Asuntokaupan ja rakentamisen elpymistä tukevat laskeva korkotaso, inflaation hidastuminen ja taloustilanteen kohentuminen. Varsinaista käännettä saadaan odottaa ensi vuoteen.
Asuinrakentamisen pohjat on saavutettu, arvioivat kiinteistönomistajien ja rakennuttajien etujärjestö Raklin sekä OP:n tuoreet katsaukset.
Toipumisesta kielii positiivinen liikehdintä myönnetyissä rakennusluvissa, sanoo Raklin pääekonomisti Julia Ruotsi.
– Rakennusluvissa nähtiin alkuvuonna positiivista kehitystä. Kesäkuussa rakennuslupien lukumäärässä tultiin hieman alaspäin, mutta uusien asuntojen aloituksissa näkyy huhti-kesäkuussa nousua, Ruotsi sanoo.
Suomessa rakentamisen alamäki on Raklin mukaan ollut muuta euroaluetta syvempi, joten toipuminenkin tulee olemaan hidasta.
Myös OP katsoo, että pohjakosketus on nyt tehty.
Kausitasoitettuna tarkastellut rakennusluvat ovat nousseet vuoden alun pohjilta, ja käyrässä näkyy jopa käänne ylöspäin.
Mitään nopeaa nousua ei silti näy, koska pudotus oli raju, sanoo senioriekonomisti Joona Widgrén.
– Kun katsotaan lupakehitystä tilavuuden tai kappalemäärän perusteella, ollaan karkeasti tuolla viime vuoden tasoilla.
Kausitasoitus tarkoittaa, että luvuista on poistettu esimerkiksi vuodenajasta johtuva vaihtelu. Esimerkiksi rakennuslupia haetaan tyypillisesti eniten keväisin.
Käännettä povattu jo moneen kertaan
Myönnetystä rakennusluvasta on vielä matkaa rakentamisen aloittamiseen ja uusien kotien valmistumiseen.
Kunnolla asuinrakentaminen alkaa päästä vauhtiin vasta, kun vuokra- ja omistusasuntojen ylitarjontaa poistuu markkinoilta, arvioivat ekonomistit.
Varsinaista rakentamisen ”käännettä” eli kasvua odotetaan edelleen ensi vuodelle.
Asuntoja on valmistunut viime vuosina runsaasti, ja uusia asuntoja on paljon myös tyhjillään.
– Asuntokaupan pitää käynnistyä ensiksi ja asuntojen liikatarjonnan purkautua pois. Ja kun tämä asuntokaupan jumi toivottavasti alkaa hiljalleen loppuvuonna purkautua, alkavat asuinrakentamisenkin edellytykset olla kunnossa, Raklin Ruotsi sanoo.
Asuntokaupan ja rakentamisen elpymistä on keretty ennustaa julkisuudessa jo moneen kertaan.
Niitä tukevat laskeva korkotaso, inflaation hidastuminen ja taloustilanteen kohentuminen, sekä myös arviot kiinteistösijoittajien aktivoitumisesta loppuvuonna.
Selvää kuitenkin on, että vielä tänä vuonna asuntoja valmistuu poikkeuksellisen vähän.
Rakli ennakoi rakentamisen määrän vähenevän 5–6 prosenttia kuluvana vuonna, mutta kääntyvän noin kuuden prosentin kasvuun vuonna 2025.
– Eli tavallaan korjataan se tämän vuoden alamäen osuus, mutta mihinkään huipputasoille ei vielä päästä, Ruotsi sanoo.
Tuleeko asuntopula?
Rakentamisen rajun hyytymisen on pelätty aiheuttavan asuntopulaa tulevina vuosina. OP:n arvion mukaan pelko nopeasta asuntopulasta on kuitenkin liioittelua.
Syynä on juuri se, että uusia asuntoja on paljon myymättä ja vanhojakin tyhjillään.
– Vaikka kysyntä lähtisikin voimakkaasti elpymään asuntomarkkinoilla, myymätön asuntokanta pienentää riskiä asuntopulasta, Widgrén sanoo.
Jos uusien asuntojen aloitukset kuitenkin pysyvät matalalla odotettua pitempään ja kysyntä kasvaa odotettua nopeammin, voi Widgrénin mukaan jonkinlaista asuntopulaa ja hintapainetta syntyä.
Yhtenä muutoksena OP:n asuntomarkkinakatsaus nostaa esiin, että nyt haettujen rakennuslupien perusteella rakennettavien asuntojen keskikoko on kääntynyt nousuun.
Pienten asuntojen kysyntä on ollut viime vuosina kovaa ja niitä on rakennettu paljon, mutta nyt yksiöiden hinnat ovat laskeneet suuria asuntoja nopeammin.
– Pitkään rakentaminen vastasi kovaan yksiökysyntään, mutta nyt voi olla aika rakentaa vähän isompia asuntoja. Rakennettavien asuntojen keskikoko on noussut viimeiseen vajaaseen kymmeneen vuoteen nähden aika nopeastikin, Widgrén sanoo.