keskiviikko, 9 lokakuun

Viestipalvelu oli estetty Brasilian markkinoilla yli kuukauden ajan disinformaatiota koskevan riidan vuoksi.

Brasilian korkein oikeus ilmoitti tiistaina poistavansa Elon Muskin omistaman sosiaalisen median alusta X:n käyttökiellon.

Viestipalvelu oli estetty Brasilian markkinoilla yli kuukauden ajan disinformaatiota koskevan riidan vuoksi.

– Annan luvan sosiaalisen alustan toiminnan välittömään palauttamiseen, korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes sanoi tuomiossaan sen jälkeen, kun X oli maksanut miljoonien dollarien sakot, koska se ei ollut noudattanut useita oikeuden aiemmin antamia määräyksiä.

De Moraes ja X:n omistaja Elon Musk ovat jo kuukausia kiistelleet sen jälkeen, kun Musk kieltäytyi sulkemasta X:ssä tilejä, jotka de Moraesin mukaan levittivät valeuutisia ja vihapuhetta liittyen Brasilian vuoden 2022 vaalikampanjaan.

Jännitteet kärjistyivät elokuussa, kun Moraes sulki X:n dramaattisesti, koska viestipalvelu ei ollut poistanut kymmenien entisen äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajien tilejä käytöstä. Yhtiö ei myöskään ollut nimennyt uutta laillista edustajaa Brasiliassa oikeuden vaatimusten mukaisesti.

Musk syytti de Moraesia sensuurista ja muun muassa nimitti häntä ”pahaksi diktaattoriksi” sekä vertasi tuomaria Harry Potterissa esiintyvään pääpahikseen Voldemortiin.

Lopulta Musk kuitenkin suostui kaikkiin de Moraesin vaatimuksiin, jotta X:n käyttökielto maassa saataisiin kumottua.

Viime viikolla Moraes vahvisti, että yhtiö oli maksanut noin 5,2 miljoonan dollarin sakot, jotka Brasilian korkein oikeus oli määrännyt.

Brasiliassa oli ennen X:n käytön estämistä noin 22 miljoonaa X-viestipalvelun käyttäjää.

AFP

Jaa.
Exit mobile version