maanantai, 1 heinäkuun

Etelä-Amerikan Boliviassa siviilihallitusten aika on kestänyt yli 40 vuotta. Nykyisen presidentin on väläytelty sekaantuneen vallankaappausyritykseen.

Rauha on palannut Bolivian pääkaupunkiin La Paziin. 17 ihmistä on pidätettynä keskiviikon vallankaappausyrityksen jälkeen.

Sotilasjoukko yritti tunkeutua presidentinpalatsiin porttien läpi. Epäonnistuneen hankkeen johtohahmoina pidetään muun muassa kenraali Juan José Zúñigaa ja merivoimien komentajaa Juan Arnez Salvadoria.

Boliviassa pohditaan nyt, mitkä tahot valtuuttivat todellisuudessa sotilasryhmän liikkeelle.

Presidentti saattoi hyötyä kaappausyrityksestä

Vaikka presidentinpalatsin portteja ei enää yritetä väkivalloin avata, sisätiloissa jatkuu kuumeinen kriisiviestintä. Ammuskelussa haavoittui toistakymmentä siviiliä.

Presidentin on vihjattu olleen mukana hankkeen järjestelyissä.

Pidätetyt upseerit ovat kuuluneet presidentti Luis Arcen neuvonantajiin. Presidentin ja hallituksen suosio on ollut laskusuunnassa nopeasti kallistuvan bensiinin ja valuuttapulan vuoksi.

Presidentti kiisti vehkeilyn upseerien kanssa. Kenraali Zúñiga puolestaan väitti toimineensa presidentin valtuutuksella. Vallankaappaus orkestroitiin presidentin suosion nostamiseksi.

– Kuinka kukaan voisi masinoida kaappausta itseään vastaan, kyseli presidentti.

Pidätetty kenraali vakuutti asevoimien toimivan ainoastaan demokratian uudistamisen puolesta ja niin, etteivät samat henkilöt ole vallassa vuosikymmeniä.

Arcella ristiriitoja edeltäjä Evo Moralesin kanssa

Bolivian politiikassa toimii taustalla edelleen vaikutusvaltainen, entinen vasemmistopresidentti Evo Morales. Morales valittiin Bolivian johtoon ensimmäisenä alkuperäiskansan edustajana. 64-vuotias Morales toimi presidenttinä vuosina 2006–2019.

Morales ja Arce kuuluvat samaan Liike kohti sosialismia -puolueeseen. Molemmat ovat ilmoittaneet asettuvansa ehdolle presidentinvaaleissa ensi vuonna.

Entinen poliittista keskustaa edustava presidentti Carlos Mesa tuomitsi kaappausyrityksen ja kirjoitti X:ssä, että joukkojen siirtely ”muistuttaa farssia”.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kertoi eilen matkustavansa piaikkoin tapaamaansa ystäväänsä presidentti Arcea ja ilmaisemaan tälle tukensa.

Syyttäjän mukaan vallankaappausyrityksestä voi seurata pisimmillään kahdenkymmenen vuoden vankeustuomio.

AFP

Jaa.
Exit mobile version