaa tai astianpesukoneeseen tulee vika, vettä voi tulla paljon. Vesivahingot voivat olla mittavat, jos asukas ei satu olemaan paikalla. Astianpesukoneen vesivahinkoriski on suurempi kuin pyykkikoneen. Pyykkikone on yleensä tilassa, jossa on lattiakaivo.
Mutta mitä sitten, jos pariston vaihto pitkittyy ja punainen valo vain jatkaa vilkkumistaan?
– Ihmismieli on vähän semmoinen, että se jaksaa kyllä katsoa sitä punaista niin kauan, kunnes kone ei toimi. Vahinkoa siitä ei tule, mutta venttiili ei lopulta vain avaa hanaa ja kone ei toimi, lupaa Marko Sundholm Orakselta.
Sundholmin mukaan sopivia paristoja löytyy päivittäistavaraliikkeistä. Mukaan voi ottaa vaikka käytetyn pariston, jotta ostaa varmasti oikeanlaisen.