sunnuntai, 6 lokakuun

Helsinkiläinen Inka Simola sai kesäkuun viimeisellä viikolla puolisonsa kanssa myytyä noin sataneliöisen puutaloasunnon Helsingin Käpylässä alle viikossa.

– Siitä, kun myynti-ilmoitus julkaistiin, niin vajaa viikko meni.

Simola kertoo, että olihan se tietyllä tapaa yllätys, kun tiesi, että ajat asuntokaupassa ovat olleet vaikeita.

Huoneistoa välittänyt Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Hanna Nikander kertoo, että monet ovat lykänneet asunnon ostamista kahden vuoden ajan. Nyt tilanne alkaa purkautua.

– Luottamusta ja optimismia on ehkä ilmassa vähän aiempaa enemmän. Se näkyy lyhentyneissä myyntiajoissa. Vielä vuosi sitten ostoprosessi saattoi kestää monta viikkoa, mutta nyt päätöksenteko on nopeutunut.

Kiinteistönvälittäjä Hanna Nikander Kiinteistömaailmasta kertoo, että varmaahan mikään ei ole, mutta nyt tuntuu, että myyntiajoissa ja hinnoissakaan ei ainakaan enää olla menossa huonompaan suuntaan vaan päinvastoin. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Aiempaa useampi suunnittelee asunnon ostoa vuoden sisällä

Suomalaisten pari vuotta hiipunut kiinnostus asunnon ostoon heräsi kesäkuussa. Tilastokeskuksen kyselyyn vastanneista 15 prosenttia ilmoitti suunnittelevansa asunnon ostoa vuoden sisällä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin toukokuussa 4,3 prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat kuitenkin laskivat toukokuussa koko maassa 2,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Huhtikuusta toukokuuhun hinnat sen sijaan nousivat prosentin verran. Hinnoissa näyttäisi siis tapahtuneen hienoinen käänne ylöspäin.

Myyntitoimeksiannot ovat olleet kasvussa touko-kesäkuussa

OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo, että kun on kovin pitkään menty alavireisissä tunnelmissa, niin pohjalla on kova odote sille, että eihän tämä tilanne ikuisesti voi näin jatkua.

– Nyt tietysti etsitään positiivisia signaaleita, joista voisi nähdä, että käänne on käsillä. Tilastokeskuksen tuoreet tilastot ovat kyllä sellaisia merkkejä.

OP Koti sai touko-kesäkuussa myös yhä enemmän myyntitoimeksiantoja.

– Kun alkaa tulla asuntoja enemmän myyntiin eli tarjonta lisääntyy, ostajakin helposti innostuu, kun markkinoilla on enemmän vaihtoehtoja, Palovaara toteaa.

Nykyinen korkotaso hidastaa muutosta.

Lasse Palovaara

– Kyllä näitä elementtejä käänteeseen asuntomarkkinoilla on.

Palovaara kertoo olevansa itse aika varovainen ennustamaan, että käänne on juuri nyt käsillä. Hän uskoo, että käänne tapahtuu aika rauhallisesti ja hitaasti.

– Itse tulkitsen niin, että nykyinen korkotaso on se, mikä hidastaa muutosta.

OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo, että sellaisia ennusmerkkejä on, että asuntomarkkinoiden käänne voisi olla nyt käsillä mutta se tapahtuu rauhallisesti ja hitaasti. Kuva: OP Ryhmä Kuva: OP Ryhmä

Kauppamäärissä käänne ei OP Kodissa ole vielä näkynyt, jos kesäkuun tuoreita lukuja verrataan vuoden takaisiin. Heillä oli noin seitsemän prosenttia vähemmän kauppoja tämän vuoden kesäkuussa kuin viime vuoden kesäkuussa.

Palovaaran mukaan asiakkailta tulee kyselyitä myynnissä olevista kohteista aiempaa enemmän. Sitä kautta ostoaktiivisuuden ja ostohalukkuuden viriämistä on ollut nähtävissä, sekä tietenkin lisääntyneiden myyntitoimeksiantojen kautta.

Palovaara muistuttaa, että kestää kuitenkin useampi kuukausi, että se loppujen lopuksi alkaa näkyä lisääntyneinä kauppamäärinä.

– Loppukesästä tai syksyllä näemme, josko kauppamäärätkin lähtisivät nousuun, hän ennakoi.

– Meidän lukujemme perusteella en usko, että nyt kesäkuukausina vielä mitään valtaisaa pomppua ylöspäin tulee. Uskon, että syksyllä alamme nähdä piristyviä kauppalukuja. Jos yksittäisen kuukauden nimeän, niin ehkä syyskuu tai lokakuu

Kesäkuunkin perusteella näyttää, että hintojen lasku on päättynyt.

