keskiviikko, 9 lokakuun

Sähkömarkkinoilla on käynnissä muutos, jolla on kaksi puolta.

Ensinnäkin kulutusta ja tuotantoa mitataan vartin tarkkuudella aiemman tunnin sijaan. Joillakin asiakkailla muutos on jo tapahtunut, joillakin se voi tapahtua vasta vuosien päästä, kun mittari vaihdetaan.

Toiseksi pörssisähkön hinta vaihtelee jatkossa vartin välein.

Muutos nakertaa palan aurinkosähköä tuottavien suomalaisten säästöistä, elleivät he pysty nykyistä tarkemmin ajoittamaan sähkön kulutusta juuri niille hetkille, kun aurinko paistaa.

Yksi heistä on helsinkiläinen Ville Vatén, joka hankki aurinkopaneelit omakotitalonsa katolle muutama vuosi sitten.

– Olin aluksi itse asiassa vähän vihainen asiasta. Minkä ihmeen takia minun pitää kuluttaa sähköä juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan katolla? sanoo Vatén.

Uudistus on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa, mutta suurempi kysymys on ollut se, kuinka suuren loven se tekee aurinkosähkön tuottajien lompakkoon. Keväällä Helsingin Sanomat uutisoi, että uudistus ”uhkaa tuhota paneelien hyödyn”. Aurinkopaneelien myyjät ovat puolestaan sanoneet vaikutuksen olevan todella pieni.

Nyt asiasta on tuoretta tutkimustietoa.

Vartin mittaus lisää sähkön ostoa ja vähentää myyntiä

Muutoksen ensimmäinen puoli eli mittauksen tarkentaminen johtaa siihen, että nykyistä pienempi osa aurinkosähköstä menee asukkaan omaan käyttöön ja suurempi osa menee myyntiin.

Sähkölaskussa tämä näkyy siksi, että aurinkosähköä käyttämällä säästää paljon enemmän kuin mitä sen myymisellä tienaa.

Seuraava grafiikka näyttää yksinkertaistetun ääriesimerkin avulla, miksi näin käy.

Yllä kuvatussa esimerkissä vartin mittausväliin siirtyminen todella syö ison osan aurinkopaneelin säästöstä.

Todellisuus on kuitenkin aivan muuta kuin yksinkertaistettu ääriesimerkki.

Siksi Ville Vatén laski, kuinka paljon muutos hänen tapauksessan vaikuttaa.

– Olin aika yllättynyt lopputuloksesta.

Vuonna 2023 muutos olisi kutistanut noin tuhannen euron säästöjä yhdeksällä eurolla.

– Loppujen lopuksi sillä ei ole yhtään mitään väliä. Ennakko-odotukseni olivat väärät, hän sanoo ja naurahtaa.

Vaténin koodaamassa kuvaajassa keltaisella on sähkön kulutus ja oranssilla aurinkosähkön tuotanto. Sormi osoittaa sinistä käyrää, jossa kulutuksesta on vähennetty tuotanto. Kuoppa kertoo, että tuolla hetkellä paneelit ovat tuottaneet enemmän kuin talo on kuluttanut. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Tutkimus: mittausmuutos kutistaa säästöjä enimmillään muutaman prosentin

Vaténin laskelmien tulos kuulostaa uskottavalta, sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Juha Koskela.

Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on juuri laskenut mittausmuutoksen vaikutusta useisiin talojen ja aurinkosähköjärjestelmien yhdistelmiin.

– Luonnollisesti siellä on yksittäisiä tunteja ja vartteja, jolloin muutoksella on vaikutusta. Mutta kun tarkastellaan koko vuotta tai koko järjestelmän 15 vuoden käyttöikää, vaikutukset ovat hyvin pieniä, Koskela sanoo.

Tässä kuussa alan konferenssissa Kroatiassa esiteltävän tutkimuksen mukaan säästöt kutistuvat tapauksesta riippuen 0–4 prosenttia.

– Sen voin sanoa kaikille ihmisille, jotka ovat jo näihin laitteisiin investoineet, että ei huolta. Tämä ei tule kaatamaan investoinnin kannattavuutta.

Ville Vaténin laskelma omien säästöjen hupenemisesta osuu tutkijoiden havaitseman haarukan alakanttiin. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Laskelmien mukaan suurin vaikutus säästöjen hupenemiseen on sillä, kuinka hyvin aurinkosähkön tuottaja pystyy ajoittamaan omaa kulutusta. Eli jos vaikkapa automaatio pitää huolen siitä, että sähköauton lataus ja talon ja käyttöveden lämmitys mukailevat aurinkosähkön tuotantoa, säästöt eivät juuri hupene.

Toiseksi merkittävin, mutta pienempi vaikutus on sillä, kuinka suuri aurinkosähköjärjestelmä on. Omakotitaloissa säästöt hupenevat sitä vähemmän, mitä enemmän katolla on paneeleja. Taloyhtiöihin tämäkään sääntö ei päde yhtä hyvin.

Seuraavassa grafiikassa voi tutkailla tarkemmin, miten muutos vaikutti erilaisissa tapauksissa.

Pörssisähkön hinnoittelun muutos suurempi kysymysmerkki

Ville Vatén ja tamperelaiset tutkijat ovat siis vakuuttuneita siitä, että pelkkä mittaustavan muutos ei aurinkosähkön säästöjä kaada.

Hankalampi pähkinä on toinen samaan aikaan tapahtuva muutos, eli sähkön hinnoittelun siirtyminen tunnista varttiin.

– Tämä tulee olemaan paljon merkittävämpi muutos, arvioi Koskela.

Vaikutuslaskelmien tekemiseen tarvittaisiin kristallipalloa, jota tutkijoillakaan ei ole.

– Emme osaa vielä yhtään arvata, millaisia hinnanmuutokset ovat varttitasolla. Siellä voi olla paljon enemmän hintaheilahtelua kuin tällä hetkellä, sanoo Koskela.

Sen hän uskaltaa sanoa, että hintaheilahteluiden voimistuminen ja tarkentuminen tekee kulutuksen ajoittamisesta entistäkin tärkeämpää – ja vaikeampaa.

Vaikutuksesta aurinkopaneelien säästöihin tutkija puhuu varovasti.

– Uskoisin, että vaikutus tulee olemaan negatiivinen, mutta tässäkin tapauksessa aurinkosähköinvestoinnin kannattavuus säilyy. Akkujen hankkiminen aurinkosähkön rinnalle tulee ehkä entistä kannattavammaksi.

Vaténin paneelit ovat tuottaneet sähköä ennakoitua enemmän, mutta säästöt ovat olleet ennakoitua pienemmät. Etenkin viime aikoina sähkön hinnassa on ollut usein kuoppa keskellä päivää, kun aurinkosähkön tuotantokin on ollut korkeimmillaan. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Juttua korjattu 9.10. klo 11:00. Mittausmuutos on tapahtunut jo osalla asiakkaista, osalla muutos tapahtuu myöhemmin. Alunperin jutussa sanottiin, että mittausmuutos tapahtuu pian.

Jaa.
Exit mobile version