maanantai, 25 marraskuun

Epäillyn rikoksen uhri kuoli vammoihinsa tultuaan tönäistyksi lattialle. Rikoksesta epäilty ja uhri olivat noin 70–80-vuotiaita.

Olli-Pekka Toivanen,

Kalle Schönberg

Valviran mukaan asukkaiden välisen väkivallan seurauksena aiheutuneet kuolemantapaukset ovat hoivakodeissa harvinaisia.

Valvira saa hoivakodeissa tapahtuvista uhkaavista tilanteista yhteydenottoja jonkin verran, kertoo Valviran sosiaalihuollon johtava asiantuntija Elina Uusitalo.

Lappeenrantalaisessa Lehmuskodissa ollut 1940-luvulla syntynyt mies kuoli vammoihinsa tultuaan tönäistyksi lattialle.

Rikoksesta epäilty on 1950-luvulla syntynyt mies. Uhri kuoli saamiinsa vammoihin kolme viikkoa myöhemmin.

Hoivakodeissa huoli väkivallan uhasta

Valviran saamat yhteydenotot liittyvät esimerkiksi ovien lukitsemiseen tai siihen, että joku käyttäytyy uhkaavasti.

Valviran vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan palvelutaloissa esiintyy myös fyysistä väkivaltaa asukkaiden kesken. Käytös voi esimerkiksi olla tönimistä tai lyömistä.

– Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa olevat ovat suurimmaksi osaksi muistisairaita. Monella heistä on käytösoireita, mutta he eivät välttämättä ole aggressiiivisia, johtava asiantuntija Elina Uusitalo Valvirasta sanoo.

Mikäli yhdellä tai usealla asukkaalla esiintyy vakavia käytösoireita, heidän palvelutarpeensa, henkilökunnan riittävyys sekä riittävä osaaminen on Uusitalon mukaan arvioitava uudelleen.

Käytösongelmat ovat lisääntyneet

Lehmuskodin kuolemantapaus sattui Lappeenrannassa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hoivakotien turvallisuus on tällä hetkellä hyvä, sanoo hyvinvointialueen toimintakyky- ja hoivapalvelujen johtaja Irina Snellman.

– Vakavia tilanteita sattuu hyvin harvoin. Olemme kuitenkin havainneet, että meillä on enenevissä määrin haastavasti käyttäytyviä asiakkaita, Snellman sanoo.

Yksi syy on Snellmanin mukaan se, että ikääntyvän väestön mukana ikääntymisen tuomat muutokset kiihtyvät ja niiden myötä myös henkinen toimintakyky voi heikentyä.

Uusi yksikkö haasteellisesti käyttäytyville

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella henkilöstömitoitus täyttyy kaikissa hyvinvointialueen yksiköissä tällä hetkellä, Snellman sanoo.

– Henkilöstöä myös koulutetaan säännöllisesti erilaisten vuorovaikutustilanteiden varalle, hän lisää.

Hyvinvointialue suunnittelee uuden yksikön perustamista haasteellisesti käyttäytyville, lyhytaikaista hoitoa tarvitseville asiakkaille.

Yksikkö on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna. Asiakkaiden määrää tai yksikön sijaintia ei ole päätetty.

Jaa.
Exit mobile version