Lakiehdotus esitellään parlamentille ensi viikolla, ja se tulisi voimaan noin vuoden kuluttua.
Australian aikeet kieltää sosiaalisen median käyttö alle 16-vuotiailta herättävät vastustusta. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.
Yli 140 australialaista ja kansainvälistä tutkijaa allekirjoitti viime kuussa maan pääministerille Anthony Albaneselle osoitetun avoimen kirjeen. Kirjeessä vastustettiin sosiaalisen median ikärajan nostamista, koska se ei tutkijoiden mukaan kykene puuttumaan sosiaalisen median riskeihin riittävän tehokkaasti.
Australialaismediat uutisoivat torstaina, että lakiehdotus esitellään parlamentille ensi viikolla ja se tulisi voimaan 12 kuukautta hyväksymisen jälkeen.
Kieltoa suunniteltiin jo syyskuussa. Tuolloin pääministeri Albanese kertoi olevansa huolissaan verkkokiusaamisen vaikutuksesta lapsiin ja nuorten altistumisesta haitallisille sisällöille.
– Haluamme heidän saavan oikeita kokemuksia oikeiden ihmisten kanssa, koska tiedämme sosiaalisen median aiheuttavan sosiaalisia ongelmia, Albanese sanoi.
Kirjeen allekirjoittaneiden tutkijoiden mukaan kielto vain viivyttäisi nuorten altistumista Tiktokin ja Instagramin kaltaisille sovelluksille sen sijaan, että heitä opetettaisiin toimimaan turvallisesti erilaisilla somealustoilla.
Tutkijaryhmä viittasi kirjeessään myös YK:n periaatteisiin. Niiden mukaan verkkoalustojen sääntelyyn tähtäävän politiikan tavoitteena pitäisi olla se, että lapset voivat hyötyä digitaalisesta ympäristöstä ja että heille taataan sinne turvallinen pääsy.
Sosiaalisen median kieltoa ajavalla lakialoitteella on yli 125 000 allekirjoitusta. Lain toteuttamista koskevista yksityiskohdista ei BBC:n mukaan ole vielä linjattu.
Rajoitusten toteuttaminen hankalaa
Lokakuussa uutisoitiin, että myös Norja pyrkii kieltämään sosiaalisen median lapsilta.
Ikäraja suostumuksen antamiselle on Norjassa nyt 13 vuotta, ja sitä hallitus esittää nostettavaksi 15 vuoteen. Käytännössä tämä tarkoittaisi muutosta lakiin henkilötietojen luovuttamisesta.
Toimivaa tapaa valvoa ikärajan noudattamista norjalaisetkaan eivät ole keksineet. Pääministeri Jonas Gahr Støre totesi lokakuussa VG:n haastattelussa, että somejäteillä on paljon valtaa ja lasten suojeleminen somen huonoilta puolilta on ”ylämäkeen taistelemista”.
Useat maat ovat pyrkineet rajoittamaan alaikäisten sosiaalisen median käyttöä. Toimia ovat haitanneet oikeudelliset haasteet sekä teknologiat, joilla rajoituksia pystyy kiertämään.