sunnuntai, 19 toukokuun

BASFin mukaan lupapäätöksen pitkittyminen uudelleen ja epävarmuus tuotannon käynnistämisen aikataulusta vaikuttaa pitkäaikaisesti Harjavallan tehtaan taloudelliseen tilanteeseen.

BASFin akkumateriaalitehdas sijaitsee teollisuusalueella Harjavallassa. Arkistokuva. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

BASF aloittaa muutosneuvottelut Harjavallan akkumateriaalitehtaalla.

Syynä on yhtiön mukaan pitkittynyt lupaprosessi ja sen luoma epävarmuus tehtaan pysyvän luvan saamisen aikataulusta. Tästä syystä yhtiö joutuu harkitsemaan toistaiseksi jatkuvia lomautuksia, joilla on mahdollisesti vaikutuksia kaikkiin Harjavallan tehtaan työntekijöihin.

Muutosneuvottelut alkavat 15. huhtikuuta ja ne kestävät kuusi viikkoa.

Vuosien kiista ympäristöluvasta

Vaasan hallinto-oikeus antoi helmikuussa välipäätöksen tehtaan ympäristölupaa koskevassa kiistassa. Hallinto-oikeus kielsi aluehallintoviraston ympäristölupaa koskevan päätöksen täytäntöönpanon ja tehtaalla jo aloitetun toiminnan.

BASFin mukaan lupapäätöksen pitkittyminen uudelleen ja epävarmuus tuotannon käynnistämisen aikataulusta vaikuttaa pitkäaikaisesti myös Harjavallan tuotantolaitoksen taloudelliseen tilanteeseen. Yhtiöllä on tarve sopeuttaa toimintaansa ja kulurakennettaan vastaamaan nykyistä tilannetta.

– BASF sai ensimmäisen luvan asianomaisilta viranomaisilta laajan ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen vuonna 2020. Siitä eteenpäin olemme olleet tuskaisella matkalla. Luvat on myönnetty, niistä on valitettu ja luvat eivät valitettavasti ole saaneet lainvoimaisuutta, sanoo tiedotteessa BASF Battery Materials Finland Oy:n toimitusjohtaja Tomi Oja.

– Olemme pettyneitä, koska olemme saaneet hyvin erilaisia viestejä viranomaisilta ja hallinto-oikeudelta. Akkuteollisuus on dynaaminen markkina, joka vaatii suuria investointeja. Liiketoiminnan suunnittelussa tarvitaan nopeutta, varmuutta ja selkeää lain tulkintaa, Oja kuvailee.

Tehdas työllistää myös palveluyrityksiä

BASF ei kerro Harjavallan akkumateriaali tehtaan tarkkaa työntekijämäärää.

– Työllistämme Harjavallan laitoksella korkeasti motivoituneita ammattilaisia. Henkilöstön määrä on korkea kaksinumeroinen. Valitettavasti kaikki ovat nyt muutosneuvottelujen piirissä pitkittyneen lupaprosessin ja sen epävarman lopputuloksen vuoksi. Lisäksi työllistämme palveluyritysten henkilöstöä, vastaa toimitusjohtaja Tomi Oja sähköpostilla Ylelle kysymykseen tehtaan työntekijämäärästä.

Jaa.
Exit mobile version