tiistai, 8 lokakuun

Rekrytointiyrityksille tulvii hakemuksia, mutta nykyään yhä harvempi saa työpaikan. Keräämme suomalaisten rekrytointikokemuksia.

Työttömiä työnhakijoita oli elokuussa yli 30 000 enemmän kuin vuosi sitten, lähes 280 000. Avoimia työpaikkoja taas oli yli 60 000 vähemmän kuin elokuussa 2023.

Luvut käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön syyskuun lopussa julkaisemasta Työllisyyskatsauksesta.

– Homma on kääntynyt vuodessa päälaelleen ja liikkeellä on paljon työnhakijoita. Vielä vuosi sitten syksyllä puhuttiin osaaja- ja tekijäpulasta, joka aiheuttaa pullonkaulan talouskasvulle, Eilakaislan toimitusjohtaja Antti Soro sanoo.

Soro kertoo, että vielä vuosi sitten henkilöstöpalvelualalla oli yleistä tarjota rekrytointipalveluita asiakasyrityksille sillä ajatuksella, että he etsivät ja houkuttelevat parhaat työntekijät.

Nyt tilanne on se, että hakemuksia tulee joka tapauksessa niin paljon, että aika menee pitkälti hakijoiden karsimiseen.

Saman ilmiön on huomannut korkeakoulutettujen työllistämiseen erikoistuneen Academic Work -yrityksen operatiivinen johtaja Tanja Laurila.

Hän kertoo, että heille tulevien työhakemusten määrä on yli puolet suurempi kuin vuosi sitten ja melkein kolminkertaistunut vuodesta 2021.

– Työnantajilla on monella alalla nyt erittäin hyvä aika rekrytoida, koska markkinoilla on paljon osaajia, jotka täyttävät kaikki työnantajan toiveet ja ehkä vielä enemmänkin, Laurila sanoo.

Satoja hakemuksia yhteen työpaikkaan

Etenkin suorittaviin työtehtäviin, joihin ei vaadita tiettyä koulutusta tai usean vuoden työkokemusta, tulee eniten hakemuksia. Näin kertoo Baronan rekrytointiasiantuntija Anne Juusola.

– Meillä oli elokuussa useampi tällainen työpaikka auki ja kuhunkin tuli yli viisisataa hakemusta.

Barona työllistää valtakunnallisesti vuosittain 12 000 ihmistä lukuisille eri toimialoille.

Kuluvan syksyn aikana on kerrottu lukuisista muutosneuvotteluista, joiden seurauksena työttömien työnhakijoiden määrä tulee todennäköisesti vielä kasvamaan entisestään.

– Vaikka yritykseen olisi iskenyt epävarmat ajat, ihmiset pitävät kynsin hampain kiinni siitä työstä, mikä heillä tällä hetkellä on, Juusola sanoo.

Kerro meille kokemuksesi työnhausta

Venyikö hakuprosessi? Jäitkö täysin ilman vastausta? Kerro meille, millainen työnhakuprosessi on jäänyt mieleesi hyvässä tai huonossa.

Voit vastata alla olevaan lomakkeeseen tai olla yhteydessä suoraan toimittajaan sähköpostitse lena.nelskyla@yle.fi.

Vastauksia käytetään vain tulevassa jutussa, eikä Yle luovuta yhteystietoja kolmansille osapuolille.

Jaa.
Exit mobile version