Lasse Palovaara

OP Kodissa kuitenkin varotaan tekemästä yksittäisen kuukauden perusteella liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska kuukausittaiset keskiarvot saattavat heilua ylös ja alas.

– Ei kuitenkaan ole käynyt niin, että kesäkuussa hinnat olisivat valuneet alemmaksi kuin mitä ne olivat esimerkiksi toukokuussa. Että kyllä kesäkuunkin perusteella tosiaan näyttää siltä, että hintojen lasku on päättynyt, Palovaara painottaa.

– Niin vahvaa kommenttia en anna, että asuntomarkkinoiden käänne on nyt käsillä. Sitä on odotettu jo pitkään ja kuitenkin saatu todeta, että eivät ne kauppamäärät siitä vieläkään piristyneet.

Palovaara sanoo olevansa vielä ikään kuin odottavalla kannalla ja seuraavansa nyt seuraavien parin kuukauden kauppamääriä ja hintakehitystä.

– En uskalla vielä selväsanaisesti ja suoraan sanoa, että nyt se käänne on käsillä. Sellaisia ennusmerkkejä siitä kuitenkin on, että se voisi olla nyt käsillä.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Mika Laurikainen odottaa vilkastuvaa asuntokauppaa tuleville kuukausille. Keskimääräiset myyntiajat ovat jo selvässä laskussa. Kuva: Kiinteistömaailma

Myyntiajat ovat merkittävästi lyhentyneet

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Mika Laurikaisen mukaan kaikki merkit käänteestä asuntomarkkinoilla ovat nyt olemassa.

– Olemme nähneet, että ostajien aktiivisuus on lisääntynyt. Näytöillä on hieman enemmän väkeä kuin aikaisemmin. Tietysti tämä laskevien korkojen maailma antaa uskoa, että korko ainakin pysyy samana eikä ainakaan nouse tästä. Laskeviin korkoihinhan kaupan teko aina kiihtyy.

Laurikainen ei usko, että asuntojen hinnat enää laskevat ja kertoo, että heidän ketjussaan myyntiajat ovat merkittävästi lyhentyneet.

– Se kertoo sen, että asiakkaat ovat valmiita tekemään nopeampia päätöksiä ja se koostuu kahdesta asiasta. Kohde on oikealla tavalla hinnoiteltu. Ostajalla on myös oltava luottamus tulevaisuuteen, eli että korkotaso alenee ja oma työllisyys on ehkä varmemmalla tolalla kuin aikaisemmin.

Kaikki merkit käänteestä ovat olemassa.

Mika Laurikainen

Kiinteistömaailmassa on kevään aikana kuukausi kuukaudelta nähty, että myyntiajat ovat lyhentyneet. Esimerkiksi toukokuussa myyntiaika oli keskimäärin 85 vuorokautta. Kesäkuussa se oli enää 74 vuorokautta.

– Nyt on jopa pienesti alkanut näkymään, että kun kohde laitetaan myyntiin, siitä saattaa tulla heti ihan ensimmäisessä näytössä loistava tarjous, Laurikainen sanoo.

Laurikainen ei ole innostunut arvioimaan, milloin käänne asuntomarkkinoilla tapahtuu.

– Ennustaminen ja näkymä ovat niin vaikeasti arvioitavissa. Me ollaan eletty kohta kaksi vuotta sellaisessa tilanteessa asuntomarkkinoilla, että seuraavasta kuukaudesta ei ole ollut tietoa, hän muistuttaa.

– Tämä koostuu niin monesta asiasta eli ihmisen omasta uskosta tulevaisuuteen, omaan taloudelliseen tilanteeseen ja sitten tähän korkomaailmaan.

Kesäkuu oli Kiinteistömaailman asunto- ja kiinteistökaupassa tämän vuoden toiseksi paras kuukausi. Toukokuun lukuihin ei kuitenkaan aivan ylletty, ja viime vuoden kesäkuun kauppamääristä jäätiin kuusi prosenttia

– Odotan vilkastuvaa asuntokauppaa tuleville kuukausille kesän aikana ja alkusyksystä. Tämä riippuu tietysti koroista. Jos EKP:ltä tulee vielä toinen koronlasku ja loppuvuonna ehkä kolmaskin, niin oikein hinnoitellut kodit alkavat mennä kaupaksi, Laurikainen uskoo.

Jaa.
Exit mobile version