lauantai, 18 toukokuun

Lapin ely-keskuksen mukaan suurtulvan mahdollisuutta Muonion-Tornionjoella ei voi tänäkään keväänä sulkea pois. Viime vuonna vedennousu aiheutti kiinteistöille isoja vahinkoja.

Ylitorniolaiset Heini ja Veikko Barsk seuraavat kevään tulvaennusteita jännittyneinä ja huolissaan. Takana on kahdeksan kuukauden evakko omasta talosta viime kevään ennätystulvan jäljiltä tehdyn remontin vuoksi.

– Kyllä hirvittää ja jännittää. Ennen ei tarvinnut pelätä keväällä tulvaa kuin mökin puolesta, mutta nyt pitää jännätä talonkin vuoksi. Olisihan se hirveää, jos se nyt taas tulisi, Heini Barsk sanoo.

Varmuuden vuoksi Barskit ovat jo varmistaneet pääsevänsä asumaan tuttuun väistötaloon, jos Tornionjoen tulva jälleen järjestäisi heille väliaikaisen häädön.

Viime vuonna Muonion- ja Tornionjoen vesi nousi nopeasti ja jopa ennätyksellisen korkealle. Suomen ympäristökeskus määritteli lähes koko jokivarren poikkeuksellisen tulvan alueeksi. Se tarkoittaa keskimäärin korkeintaan kerran 50 vuodessa toistuvaa tulvaa. Viimeksi vuonna 1968 on oltu suurin piirtein samoissa tulvakorkeuksissa.

Suurtulva tuhosi Barskien omaisuutta pahemman kerran: omakotitalon lattiat ja seinät kärsivät niin pahat vahingot, että talo meni perusteelliseen remonttiin. Myös mökki, saunarakennus ja varasto vaativat korjauksen. Takaisin omaan kotiin Barskit pääsivät muuttamaan vasta helmikuun alussa.

Barskien taloa oli vuosien mittaan remontoitu pikkuhiljaa, ja viimeinen vaihe oli valmistunut vain pari kuukautta ennen tulvaa. Tulvatuhojen vuoksi koko talo piti tyhjentää, lattia ja osa seinistä purkaa.

– Jäljelle jäivät vain katto, ulkovuori ja ikkunat. Kaikki muu piti rakentaa uudelleen eli tämä on nyt oikeastaan uusi talo, Barskit naurahtavat.

Barskien talon korjausrakentamisessa pystyttiin myös hieman parantamaan rakennuksen suojaa vettä vastaan.

– Talo sai kunnon sokkelin, ja veden kestää nyt nousta 30 senttiä korkeammalle kuin ennen. Toivottavasti ei kuitenkaan nouse, Heini Barsk huokaa.

Kovin paljon talon suojaamiseksi ei ole tehtävissä. Barskien mukaan tilannetta auttaisi parhaiten siltarumpujen lisääminen. Pariskunnan talo sijaitsee kahden tien välissä, pienessä montussa, ja lähistöllä on vain pari pientä siltarumpua, jotka eivät pysty vetämään suurta määrää vettä. Ely-keskus ei ole kuitenkaan luvannut lisätä tai suurentaa rumpuja.

Hiekkasäkit ja suojamuovit valmiina

Mökkirakennuksensa Barskit olivat viime keväänä suojanneet esimerkiksi muovein, mutta muoveista ei ollut apua vedenpaisumuksessa.

– Ne menivät kyllä ihan hukkaan, vesi pääsi mökin lattian alle kuitenkin.

Mahdolliseen uuteen voimakkaaseen tulvaan on silti jo varaduttu. Muovit ja hiekkasäkit ovat mökkiä ja saunarakennusta varten valmiina.

– Hiekkasäkkejä on niin paljon, että naapurillekin riittää, Heini Barsk heittää.

”Ihana päästä omaan kotiin”

Tulvan aiheuttama työmäärä ja vaiva on tietysti ollut pariskunnalle suuri. Talon tyhjentäminen, evakkomuutto ja viimein muutto takaisin omaan kotiin. Suuri helpotus tilanteessa on ollut se, että koska kyseessä oli poikkeuksellinen tulva, vakuutus on korvannut kustannukset.

Joka tapauksessa Barskien kädet ovat nyt ”kyynärpäitä myöten ristissä”, jotta samanlaista tulvaa ei tulisi. Kuukausien poissaolon jälkeen pariskunta nauttii nyt omasta kodista.

– Olihan se aivan ihanaa päästä takaisin kotiin, Heini Barsk tiivistää.

Jaa.
Exit mobile version