Todellisella vuokratasolla ei ollut väliä, kun hallitus päätti leikata kuuden kunnan asumistukia ensi vuoden alusta.
Asumistuen leikkaukset hämmentävät sen saajia Lappeenrannassa.
Hallitus leikkaa asumistukia ensi vuoden alusta kuudessa kaupungissa. Lappeenrannassa, Kouvolassa, Kajaanissa, Porissa, Mikkelissä ja Vaasassa asuvat siirtyvät asumistuen alimpaan ryhmään eli kuntaryhmään kolme.
Muutos tarkoittaa sitä, että näissä kaupungeissa asukas maksaa vuokrasta entistä isomman osan itse.
Lappeenrannassa asuminen on kallistunut viimeisten vuosien aikana, silti tukea leikataan.
Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Lappeenrantaa halvemmalla vuokra-asunnon saa Riihimäeltä ja Seinäjoelta, mutta näissä kaupungeissa asumistukea ei leikattu. Me selvitimme, miksi.
Miksi asumistuki pienenee, vaikka vuokrat nousevat?
Sosiaali- ja terveysministeriö perustelee leikkauspäätöstä sillä, että kyseisten kaupunkien asumistuensaajat asuvat halvoissa asunnoissa. Huomioon ei oteta kaupunkien todellista vuokratasoa.
– Esimerkiksi Helsingissä kaikkien vuokra-asuntojen keskivuokra on aika erilainen kuin asumistuensaajien maksamat vuokrat, sanoo neuvotteleva virkamies Mikko Horko sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Ministeriön mukaan tuensaajien maksamat vuokrat kuvaavat paremmin sitä, minkälaisia asuntoja tuensaajille on tarjolla ja millaisissa asunnoissa he asuvat. Siksi asumistuki pienenee kuudessa kaupungissa.
Kela on jakanut Manner-Suomen kunnat kolmeen ryhmään asumisen hinnan mukaan.
– Kaikki kuusi kuntaa jäävät nykyisen kuntaryhmän kaksi viimeisiksi. Näin vertailtuna kyseisissä kunnissa asuvien tuensaajien vuokrat sijoittuvat kuntaryhmä kolmen keskivaiheille, ei halvimpien eikä kalleimpien kuntien joukkoon, Horko kertoo.
Vuokralla asuva: ”Perustelu kuulostaa kyllä hölmöltä”
Lappeenrannassa asuva Denis Tuomola on hölmistynyt asumistuen leikkauksesta.
– Perustelu kuulostaa kyllä hölmöltä. Mietin, onko Lappeenranta joutunut vahingossa alennettavan asumistuen ryhmään. En keksi mitään muutakaan syytä, kun katsoo vuokratasoa, toteaa Tuomola.
Tuomola asuu puolisonsa kanssa vuokralla omakotitalossa Lappeenrannassa. He ovat etsineet joulukuisen asumistuen leikkauspäätöksen jälkeen halvempaa asuntoa. Nykyisen kodin vuokra on 610 euroa ja sen päälle tulee sähkölämmityskulut.
– Viimeksi eilen katsoimme asuntoja. Imatralla olisi pieni omakotitalo, mutta se on niin hemmetin kaukana kavereista, perheestä ja koulusta. Tänään olemme sitä mieltä, että jäädään nykyiseen asuntoon. Mieli vaihtelee aika nopeasti, kuvailee Tuomola.
Alle 400 euron yksiöitä ei pahemmin löydy
Asumistukileikkuriin joutuneissa kaupungeissa Kela ottaa huomioon asumisen enimmäismenoina ensi vuoden alusta yksin asuvalla 394 euroa ja kahden hengen taloudessa 574 euroa. Näistä summista Kela korvaa enimmillään 70 prosenttia.
Esimerkiksi Lappeenrannassa yksin asuva saa ensi vuoden alusta asumistukea enimmillään 275,80 euroa kuukaudessa.
Vuokra-asuntojen välittäjä Elisa Markun mukaan Lappeenrannasta on vaikea löytää asumisen enimmäismenoihin sopivaa yksiötä.
– Vaatii aika hyvää tuuria, että löytyisi alle 400 euron yksiö. Ehkä kerran vuodessa löytyy tällainen asunto. Silloin sijainti on kyllä kauempana keskustasta, kertoo Markku.
Halpoja asuntoja tarjolla vain vähän
Lappeenrannassa vapaarahoitteiset eli yksityisten vuokraamat kodit ovat selvästi kalliimpia verrattuna esimerkiksi kaupungin vuokra-asuntoihin.
Silti kaupunginkaan vuokra-asunnoista on vaikea löytää sellaista, joka sopii Kelan asettamiin asumisen enimmäismenojen raameihin.
Lappeenrannan asuntopalveluiden sivuilta löytyy tällä hetkellä kaksi yksiötä alle 400 euron. Ne sijaitsevat ihan kiinni itärajassa Nuijamaalla, liki 30 kilometrin päässä keskustan palveluista.