perjantai, 5 heinäkuun

Yhdysvaltain istuva presidentti sanoo, että käytännössä maanantaina annettu päätös tarkoittaa sitä, että ei ole mitään rajoja sille, mitä presidentti voi tehdä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Valkoisessa talossa antamassaan lausunnossa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden maanantaina antamaa päätöstä, jonka mukaan entisellä presidentillä Donald Trumpilla on presidenttiaikanaan tekemiään virkatehtäviä koskeva syytesuoja. Korkeimman oikeuden mukaan immuniteettia epävirallisista toimista ei kuitenkaan ole.

– Amerikassa ei ole kuninkaita. Jokainen meistä on tasa-arvoinen lain edessä. Kukaan ei ole lain yläpuolella, ei edes Yhdysvaltain presidentti, Biden aloitti puheensa.

Bidenin mukaan korkeimman oikeuden päätös presidentin syytesuojasta luo vaarallisen ennakkotapauksen, jota Trump voisi käyttää hyväkseen, jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi marraskuussa.

– Käytännössä tämänpäiväinen päätös tarkoittaa lähes varmasti sitä, että ei ole mitään rajoja sille, mitä presidentti voi tehdä. Tämä on olennaisesti uusi periaate ja vaarallinen ennakkotapaus, sillä presidentin vallalle ei aseta enää rajoja laki, ei myöskään Yhdysvaltain korkein oikeus, Biden sanoi.

Biden varoitti puheessaan toistuvasti, että presidentin vallan rajat riippuvat nyt yksinomaan viran haltijasta ja tämän tekemistä valinnoista. Hänen mukaansa Trump olisi vaaraksi tässä roolissa.

– Tiedän, että kunnioitan niiden presidentin valtaoikeuksien rajoja, joita minulla on ollut kolmen ja puolen vuoden ajan, mutta kuka tahansa presidentti – myös Donald Trump – voi nyt vapaasti sivuuttaa lain, Biden sanoi.

Bidenin mukaan äänestäjät ansaitsisivat saada tietää tuomioistuimen päätöksen vuoden 2021 tammikuun 6. päivän tapahtumista ennen kuin he äänestävät seuraavasta presidentistä, mutta maanantaina tulleen päätöksen jälkeen se on ”erittäin, erittäin epätodennäköistä”.

– Amerikkalaisten on päätettävä, haluavatko he uskoa jälleen kerran presidenttiyden Donald Trumpille, nyt kun he tietävät, että hänellä on entistä enemmän rohkeutta tehdä mitä haluaa, milloin haluaa, Biden lisäsi.

AFP, AP

Päivitetty 2.7. klo 5:26 Bidenin ensimmäisellä sitaatilla. Lisätty myös tekstin 5. ja 6. kappale Bidenin puheesta.

Jaa.
Exit mobile version