perjantai, 5 heinäkuun

Zyskowiczin mukaan muilla ehdotetuilla keinoilla tilannetta voidaan lähinnä yrittää hallita.

Keskustelu niin sanotusta käännytyslaista jatkui kiivaana Ylen aamussa ja Ykkösaamussa kansanedustajien Ben Zyskowiczin (kok.), Tytti Tuppuraisen (sd.) ja Sofia Virran (vihr.) kesken.

Eduskunnan hallintovaliokunta teki eilen tiistaina mietintöluonnoksen, jota perustuslakivaliokunta käsittelee seuraavaksi perjantaina.

Hallintovaliokunnan mietintöluonnos ei eduskunnan käytännön mukaan ole julkinen. Julkistamisesta kuitenkin äänestettiin kokouksesta.

Zyskowiczin mukaan olisi ollut hyvin poikkeuksellista, että luonnos olisi julkistettu. Hän myös korostaa, että hallintovaliokunnan jäsenet eivät sen sisältöä voi avata.

Virta huomauttaa, että esimerkiksi sote-uudistusta käsiteltiin viime eduskuntakaudella samanlaisessa tilanteessa julkisesti ja nykyisen tilanteen valossa avoin käsittely olisi ollut paikallaan.

Tuppurainen: Vertailu luonnospapereihin epäreilua

Lain läpimenemisessä vaa’ankieliasemassa oleva SDP:n sanoi eilen, että kaikki sen muutosvaatimukset on täytetty puolueiden välisessä neuvottelussa.

Luonnoksen haltuunsa saanut Helsingin Sanomat kuitenkin arvioi, että todellisuudessa SDP ei saanut suuria muutoksia aikaan.

Tytti Tuppuraisen mukaan neuvotteluiden edistymisestä ei saa todellista kuvaa vertaamalla julkisuuteen vuodettuja luonnosasiakirjoja. Hänestä olisi reilumpaa vertailla hallituksen alkuperäistä esitystä valiokunnan lopulliseen mietintöön, kun se tulee julkiseksi.

– Ei voi mitenkään sanoa, että [muutokset] olisivat kosmeettisia. Neuvotteluita käytiin toista viikkoa, ja kyllä siellä muutoksia saatiin.

Virta: Huonoa johtajuutta

Vihreät ovat vastustaneet lakiesitystä. Sofia Virran mukaan heille ylitsepääsemätöntä on ollut perustuslakivaliokunnan asiantuntijoiden näkemys, että laki on ristiriidassa perustuslain, kansainvälisten sopimusten ja EU:n oikeuden kanssa.

Virta korostaa, että erimielisyys asiassa koskee sitä, onko käännytyslaki oikea ja paras keino vastata Venäjän hybridiuhkaan. Hänestä Suomen olisi pitänyt jo aikaisemmin lähestyä EU-komissiota ja hakea sieltä toimivaltuuksia.

– On huonoa johtajuutta, että meille tulee lakiesitys, joka aiheuttaa tämänkaltaisen härdellin.

Zyskowicz: Ei muita toimivia tapoja

Ben Zyskowicz sanoo, että perustuslakivaliokunnassa vierailleet asiantuntijat katsovat asiaa kapeasti oikeudellisesta kehikosta. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunnan täytyy katsoa asiaa kokonaisvaltaisemmin ja ottaa huomioon demokraattisen oikeusvaltion mahdollisuus torjua vihamielisiä painostuspyrkimyksiä.

Muun muassa kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori, akateemikko Martti Koskenniemi arvioi eilen Ylelle vaihtoehtoisia keinoja käännytyslaille.

Zyskowicz sanoo painokkaasti, että ei ole olemassa keinoja, jotka automaattisesti olisivat sopusoinnussa voimassa olevan EU-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden kanssa. Hänen mukaansa muilla ehdotetuilla keinoilla tilannetta voidaan lähinnä yrittää hallita.

– Se ei riitä. Tässä pitää lähettää viesti etukäteen, että me torjumme Venäjän pyrkimykset uhata, horjuttaa ja painostaa Suomea.

Katso koko keskustelu Ylen aamussa:

Jaa.
Exit mobile version