tiistai, 8 lokakuun

Pieniä asuntoja on edelleen niin paljon myynnissä, että niiden hinnat eivät hetkessä nouse.

Kuluttajia kiinnostavat isohkot asunnot, joissa hintapyyntö on kohdallaan. Pieniä kerrostaloasuntoja sen sijaan on tarjolla joissain paikoissa niin runsaasti, että hinnat tuskin nousevat. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kiinteistömaailman puolivuotisbarometriin vastanneet välitysammattilaiset ovat nyt toiveikkaampia kuin puoli vuotta sitten. He uskovat kevättä vakaammin kauppamäärien kasvavan kaikissa asuntotyypeissä.

Tosin pieniä kerrostaloasuntoja on monin paikoin niin runsaasti tarjolla, ettei niiden hinnannousulle ole aineksia, ennen kuin ylitarjonta on sulanut markkinaan. Sen sijaan jotakuinkin puolet välittäjistä arvioi uudehkojen omakotitalojen hinnoissa olevan jopa nousupainetta.

Uudehkoista omakotitaloista on pulaa, sanovat välittäjät

Kiinteistömaailman puolivuosittaiseen barometrikyselyyn vastasi 227 välitysammattilaista noin 50 paikkakunnalta. He ovat optimistisempia kuin huhtikuussa mitä asuntokaupan vilkastumiseen tulee seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Kauppamäärien odotetaan kasvavan perheasunnoissa eli isoimmissa rivitalokodeissa ja kerrostalokodeissa sekä tällä vuosituhannella rakennetuissa omakotitaloissa, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen.

Pienten kerrostalokotien myyntinäkymät eivät ole järin ruusuiset, mutta uudehkoista omakotitaloista sen sijaan on Kiinteistömaailman barometrin mukaan jatkuva pula, ja hinnannousupaineitakin niissä lienee.

– Hinnannousupaineita on niissä asuntotyypeissä, joissa myytävien kohteiden varantoa ei ole.

Hintapyyntö merkitsee enemmän kuin sijainti

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Mika Laurikainen sanoo, että perinteisesti asuntokaupassa on hoettu, että asunnon myynnissä kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti.

Tuoreen barometrin vastaukset kertovat muuta, eli uusi hokema voisi olla hinta, hinta ja sitten kolmantena vasta sijainti.

Erinomainen sijaintikaan ei auta, jos asunnosta pyydetty hinta on kahden vuoden takaa, katsovat kiinteistönvälittäjät. Ostajat tietävät, että hintataso on selvästi matalampi kuin kaksi vuotta sitten.

Laurikainen korostaa, että oikein aseteltu hintapyyntö johtaa lyhyeen myyntiaikaan ja varsin usein mahdollisimman hyvään lopulliseen kauppahintaan.

Välittäjät nostavat selvänä myyntiä vauhdittavana asiana myös kohteen kunnon, olipa kyseessä sitten omakotitalo, osake tai taloyhtiö.

– Hyväkuntoiselle asunnolle on niin paljon isompi ostajakunta, että se näkyy väistämättä myös myyntiajoissa. Tämä korostuu vuosi vuodelta enemmän, Laurikainen toteaa.

Jaa.
Exit mobile version