keskiviikko, 20 marraskuun

Suomalaisyritykset tähtäävät nyt raketin lailla avaruuteen. Siksi avaruuden tarjoamat mahdollisuudet on tärkeää tuoda tulevaisuuden tekijöiden tietoon.

Kiinnostus avaruutta kohtaan kasvaa Suomessa, ja eri alat innovoivat uusia tapoja hyödyntää avaruutta yritystoiminnassaan.

Tulevaisuuden tekijöille on tärkeää opettaa, että avaruus ei ole kaukainen, vaan oikeastaan hyvin arkinen juttu.

– Me kaikki käytämme avaruusteknologiaa, kuten navigointia, internetiä ja katsomme sääennusteita, sanoo viestintätieteiden opiskelija Susanna Litmanen.

Hän työskentelee opiskelun ohessa tutkimusavustajana Kvarken Space Centerissä eli Merenkurkun avaruuskeskuksessa Vaasan yliopistossa.

Keskuksen pyrkimys on kasvattaa Suomen avaruustaloutta.

Litmanen haluaa tehdä avaruusaiheista ymmärrettäviä ja kiinnostavia ja tuoda teemat lähemmäksi tavallista ihmistä.

Avaruuskeskuksessa opiskelijat voivat oppia satelliiteista ja avaruusdatan hyödyntämisestä eli avaruustaloudesta.

Tekniikan yksikössä opiskellaan valinnaisilla kursseilla avaruusteknologiaa ja kauppatieteiden yksikössä liiketoimintaa ja datataloutta.

Vaasan yliopisto on Aalto yliopiston lisäksi Suomen ainoa korkeakoulu, jossa avaruustaloutta voi opiskella. Kursseille on tunkua.

– Nuoria kiinnostaa erityisesti, mitä hyvää satelliittidatalla saa aikaan, sanoo Merenkurkun avaruuskeskuksen johtaja, professori Heidi Kuusniemi.

Oma satelliitti matkaan ensi vuonna

Opiskelu avaruuskeskuksessa tapahtuu hankkeiden kautta. Tuoreimmassa niistä tutkitaan satelliittikuvien hyödyntämistä merituulivoiman monitoroinnissa ja sen ympäristökuormituksessa sekä tuulienergian ennakoinnissa.

Projekteja on myös esimerkiksi logistiikka-alalla.

– Olemme kehittäneet sovelluksia älytehtaisiin ja älyliikkumiseen. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi tarkkuuspaikannuksessa, kertoo Vaasan yliopiston alaisuudessa toimivan Euroopan avaruusjärjestön yrityskiihdyttämön projektipäällikkö Riccardo Notarangelo.

Avaruuskeskuksella on myös oma opiskelija- ja tutkijavoimin kehitetty satelliitti, joka on määrä laukaista avaruuteen ensi vuonna viideksi vuodeksi. Se on tällä hetkellä testausvaiheessa yhdessä Aalto yliopiston kanssa.

– Samantyyppisiä satelliitteja alkaa olla maailmanlaajuisesti eri yliopistoissa. On tärkeää, että yliopistoissa on satelliittihankkeita, jotta opiskelijat pääsevät mukaan koko kehitysprosessiin, Heidi Kuusniemi sanoo.

Maitopurkeista satelliitteja

Vaasan yliopiston yhteydessä toimiva LUMA-keskus Pohjanmaa taas edistää lasten ja nuorten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian oppimista.

Se järjestää satelliittityöpajoja päiväkoti-ikäisistä toisen asteen opiskelijoihin.

– Päiväkoti- ja alakouluikäisten kanssa olemme tehneet maitopurkeista tai vessapaperirullista satelliitteja ja selvittäneet, miksi mitäkin osaa tarvitaan. Voidaan myös pureutua siihen, miten pidetään huoli siitä, että avaruus pysyy puhtaana, Kuusniemi kertoo.

Toiminnan avulla lapsille ja nuorille selviää konkreettisesti, mihin luonnontieteitä ja matematiikkaa tarvitaan. Tekeminen innostaa aiheen pariin uudella tavalla.

– Kun lapset ovat suunnitelleet satelliittinsa, ja kysyn, että mitä se satelliitti tekisi, niin kuinka upeita ideoita sieltä tuleekaan, Kuusniemi iloitsee.

Vaasassa järjestetään vuosittain myös kansainvälinen Euroopan avaruusjärjestön tölkkisatelliittikilpailu CanSat. Siinä lukiolaiset toteuttavat itse satelliitin, joka laukaistaan pienoisraketin kyydissä jopa kilometrin korkeuteen keräämään tietoa.

Jaa.
Exit mobile version