perjantai, 4 lokakuun

Finvector ei kerro lääketehtaan hintaa tai tuotantomääriä. Yhdysvaltoihin menevällä syöpälääkkeellä on kuitenkin satoja tuhansia mahdollisia asiakkaita.

Biolääkeyritys Finvector on ottanut käyttöön uuden lääketehtaan Kuopiossa. Sen vihkiäisiä vietetään torstaina keskustan tuntumassa sijaitsevassa Savilahdessa.

Viisikerroksinen tehdas on kooltaan 25 000 neliömetriä. Se pitää sisällään muun muassa 1 400 neliön tuotantotilat, toimisto-, kokous- ja varastotiloja, ravintolan ja aulan.

Varsinainen lääketuotanto käynnistyy ensi vuoden lopulla tai vuoden 2026 alussa. Tehtaassa valmistetaan viruspohjaista geeniterapialääkettä virtsarakon syöpää vastaan.

Finvector kuuluu sveitsiläiseen Ferring-konserniin, joka on vuodesta 2014 investoinut yli 600 miljoonaa euroa tämän hoidon kehittämiseen. Summasta yli puolet on tullut Suomeen ja Kuopioon.

Tehtaalla ”korkea hinta”

Finvector ei kerro, kuinka paljon uuden tehtaan rakentaminen maksoi.

Jotain voi päätellä siitä, että yritys sai investointiin 45 miljoonan euron lainan Pohjoismaiden investointipankilta. Lisäksi Business Finland myönsi Finvectorille kaksi vuotta sitten lähes 20 miljoonan euron lainan ja ely-keskus 6,5 miljoonan euron avustuksen.

Finvectorin toimitusjohtaja Matthias Kriegerin mukaan kyse on kymmenistä miljoonista euroista ellei jopa suuremmastakin summasta.

– Viimeisintä tekniikkaa edustavan geeniterapialääkkeen valmistaminen on monimutkainen prosessi. Viranomaiset tarkastavat tehtaan säännöllisesti, ja kaiken on oltava korkeimpien standardien mukaista. Sillä on korkea hinta, Krieger toteaa.

Laajennus jo vireillä

Kriegerin mukaan Finvector suunnittelee jo nyt tehtaan laajentamista. Uuden tuotantotilan rakentaminen saattaa alkaa jo ensi vuonna.

Yritys ei paljasta, kuinka paljon tehtaassa valmistetaan syöpälääkettä.

– Pelkästään USA:ssa on satoja tuhansia virtsarakkosyöpäpotilaita. Se antaa kuvan, kuinka suuresta markkinasta on kyse ja kuinka moni tällä hetkellä odottaa lääkettämme, Krieger sanoo.

Yritys sai Adstiladrin-nimiselle lääkkeelleen myyntiluvan Yhdysvaltoihin vuonna 2022. Se on ensimmäinen ja edelleen ainoa Yhdysvaltain lääkeviranomaisen hyväksymä geeniterapialääke pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon.

Virus sisältää hoitogeenin

Finvectorin tuotantojohtaja Elisa Kajander esittelee uuden lääketehtaan tuotantotiloja, joissa työntekijät työskentelevät lähes koko kehon peittävissä suojavarusteissa.

Finvectorin täsmälääke virtsarakon syöpään annostellaan neljästi vuodessa katetrin avulla potilaan virtsarakkoon. Kajanderin mukaan adenoviruksen sisältämä hoitogeeni tehostaa ihmisen omaa immuunipuolustusjärjestelmää.

– Haittavaikutuksia saadaan minimoitua paljon, kun hoito kohdistuu juuri sinne, missä tautikin on. Hoito ei sinällään vaikuta potilaan genomiin millään tavalla ja lääke poistuu luonnollista reittiään virtsarakosta, Kajander selittää.

Genomi eli perimä tarkoittaa eliön koko geneettistä eli perinnöllistä ainesta.

Työntekijöitä koulutetaan itse

Finvectorin työntekijämäärä on yli kaksinkertaistunut kahdessa ja puolessa vuodessa. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee runsaat 500 ihmistä yli 50 maasta.

Yritys sai alkunsa yli 30 vuotta sitten Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen instituutin ja alansa huipun professori Seppo Ylä-Herttualan geeniterapiatutkimuksen oheisyrityksenä.

Finvectorilla työskentelyyn ei kuitenkaan välttämättä tarvita minkäänlaista osaamista biolääketieteen alalta. Myöskään suomen kielen taitoa ei vaadita, sillä yrityksen työskentelykielenä on englanti.

– Koulutamme itse paljon työntekijöitämme, ja meillä on myös rekrykoulutuksia ely-keskuksen tukemana. Niiden avulla saamme alasta kiinnostuneita ihmisiä koulutettua omiin prosesseihimme, kertoo Finvectorin tuotantojohtaja.

Kuopio ”biotekniikan hotspot”

Kansallisen lääkekehityskeskuksen toimitusjohtajan Maarit Merlan mukaan kaikki lääkealan investoinnit Suomeen ovat erittäin myönteisiä uutisia.

Finvectorin uudella lääketehtaalla on hänen mielestään huomattavan iso merkitys biotekniikka-alalla, koska se osoittaa, kuinka korkealla tasolla suomalainen osaaminen on.

– Onnistumiset rohkaisevat tekemään seuraavia investointeja. Sitä kautta myös Suomen arvostus kansainvälisen lääketeollisuuden silmissä kasvaa.

Finvectorin toimitusjohtaja Matthias Krieger kuvailee Kuopiota biotekniikan hotspotiksi, jota kovin moni ei tunne. Hän toivoo, että Suomessa tunnustetaan Finvectorin ansiot.

– Olemme osoittaneet tutkimuksemme ja prosessimme toimiviksi ja saaneet tuotteemme markkinoille. On selvää, että tuomme toivoa syöpäpotilaille, mutta vaikutustamme Suomen talouteen ei pidä myöskään aliarvioida.

Jaa.
Exit mobile version