sunnuntai, 7 heinäkuun

Karibianmerellä etenevä ja ainakin seitsemän kuolinuhria vaatinut hirmumyrsky Beryl on rikkonut ennätyksiä.

Viime päivinä Karibianmeren alueella riehunut hirmumyrsky Beryl on aiheuttanut ainakin seitsemän ihmisen kuoleman. Se on keskiviikkona ohittamassa Jamaikaa ja matkaa sen jälkeen kohti Jukatanin niemimaata Meksikoon.

Radio Suomen Päivässä vieraillut Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoo, että Berylin voimakkuus on aaltoillut ylimpien nelos- ja viitosluokkien välillä, mikä on hurrikaaneille tyypillistä.

– Ollaan tosiaan siellä asteikon huipulla, niin tällaisissa myrskyissä vahingot ovat yleensä aika totaalisia. Rakennuksille tulee perusteellisia vaurioita ja kaikki muukin kärsii siinä mukana.

Ylimmässä viitosluokassa tuulen nopeus on 250 kilometriä tunnissa. Esimerkiksi Suomen voimakkaimmissa myrskyissä tuulen nopeus on ollut hieman yli 100 kilometriä tunnissa.

Lämmin merivesi yksi selittävä tekijä

Beryl on rikkonut ennätyksiä. Atlantilla ei ole koskaan aikaisemmin esiintynyt näin aikaisin hurrikaanikautta korkeimman kategorian myrskyjä. Aiempi ennätys on vuodelta 2005, jolloin viitoskategoriaan päästiin 16. heinäkuuta.

Hurrikaanikaudesta odotetaankin tulevan nyt hurja. Keskimäärin hurrikaaneja esiintyy kesäkuusta marraskuuhun seitsemän kappaletta, mutta nyt ennusteissa määrät vaihtelevat kymmenestä viiteentoista.

Punkan mukaan yksi merkittävä tekijä Berylin syntymiseen on ollut merivesi, joka on ollut laajalla alueella yhdestä kahteen astetta tavanomaista lämpimämpää.

Punkan mukaan on todennäköistä, että samankaltaista kehitystä on näköpiirissä myös tuleville vuosille.

– Lämmin merivesi pidentää hurrikaanikautta, laajentaa mahdollista esiintymisaluetta ja tekee kaikkein voimakkaimpia myrskyjä todennäköisemmiksi.

Kuuntele koko Ari-Juhani Punkkan haastattelu:

Katso animaatio: Näin syntyy trooppinen hirmumyrsky

Jaa.
Exit mobile version